Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Penitenciarele trăiesc şi din chiriile de lux pe care le percep Afaceri după gratii

ro

26 Dec, 2015 00:00 2665 Marime text
În penitenciarele din România există şi magazine, de unde deţinuţii au dreptul să cumpere, săptămânal, în limita a jumătate din valoarea salariului minim brut pe economie. Nu vă gândiţi la cine ştie ce cumpărături. Este vorba despre alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi diverse bunuri de uz personal, prevăzute de lege.
 
Cine vinde aceste bunuri? Ei bine, în penitenciare există firme care închiriază spaţii comerciale. Vânzare există şi deci ar trebui să existe şi profit, însă mai-marii penitenciarelor nu sunt așa îngăduitori cu chiriile pe care le cer de la agenții economici.
De multe ori, administratorii magazinelor au de plătit chirii foarte mari. Cu toate astea, penitenciarele nu duc lipsă de oferte din partea agenților economici!
 
De exemplu, în Penitenciarul Poarta Albă există trei spaţii comerciale, iar un altul se află în Secţia Valu lui Traian. Potrivit ANP, una dintre firme comercializează produse în două spaţii din penitenciar, plătind câte 66 de lei pe metru pătrat. Un calcul sumar arată că, pentru cei 46,3 metri pătraţi din penitenciar, societatea achită lunar o chirie de 3.055 lei (aproximativ 693 de euro).

Aceeași societate funcționează şi în magazinul aferent Secţiei exterioare Valu lui Traian. Pentru acest spațiu, firma plătește o chirie de 132 de lei pe metru pătrat. La un calcul rapid reiese că la o suprafaţă de 23,43 metri pătraţi, plătește 3.093 de lei (adică circa 701 euro).

 
Tot în Penitenciarul Poarta Albă, vinde produse într-un spaţiu comercial de 51,31 de metri pătraţi o altă societate comercială care plăteşte lunar 22 de lei pe metru pătrat, ajungând la o chirie de aproape 1.129 de lei, respectiv 256 de euro. Probabil că este profitabil, căci acum în penitenciar sunt peste 1.500 de deținuți.

Calcule, licitații și chirii exorbitante

Cei de la penitenciar spun că o firmă pentru a putea închiria un astfel de spațiu trebuie să participe la o licitație publică, cu strigare. Agenţii economici îşi fac calculele în funcţie de câţi deţinuţi sunt într-un penitenciar şi dacă se merită să plătească ditamai chiria.
 
Aşa se explică de ce sunt spaţii comerciale în penitenciare unde chiriile plătite le depăşesc cu mult pe cele din zonele centrale ale marilor oraşe. De-a lungul timpului, deţinuţii s-au plâns de mai multe ori că preţurile practicate în magazinele din penitenciare sunt mult prea mari. Există unele firme care au magazine în penitenciare unde plătesc chirii incredibile. Ei se bazează pe numărul de... clienţi din penitenciar atunci când fac oferta.
 
Pe primul loc în topul chiriilor pentru magazinele din închisoare se situează, detaşat, Penitenciarul Rahova. Aici, o firmă care a câştigat licitaţia pentru spaţiul comercial din penitenciar plăteşte lunar o chirie de 442 de euro pe metru pătrat. Astfel, pentru cei 44 de metri pătraţi ai magazinului, firma plăteşte 19.448 de euro pe lună! Cel puţin aşa susţine Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Impresionant, aşa-i? De asemenea, aceeași firmă mai plăteşte aproximativ 1.500 de euro pentru un spaţiu de 34 de metri pătraţi pe care îl foloseşte ca depozit.

Magazinul din Penitenciarul Rahova deserveşte şi Penitenciarul Spital Rahova. Practic, cei peste 1.402 de deţinuţi şi cele câteva zeci de persoane încarcerate în spitalul penitenciarului îi asigură acestei societăţi o grămadă de clienţi.

 
Şi la Penitenciarul Bucureşti Jilava există o firmă care a câştigat, în octombrie 2014, licitaţia pentru spaţiul comercial din unitatea de detenţie. Societatea respectivă pentru fiecare din cei 46,44 metri pătraţi 126 de euro pe lună, adică circa 5.800 de euro pe lună. Şi aici sunt încarceraţi peste 1.300 de deţinuţi, potrivit site-ului unităţii.
 
Pentru spaţiul comercial din Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava, o firmă plăteşte lunar o chirie de 4.186 de lei, adică circa 950 de euro. Practic, firma achită câte 200,78 de lei pentru fiecare dintre cei 20,85 metri pătraţi.

La Penitenciarul Gherla, firma care a câştigat licitaţia pentru cele două spaţii comerciale din penitenciar şi pentru cel de la secţia exterioară Cluj-Napoca plăteşte bani frumoşi. De exemplu, cele două spaţii din penitenciar au o suprafaţă totală de 96,62 metri pătraţi, iar chiria ajunge la 12.077 de lei (aproximativ 2.740 de euro), respectiv 125 de lei pe metru pătrat. Spaţiul comercial de la secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului are o suprafaţă de 13,35 metri pătraţi, iar pentru acesta, firma plăteşte lunar o chirie de 55 de lei pe metru pătrat, adică 734,25 de lei pe lună, aproximativ 167 de euro. la Gherla îşi execută pedeapsa circa 1.000 de deţinuţi.
 
La Penitenciarul Iași, firma care a închiriat trei spații comerciale plăteşte lunar 9.328 de lei (aproximativ 2.115 de euro) pentru 84,8 metri pătraţi. Şi aici sunt încarceraţi peste 1.400 de deţinuţi - posibili clienţi.
 
La Timişoara, reprezentanţii firmei care au închiriat cele două spaţii comerciale din Penitenciar plătesc 750,2 lei pe metru pătrat. Astfel că pentru cei 39,99 metri pătraţi, societatea plăteşte 29.993 de lei, respectiv aproximativ 6.800 de euro. Aici, din datele ANP, sunt încarcerate circa 900 de persoane.
 
În Penitenciarul de Femei Târguşor este un singur magazin, pentru care firma de acolo achită lunar o chirie de 16.886 de lei (aproximativ 3.830 de euro), adică 187,94 de lei pentru fiecare din cei 89,85 metri pătraţi ai magazinului. Suma este destul de mare în condiţiile în care aici sunt doar vreo 600 de femei încarcerate. Oare cât de mare este comisionul acestor firme?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii