Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:37 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modernizarea fregatelor româneşti Demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi România au semnat un protocol, în Constanţa (galerie foto)

ro

05 Apr, 2016 00:00 1944 Marime text
 

Un protocol de colaborare între firmele din industria de apărare din Turcia, precum Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ș. (STM), Aselsan, Havelsan şi Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii (CSR) din România, firme pretendente la modernizarea fregatelor Tip 22 din România, a fost semnat ieri. Acest protocol de colaborare a fost făcut pentru a participa ulterior la licitaţia internaţională ce va fi organizată pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.
 
La ceremonia de semnare a acestui protocol au participat demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi din România. Discursurile în cadrul protocolului au fost susţinute de ministrul adjunct al Apărării Naţionale a Turciei, Suay Alpay, şi de Onur Ateş, din partea companiei STM. SUA şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativa STM, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai companiei Raytheon, la Constanţa.
 

„Credem că această cooperare va aduce beneficii ambelor ţări. Credem că acest protocol va avea succes şi, umăr la umăr, vom munci pentru el“, a declarat Onur Ateş.

 
Reprezentantul părţii române a arătat că în SEAP a fost publicat anunţul privind dorinţa autorităţilor din România de a moderniza fregatele. Potrivit practicii obişnuite în astfel de cazuri, oricine poate participa la licitaţie.
 

„Este vorba despre o licitaţie internaţională, foarte utilă. Sperăm să avem un parteneriat corespunzător şi să avem un succes în această acţiune. Modernizarea fregatelor este o operaţiune complexă, însemnând modernizarea atât de echipamente militare, cât şi de comunicaţii şi este un spectru mai larg. Este dificil de spus preţul (n.r. pentru modernizarea fregatelor), întrucât procedura este încă clasificată, nu a fost lansată şi nici nu sunt elemente clare privind bugetul. A fost lansată faza 1 de înscriere a companiilor şi probabil că în 30 de zile va avea loc şi licitaţia“, a declarat Doru Bancu, directorul general al CSR.

 
La mijlocul lunii ce tocmai a trecut, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de modernizare pentru fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Fregatele ar trebui să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă, sisteme de tunuri şi rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă şi cu senzori cu performanţe superioare. Aceste dotări vor fi integrate într-un sistem computerizat modern.
 
„Este logic să îți cauți partenerii corespunzători. Este prima încercare cu o firmă din Turcia. Am mai colaborat cu o firmă din Turcia. Avem experiență în domeniu procedurile pentru Ministerul Apărării, dar pentru o asemenea combinație, cu partea de fregate este pentru prima dată“, a adăugat Doru Bancu.
 
Procesul de modernizare va dura aproximativ trei ani şi jumătate.
 
Trei nave de război aparţinând Flotei Turce, participante la Exerciţiul „Steaua de Mare - 2016“ planificat de către Forţele Navale Turce, au întreprins o vizită portuară la Constanţa în perioada 3 - 4 aprilie, având la comandă pe contraamiralul Yaşar Çamur, comandantul Grupului de Lucru pentru Zona de Vest. Una dintre cele trei nave militare ce au întreprins vizita portuară este TCG Heybeliada, denumită şi Corveta Naţională, aceasta fiind construită în Turcia.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii