Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:20 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere publică pentru permisele de conducere Cine scapă de şcoala de şoferi

ro

19 Mar, 2013 00:00 2228 Marime text
Veste foarte proastă pentru patronii şcolilor auto care sperau că-şi vor rotunji veniturile de pe urma noilor prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ieri, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat supunerea dezbaterii publice a proiectului pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.

Conform autorităţilor centrale, proiectul în cauză „întregeşte procedura de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere cu reglementări vizând examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere din categoria AM (mopede), ca urmare a includerii acestora în categoria autovehiculelor, respectiv procedura de examinare în traseu a conducătorilor de vehicule din categoria A, A1, şi A2”. Potrivit proiectului de act normativ, promovarea probei teoretice (calificativul „admis”) permite susţinerea succesivă a probei practice pentru o perioadă de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică; în cazul nepromovării probei practice (calificativul „respins”), aceasta poate fi reluată, fără susţinerea probei teoretice, după cel puţin 15 zile de la data obţinerii calificativului şi prezentarea dovezii efectuării a 6 ore de pregătire practică. Susţinerea probei practice se va realiza astfel: a) numai în poligon, pentru autovehiculele din categoria AM; b) în poligon şi traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 şi A; c) numai în traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv. „Candidaţii la obţinerea unui permis de conducere din categoria AM care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei unităţi autorizate se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei şcoli de şoferi. Totodată, la susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii”, potrivit proiectului pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere. Altfel spus, utilizatorii de mopede, care deţin atestate de conducere, nu vor mai trebui să scoată bani din buzunar pentru a urma, din nou, cursurile unei şcoli auto.  

Permise pentru 16 ani

Amintim că, de la data de 19 ianuarie, toţi utilizatorii de mopede sunt obligaţi să deţină permise de conducere categoria AM. De asemenea, minorii cu vârste de peste 16 ani pot susţine examene în vederea obţinerii permiselor de conducere pentru categoriile AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindree maximă de 125 de centimetri cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport de putere/greutate de cel mult 0,1kW/kg) şi B 1 (cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 de kilograme, 550 de kilograme pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri). Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea în poligoane special amenajate. Condiţiile de obţinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii