Pachet de vacanţă în Elveţia Cum a fost prins de DNA judecătorul Gabriel Adrian Năsui (document)
Pachet de vacanţă în Elveţia: Cum a fost prins de DNA judecătorul Gabriel Adrian Năsui (document)
22 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3280
Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe magistratul Gabriel Adrian Năsui, din cadrul Curţii de Apel Cluj. Gabriel Adrian Năsui este acuzat de luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, presupuse fapte care ar fi fost comise în perioada 2008-2013, în care judecătorul activa la Judecătoria Cluj-Napoca.
La data de 11 iunie 2008 „a fost înregistrată la Judecătoria Cluj Napoca sub nr. (...)/2008 contestaţia la executare formulată de inculpatul (reclamantul) Baboş Cristian Ioan în contradictoriu cu intimatul creditor (...), Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti asociaţi (...) şi (...) şi executorul judecătoresc (...). Contestaţia la executare a fost repartizată completului C13 (judecător inculpatul Năsui Gabriel Adrian), (...). Prin încheierea din data de 08.07.2008, emisă în dosarul cu numărul (...)/2008, inculpatul Năsui Gabriel Adrian, în calitate de preşedinte al completului, a dispus disjungerea petitului 3 al contestaţiei la executare şi a fixat termen de judecată pentru dosarul nou format pentru data de 22.09.2008. Cu privire la celelalte petiţii a amânat pronunţarea hotărârii pentru termenul din data de 15.07.2008 (...)“.
„A obligat în solidar pe pârâţi la plata către reclamant a sumei de 746.263,80 euro“
„Cel de-al treilea petit al contestaţiei la executare a vizat solicitarea contestatorului de a obliga intimaţii Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti asociaţi (...) şi (...) şi executorul judecătoresc (...) la plata despăgubirilor în sumă de 50.000 euro, contravaloare a prejudiciului creat acestuia prin neîndeplinirea actelor solicitate prin cererile înregistrate la data de 06.06.2008. Pe parcursul judecării cauzei, inculpatul (reclamantul) Babos Cristian Ioan şi-a majorat pretenţiile de la suma de 50.000 euro la suma de 709.452,98 euro şi 8672,94 lei“, spun procurorii.„Prin sentinţa civilă nr. (...).03.2009 pronunţată în dosarul nr. (...)/2008 inculpatul (judecătorul) Năsui Gabriel Adrian a admis acţiunea civilă precizată formulată de inculpatul (reclamantul) Baboş Cristian Ioan împotriva SCPEJA (...) şi (...) şi a lui (...) şi a obligat în solidar pe pârâţi la plata către reclamant a sumei de 746.263,80 euro şi 8672,92 lei reprezentând prejudiciu şi 27.330 de lei reprezentând cheltuieli de judecată (...)“, mai arată DNA.
Situaţia de fapt
„Inculpatul Baboş Cristian Ioan, în anul 2008, a oferit (în perioada 01.09-17.09.2008) şi remis cu titlu de mită inculpatului Năsui Gabriel Adrian, judecător la Judecătoria Cluj Napoca - Secţia Civilă, foloase necuvenite pentru ca magistratul să dea o soluţie favorabilă mituitorului în dosarul nr. (...)/2008 ( înregistrat la Judecătoria Cluj Napoca la data de 01.09.2008) în care acesta avea calitatea de reclamant“, spun procurorii.„În ceea ce priveşte foloasele necuvenite oferite şi acceptate cu titlu de mită, acestea s-au materializat în plata de către inculpatul Baboş Cristian Ioan a costurilor (pachet de vacanţă - cazare, skypass,etc.) unei excursii în Elveţia, la hotelul (...) din St. Moritz, efectuate de inculpatul Năsui Gabriel Adrian şi soţia sa, (...), împreună cu mituitorul în perioada 14-21 ianuarie 2009, înainte de emiterea soluţiei în dosarul nr. (...)/2008 al Judecătoriei Cluj Napoca, respectiv a sentinţei civile nr. (...).03.2009, prin care, după cum am arătat mai sus, s-a admis acţiunea formulată de reclamant. Plata excursiei s-a făcut de către inculpatul Baboş Cristian Ioan la datele de 02.10.2008 şi 31.12.2008 către S.C. (...) S.R.L. (...)“, mai arată procurorii.
„Din (...) rezultă că valoarea pachetului de vacanţă pentru 7 nopţi (o cameră dublă cu orientare spre lac partea de sud, plus mic dejun şi cină, acces la internet de mare viteză, plată servicii, taxe locale şi TVA, precum şi abonament la schi pe 6 zile pentru zonă şi autobuz gratuit) la hotelul (...) din St. Moritz pentru inculpatul Năsui Gabriel Adrian şi soţia acestuia, (...) , a costat în total suma de 5.780 CHF“, arată DNA.
Prin adresa înregistrată la DNA – Serviciul teritorial Cluj „la data de 25.03.2013 sub nr. 127/P/2012, S.C. (...) S.R.L. a înaintat organelor de urmărire penală întreaga documentaţie legată de pachetul turistic privind excursia din ianuarie 2009 din localitatea St. Moritz, Elveţia (...)“.
„Momentul primirii cu titlu de mită a pachetului turistic“
„Raportat la momentul primirii cu titlu de mită a pachetului turistic de către inculpatul Năsui Gabriel Adrian de la inculpatul Baboş Cristian Ioan, deşi există suspiciunea cu privire la o posibilă înţelegere între cei doi inculpaţi încă dinainte de înregistrarea dosarului numărul (...)/2008 la data de 01.09.2008 pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca ( dosar format ca urmare a disjungerii din dosarul numărul (...)/2008 înregistrat la Judecătoria Cluj Napoca la data de 11.06.2008), nu au fost identificate probe certe care să dovedească o atare înţelegere“, potrivit DNA.Ceea ce a rezultat „cu certitudine este că, după înregistrarea dosarului cu numărul (...)/2008 la Judecătoria Cluj Napoca în data de 01.09.2008, inculpatul Năsui Gabriel Adrian a primit de la inculpatul Baboş Cristian Ioan cu titlul de mită excursia în Elveţia. Rezultă „ex re” că, de la înregistrarea dosarului pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca, inculpatul Baboş Cristian Ioan a purtat, în cursul lunii septembrie 2008, anterior datei de 17.09.2008, discuţii cu inculpatul Năsui Gabriel Adrian pe tema oferirii cu titlul de mită a pachetului de vacanţă, deoarece la această dată numele magistratului apare menţionat în documentele emise de hotelul (...) din St. Moritz“.
„«Urmarea» primirii cu titlul de mită a pachetului turistic de către inculpatul Năsui Gabriel Adrian a rezidat în sentinţa pe care acesta a emis-o în dosarul civil cu numărul de mai sus în favoarea mituitorului, hotărâre care ulterior a fost casată cu trimitere spre rejudecare. De altfel, şi sentinţa pronunţată de inculpatul Năsui Gabriel Adrian în dosarul numărul (...)/2008 a fost casată. Soluţia irevocabilă dată de instanţele de judecată a fost de respingere a contestaţiei la executare şi a celei de despăgubiri“.
Ce a declarat Gabriel Adrian Năsui
În declaraţia pe care a dat-o la data de 21 ianuarie 2013 „în dosarul nr. 3369/IJ/2514/DIJ/2012 al Inspecţiei Judiciare - Direcţia de Inspecţie Judiciară pentru Judecători, inculpatul Năsui Gabriel Adrian a arătat, în ceea ce priveşte relaţia dintre el şi inculpatul Baboş Cristian Ioan, că «acest domn este o simplă cunoştinţă... iar întâlnirile cu acesta au fost întâmplătoare, urmare a insistenţei unei cunoştinţe comune, respectiv familia (...) şi (...)». Inculpatul a arătat în faţa Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru Judecători că nu făcea parte din anturajul inculpatului Baboş Cristian Ioan şi că «deşi fotografiile (n.n. fotografiile publicate în presă ce îi înfăţişau pe cei doi inculpaţi în piscina Hotelului (...)) pot crea o puternică aparenţă de apropiere, ele radiografiază un moment şi nu duc la concluzia unei legături apropiate de durat㻓.Aşa cum am arătat mai sus, „inculpaţii Năsui Gabriel Adrian şi Baboş Cristian Ioan, au susţinut că problema venirii în excursie a familiei Năsui s-a pus doar în cursul lunii decembrie 2008, după ce familia (...) a anunţat că nu mai vine în excursie, aspect nereal deoarece, din documentele puse la dispoziţie de către S.C. (...) S.R.L., rezultă că încă din luna septembrie 2008 s-a făcut rezervarea şi pe numele familiei Năsui. La data de 17.09.2008 s-a emis de către hotelul (...) din St. Moritz, confirmarea pentru excursia din luna ianuarie 2009, document în care apare menţionat şi inculpatul Năsui Gabriel Adrian şi soţia acestuia, care aveau rezervată o cameră dublă cu orientare spre lac. De unde rezultă că numele persoanelor care urmau să meargă în excursie în Elveţia a fost comuniat agenţiei de turism anterior acestei date, cel mai probabil de unul din angajaţii de la firma inculpatului Baboş Cristian Ioan, posibil una dintre (...) sau (...)“.
„Cei doi inculpaţi au convenit să meargă pe această variantă de depoziţie cel mai probabil după ce la data de 18.08.2012 în ziarul (...) a apărut un articol intitulat «Senzaţional: judecător în jacuzzi cu învinuitul». În articol se face referire, în esenţă, la situaţia din dosarul (...)/2008. Articolul a fost însoţit de mai multe fotografii în care apare inculpatul Năsui Gabriel Adrian şi soţia sa, (...), împreună cu inculpatul Baboş Cristian Ioan în jacuzzi în incinta hotelului (...) din St. Moritz şi de o fotografie de grup pe pârtia de schi în care apar cei doi inculpaţi împreună cu soţiile, (...) şi (...) şi (...) (...)“, potrivit DNA.
„Aceştia s-au înţeles asupra unei eventuale declaraţii, deoarece s-au aşteptat la repercusiuni ca urmare a dezvăluirilor din presă. Faptul că a existat o înţelegere frauduloasă între cei doi inculpaţi şi suspecţi cu privire la susţinerea variantei de declaraţie în faţa organelor de urmărire penală rezultă şi din (...) . (...)“, mai arată procurorii.
„Inculpaţii Baboş Cristian Ioan şi Năsui Gabriel Adrian au pus la dispoziţia organelor de urmărire penală un înscris intitulat „Dovadă” (câte un exemplar fiecare) în care se menţionează că inculpatul Năsui Gabriel Adrian «a achitat» la data de 19.12.2008 suma de 3.740 euro inculpatului Baboş Cristian Ioan «sumă ce reprezintă contravaloarea serviciilor de cazare, masă şi skipass pentru două persoane, servicii aferente perioadei 14-21.01.2009, la St. Moritz, Hotel (...)»“, mai spune DNA.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii