Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:22 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cereri în vederea elaborării unor lucrări ştiinţifice Câţi condamnaţi din Penitenciarul Poarta Albă vor să scrie cărţi

ro

03 Feb, 2016 00:00 2639 Marime text


Prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), s-a dispus sesizarea Inspecţiei judiciare pentru efectuarea unui control tematic „cu privire la modul de aplicare a dispoziţiilor art. 96, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate şi instanţele de judecată, la eventualele probleme întâmpinate, precum şi pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate“, arată reprezentanţii CSM.
 
Potrivit datelor comunicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, reiese că, în perioada 1 februarie 2014 la zi, la nivel naţional, 151 de persoane private de libertate au formulat cereri în vederea elaborării unor lucrări ştiinţifice, fiind întocmite, în total, 327 de asemenea lucrări.
 
Cele mai multe persoane private de libertate care au formulat cereri de acest tip provin din Penitenciarul Rahova (23) şi Penitenciarul Jilava (30), ambele situate pe raza teritorială a Curţii de Apel Bucureşti, acestea întocmind, în total, un număr de 142 de lucrări, apreciate ca având caracter ştiinţific, 30 de condamnaţi elaborând mai multe asemenea lucrări.
 
S-a mai constatat totodată că un număr mare de persoane private de libertate au formulat cereri de acest tip şi la Penitenciarul Poarta Albă, aflat în raza Curţii de Apel Constanţa, şi la Penitenciarul Găieşti (Curtea de Apel Ploieşti), respectiv câte 16, precum şi 11 persoane la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin (Curtea de Apel Craiova).

Cele mai puţine solicitări

La polul opus se situează Penitenciarul Giurgiu (Curtea de Apel Bucureşti), cu un singur solicitant, Penitenciarul Vaslui (Curtea de Apel Iaşi) şi Penitenciarul Oradea (Curtea de Apel Oradea), cu câte doi solicitanţi, respectiv Penitenciarul Bacău (Curtea de Apel Bacău) şi Penitenciarul Colibaşi (Curtea de Apel Piteşti), cu câte trei solicitanţi.
 
Totodată, în cadrul penitenciarelor din raza Curţii de Apel Târgu Mureş (Penitenciarul Târgu Mureş şi Penitenciarul Miercurea Ciuc) şi Curţii de Apel Suceava (Penitenciarul Botoşani), nu au existat persoane private de libertate care să formuleze cereri pentru elaborarea unor lucrări ştiinţifice.

Cum se apreciază caracterul ştiinţific

Cu privire la numărul lucrărilor elaborate de persoanele private de libertate, Secţia pentru judecători a constatat că 74 au elaborat câte o singură lucrare, iar 77, câte două sau mai multe, unele persoane elaborând chiar câte 11, opt sau şapte lucrări.
 
În ceea ce priveşte aprecierea caracterului ştiinţific al lucrării, Secţia constată că sarcina nu revine penitenciarelor, acesta fiind condiţionat doar de faptul că editura sau revista este recunoscută de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) în scopul publicării de lucrări ştiinţifice.
 
În prezent, analiza caracterului ştiinţific al unei lucrări prezentate de persoanele private de libertate este realizată de către o comisie din penitenciar. Membrii comisiei de liberare condiţionată se rezumă doar la a verifica dacă editura la care s-a publicat lucrarea se află pe lista CNCSIS.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii