Momente pline de emoţie Cum a marcat Constanţa Ziua Imnului (galerie foto + video)
Momente pline de emoţie: Cum a marcat Constanţa Ziua Imnului (galerie foto + video)
30 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3183
Marime text
Militarii din garnizoana Constanţa au organizat, ieri, în Piaţa Ovidiu, festivităţi cu ocazia Zilei Imnului Naţional. Emoţia a pus stăpânire pe întreg municipiul Constanţa atunci când militarii au intonat „Deşteaptă-te, române“, imnul oficial al României începând din anul 1990, şi „Trei culori cunosc pe lume“.
La eveniment au participat viceprimarul Costin Răsăuţeanu, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - „Deşteaptă-te române!“, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te române!“ a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet“, de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură“, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească“.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.
„Deşteaptă-te române!“ a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!“ a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii