Radiografia unui dosar care a cutremurat din temelii toată Constanţa Ce (mai) face DNA-ul cu dosarul „Geotop 2001“?! (documente)
Radiografia unui dosar care a cutremurat din temelii toată Constanţa: Ce (mai) face DNA-ul cu dosarul „GeotopUn dosar ce părea să cutremure din temelii toată Constanţa şi să fie „călcâiul lui Ahile“ pentru administraţia Nicuşor Constantinescu în urmă cu şase ani, când zeci de primari din întreg judeţul au fost chemaţi in corpore să dea cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie, pare să fi fost pus pe butuci la ora actuală. Concret, este vorba despre dosarul devenit cunoscut sub numele „Geotop 2001“ şi care priveşte contractul pentru realizarea documentaţiei cadastrale a reţelei de drumuri din judeţ, servicii pentru care Consiliul Judeţean Constanţa s-a angajat să achite firmei bucureştene o sumă totală de peste 8,4 milioane de lei. Între timp, firma bucureşteană a intrat în lichidare, „căpitanii“ de judeţ s-au schimbat, primarii au făcut schimb de scaune, iar ancheta DNA tot nu pare să fi ajuns la vreun final concret.
În iulie 2010 - acum şase ani, aşadar -, audierile procurorilor Anticorupţie bucureşteni zguduiau, la propriu, întreg judeţul. Zeci de primari ai comunelor constănţene fuseseră chemaţi de acasă, pe citaţie scriindu-le clar să se prezinte la sediul Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde se desfăşurau audierile conduse de reprezentanţii Structurii centrale în privinţa dosarului „Geotop 2001“. La momentul respectiv, judeţul fierbea, administraţia Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa la momentul încheierii contractului cu firma bucureşteană şi, teoretic, primul vizat de ancheta procurorilor DNA, părea să fi ajuns într-un moment de cumpănă.
8,43 de milioane de lei
Concret, totul a pornit de la contractul încheiat în 2007 de către CJC cu firma Geotop 2001, angajament scris în urma căruia autoritatea judeţeană urma să achite către bucureşteni suma totală de 8.435.827 de lei, fără TVA. În schimbul acestor bani, societatea urma să furnizeze serviciile necesare pentru întocmirea „documentaţiei cadastrale şi pentru înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa“. Totodată, firma se angajase ca, în aceiaşi bani, să asigure şi „realizarea Soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport“. SC Geotop 2001 SRL a fost desemnată câştigătoare a contractului, chiar dacă şi alte patru firme au depus oferte pentru acest contract.
Pentru ca respectivul contract să poată fi realizat, anterior adjudecării licitaţiei de către Geotop 2001, Consiliul Judeţean Constanţa a încheiat un „Acord de asociere - parteneriat” cu 45 de primării din judeţ. Acordul a fost semnat „în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
Şase ani de anchetă
Aşa cum spuneam mai sus, zeci de primari fuseseră chemaţi pentru explicaţii la DNA în iulie 2010. Totuşi, ceea ce a părut să înceapă ca un mare sfârşit pentru administraţia Constantinescu s-a evaporat destul de repede într-un mare balon de săpun. Până în octombrie, acelaşi an, preşedintele Consiliului Judeţean de la acea vreme şi, totodată, una dintre persoanele îndreptăţite (cel puţin la nivel teoretic) să asigure lămuriri pe subiect, nu fusese audiată şi nici semne nu existau din partea anchetatorilor în acest sens. Bun, fiind un contract de o asemenea amploare, normal că lucrurile şi ancheta urmau să dureze, căci este nevoie de timp pentru a se stabili dacă treaba era albă ori neagră. Însă, de la acel moment şi până în prezent, se fac, peste o săptămână, şase ani. Şase ani de anchetă (teoretic), şase ani în care DNA nu spune dacă a fost OK sau nu angajamentul încheiat între cele două entităţi.
Au dat documentele „şi asta a fost tot“
Faptul că firma bucureşteană este oficial în lichidare nu pare însă un semnal prea bun în ceea ce priveşte angajamentul luat şi serviciile pe care ar fi trebuit să le asigure în beneficiul judeţului Constanţa, fireşte, în schimbul sumei de bani stabilite prin contract. Mai mult, este poate de precizat faptul că, potrivit anunţului de intenţie publicat de Consiliul Judeţean Constanţa la momentul solicitării serviciilor de cadastrare, contractul, în valoare de 2.940.000 de euro, urma să se deruleze pe o perioadă de patru ani. Cu alte cuvinte, ar fi trebuit finalizat până la această dată.
Telefonic, am luat legătura cu un fost reprezentant al firmei, Cosmin Pârlea, care ne-a comunicat că nu mai are nicio legătură cu societatea de circa trei ani. Legat de ancheta DNA, acesta ne-a declarat că, la momentul la care avea legături de colaborare cu firma, cunoştea faptul că reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au solicitat mai multe documente, pe care societatea din Bucureşti le-a pus la dispoziţie, „şi asta a fost tot“. „Acum, firma e în lichidare, a intrat în reorganizare acum trei ani şi apoi în faliment. Eu nu mai am nicio legătură cu această societate“, ne-a precizat Cosmin Pârlea.
Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, starea actuală a firmei este „faliment, sub incidenţa Legii nr. 85/2006“.
Rămâne de văzut dacă, măcar în anii următori, DNA va da un răspuns clar legat de acest dosar şi de contractul de 2,9 milioane de euro încheiat, cel puţin pe hârtie, în beneficiul judeţului Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp