Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Anuţă şi Aura Liliana Şerbănică Doi afacerişti, trimişi în judecată de DNA, condamnaţi definitiv la Constanţa

ro

29 Mar, 2014 00:00 2028 Marime text
Trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Nicolae Anuţă, administrator al SC Helianthus SRL Limanu, a fost condamnat. Ieri, Curtea de Apel Constanţa l-a pedepsit pe bărbat la trei ani de închisoare, fiind găsit vinovat de comiterea infracţiunilor respectiv activităţilor care implică obţinerea şi utilizarea unor fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene ori din bugetul general consolidat al statului român. Deferită justiţiei în aceeaşi cauză, Aura Liliana Şerbănică, administrator al SC Cat - Line Construct SRL Mangalia, a luat trei ani de închisoare, pentru comiterea infracţiunilor respectiv activităţilor care implică obţinerea şi utilizarea unor fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene ori din bugetul general consolidat al statului român. Decizia Curţii de Apel Constanţa, luată de completul de judecată C 3 Apel, prezidat de magistratul Maria Uzună şi format din judecătorul Eleni Cristina Marcu, este definitivă.
 
Conform procurorilor, „la data de 11 iunie 2009, în baza unui contract încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), SC Helianthus SRL, firmă administrată de inculpatul Anuţă Nicolae, a devenit beneficiarul unui sprijin financiar nerambursabil în valoare de 1.998.770 lei, în vederea punerii în practică a proiectului intitulat «Adăpost pentru îngrăşarea suinelor în comuna Limanu». Pe parcursul derulării acestui proiect, inculpatul Anuţă Nicolae a prezentat autorităţii contractante înscrisuri false privind derularea procedurii de achiziţie de lucrări desfăşurate de către SC Helianthus SRL şi, în baza acestor acte, beneficiarul proiectului a obţinut pe nedrept, cu titlu de avans, suma totală de 908.531,81 lei (echivalentul a 212.273 euro), reprezentând bani proveniţi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul naţional“.

Mai mult decât atât, continuă procurorii Anticorupţie, „în vederea obţinerii acestei sume de bani, inculpatul Anuţă Nicolae a falsificat mai multe înscrisuri referitoare la derularea procedurilor de achiziţii în cadrul proiectului, respectiv oferte pretins emise de SC Cat - Line Construct SRL, reprezentată de inculpata Şerbănică Aura Liliana şi de o altă societate comercială, confirmări de primire a cererilor de ofertă şi notificări de evaluare a ofertelor. Pe baza acestor înscrisuri prezentate de inculpat, care nu reflectau posibilităţile reale ale ofertanţilor şi nu erau emise de la aceştia, autoritatea contractantă a aprobat plata sumei menţionate mai sus”. „În demersul său, Anuţă Nicolae a fost sprijinit de inculpata Şerbănică Aura Liliana, care i-a permis să controleze în fapt activitatea firmei pe care o administra SC Cat - Line Construct SRL. De asemenea, din banii astfel obţinuţi, inculpatul Anuţă Nicolae a utilizat în interes personal suma totală de 233.699 de lei, reprezentând o parte a avansului. Aceşti bani au ajuns în posesia sa, în numerar, prin intermediul inculpatei Şerbănică Aura Liliana, care a efectuat şi plăţi bancare în interesul lui Anuţă Nicolae“, au conchis procurorii Anticorupţie. După cum arătam şi mai sus, prin decizia de ieri a Curţii de Apel Constanţa, dosarul a fost închis definitiv.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii