Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:12 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia nu este definitivă Un fost şef al ISU „Dobrogea“, condamnat la trei ani de închisoare, pus în libertate

ro

23 Sep, 2015 00:00 1575 Marime text
Colonelul Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul angajărilor aparent ilegale, a fost pus în libertate, arată surse judiciare.
 
Mai precis, ieri, Judecătoria Medgidia a admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate a Penitenciarului Poarta Albă, dispunând liberarea condiţionată a lui Viorel Costache, din pedeapsa de trei ani închisoare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de contestaţie în trei zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat.
 
Viorel Costache, şeful ISU „Dobrogea“, a fost deferit Justiţiei în iulie 2009, de procurorii DNA, el fiind acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, dar şi de instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.

Peste 400 de posturi de subofiţer 

Procurorii arată că, „în cursul lunii august 2007, la nivelul ISU Dobrogea, judeţul Constanţa, s-a organizat concursul pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer“. „În zilele premergătoare susţinerii probei scrise (desfăşurate la data de 15 august 2007), inculpatul Trandafir Petre, inspectorul-şef al ISU Dobrogea, şi subordonaţii săi, inculpaţii Coman Neculai (preşedintele comisiei de examinare), Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel şi Costache Viorel, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop «susţinerea» unui număr de 205 candidaţi, ale căror foi de concurs au fost întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal. La acest grup au aderat ulterior şi inculpaţii: Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Bugnar Adrian Mihai, Niculae Florin, Creţu Sorin Marius, Deoşlea Liviu, Alecu Viorel, Gaicu Dănuţ Mihail, Dumitrescu Laurenţiu George, Cioroiu Nicuşor Ciprian, Ţîncă Dumitru şi Tănase Mihai, care, în calitate de membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, au fost de acord să falsifice cele 205 lucrări. Falsificarea lucrărilor a constat în întocmirea în numele candidaţilor favorizaţi, de către membrii comisiei, a foilor de concurs ce au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10)“, se mai arată în documentele DNA.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals şi faţă de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-o cauză separată. Cercetările în acest dosar continuă şi în prezent.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii