Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma unuia dintre inculpaţi, amendată de Garda Financiară Constanţa DNA a trimis în judecată opt persoane. Prejudiciu, peste cinci milioane de euro

ro

04 Mar, 2013 22:55 2194 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus, ieri, trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, aceştia fiind acuzaţi, printre altele, de evaziune fiscală, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani. Presupusa grupare ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 18.932.688 de lei (echivalentul a aproximativ 5.062.216 euro), reprezentând accize, taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit, sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova s-au constituit parte civilă în cauză.
Printre cei deferiţi justiţiei se află Ilie Bodorin, fost asociat şi administrator al SC Vivaoil SRL şi SC Gold Oil Expres SRL.
În luna octombrie 2010, SC Navimet SRL (firmă condusă la vremea respectivă de Bodorin) a fost amendată de Garda Financiară Constanţa după ce o autocisternă a fost depistată la graniţa de la Negru Vodă în timp ce transporta pentru societate păcură.

Revenind la informarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, lista celor trimişi în judecată este deschisă de Bedu Brătianu (arestat preventiv în altă cauză), asociat şi administrator al SC Euro Benzoil SRL, administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale, şi continuată de Mihai Brătianu (arestat preventiv în altă cauză), fost asociat şi administrator al SC Metalcas, SC Bixoil SRL, administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale. În sarcina acestuia s-au reţinut următoarele infracţiuni: evaziune fiscală, iniţierea sau constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Trimis în judecată a mai fost şi Ilie Neagu, fost asociat şi administrator al SC Euroil Genetic Com SRL, SC Bixoil SRL, SC Gorivo Neg Petrol SRL, SC Gold Oil Expres SRL. Neagu este suspectat de evaziune fiscală, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ilie Bodorin, fost asociat şi administrator al SC Vivaoil SRL, SC Gold Oil Expres SRL şi Liviu-Ion Popa, fost asociat şi administrator al SC Livpetro Trans SRL, sunt suspectaţi de evaziune fiscală, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii DNA îl acuză pe Nicolae Ciora, fost salariat al SC. Eurobenzoil SRL, de evaziune fiscală, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Asta în timp ce Tudor Păun şi Aurel Săndulescu sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Şi-au luat maşini de lux

După cum arătam şi mai sus, presupusa grupare ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 18.932.688 lei (echivalentul a aproximativ 5.062.216 euro), reprezentând accize, taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit. Organele de anchetă arată că sumele de bani astfel rezultate au fost însuşite de către Brătieni în numerar sau ar fi fost folosite pentru achiziţionarea unor autoturisme de lux (Jaguar, Ferrari, Hammer ori Porsche), dar şi pentru construirea a două case.
Ca şi majoritatea colegilor săi de dosar, nici Ilie Bodorin nu se află pentru prima dată în atenţia autorităţilor. În 2010, comisarii Gărzii de Coastă au amendat SC Navimet SRL după ce o autocisternă a fost depistată la graniţa de la Negru Vodă în timp ce transporta pentru societate păcură. „Întrucât existau suspiciuni că marfa era de fapt un produs energetic, purtător de accize, s-au prelevat probe. După sosirea rezultatelor de la analize, s-a stabilit că produsul este în realitate păcură, un produs accizabil, motiv pentru care s-a dispus confiscarea întregii cantităţi, precum şi a autocisternei”, a precizat şeful Gărzii Financiare din vremea respectivă. De precizat că Navimet SRL şi firma transportatoare au fost sancţionate contravenţional cu câte 20.000 de lei. SC Navimet SRL a fost deschisă în februarie 2010, de către Romeo Gabriel Mihai, şi se ocupa de comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor. În luna mai a aceluiaşi an, Romeo Mihai l-a adus în firmă pe Ilie Bodorin, care a primit 70% din acţiuni, dar şi pe Costel Mirea. Atunci, Bodorin a fost desemnat şi administratorul Navimet, iar sediul social a fost schimbat din Râmnicu Vâlcea, unde se afla iniţial, în Drăgăşani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii