Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetăţean iordanian judecat în dosarul Portul, trimis la Tribunalul Bucureşti

ro

15 May, 2013 00:00 1706 Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, ieri, trimiterea în judecată a cetăţeanului turc Şahin Yuksek, în stare de arest preventiv, asociat unic al SC Yuksek International Fruct SRL, dar şi a iordanianului Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman. Potrivit celor de la Anticorupţie, Şahin Yuksek este acuzat de dare de mită şi de instigare la infracţiunea de dare de mită, în timp ce în sarcina lui Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Cel din urmă nu se află pentru prima dată în faţa magistraţilor, el fiind deferit justiţiei la începutul lunii aprilie 2012 şi în dosarul cunoscut generic „Portul”, unde procurorii vorbesc de un „grup ce controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit”.

Revenind la comunicatul de ieri al celor de la DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, la data de 19 aprilie, la solicitarea lui Yuksek Şahin, asociat unic al SC Yuksek International Fruct SRL, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman ar fi oferit unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (denunţător în cauză) suma de 40.000 de euro. În schimbul banilor, susţin anchetatorii, cel de la ANAF ar fi trebuit să îşi exercite în mod abuziv atribuţiile de serviciu în dublu scop, respectiv: să declanşeze o acţiune de control la societăţi comerciale concurente firmei lui Yuksek Şahin şi să favorizeze aceeaşi firmă a lui Yuksek Şahin prin încheierea unui raport de inspecţie fiscală care să conţină date nereale referitoare la activitatea acestei societăţi comerciale.
„În principal, prin respectivul raport de inspecţie fiscală, funcţionarii ANAF stabiliseră că SC Yuksek International Fruct SRL ar datora bugetului de stat suma de 32.486.352 lei, procedura de inspecţie în acest caz nefiind, la acel moment, finalizată. Având în vedere că funcţionarul a refuzat oferta, inculpatul Yuksek Șahin a revenit, în aceeaşi zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiaşi înalt funcţionar din cadrul ANAF, în schimbul favorizării societăţii SC Yuksek International Fruct SRL. La data de 20 aprilie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Yuksek Şahin pe un termen de 29 de zile”, conform DNA. Faţă de Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. După cum arătam şi mai sus, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman este judecat, din luna aprilie 2012, şi în dosarul „Portul”. Această cauză penală se află pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În acest dosar, cetăţeanul iordanian este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup, de două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată, dar şi de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii