Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:06 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevul constănţean Cristian Necula, la sediul Congresului SUA

ro

20 Apr, 2013 00:00 3102 Marime text
Cristian Necula, elev în clasa a XII-a, la Liceului Internaţional de Informatică moderat de prof. Mahmut Terci, a participat în cursul lunii Ianuarie la un concurs de eseuri organizat de Gulen Institute Youth Platform, din Huston, SUA. Unul din obiectivele acestui program este de a ajuta tinerii în a defini probleme legate de pace şi armonie socială, de a le discuta şi găsi soluţii din propriile perspective personale. De asemenea, participarea la acest program ajută elevii în a-şi construi deprinderi sociale, în a-şi dezvolta abilităţile de cercetare şi compunere şi nu în ultimul rând, de a interacţiona şi schimba idei intre ei, ca reprezentanţi ai unor culturi diferite.

Tânărul din Constanţa a participat la acest concurs alături de peste 500 de elevi din 40 de ţări. Clasându-se printre primii 30 din lume şi al doilea din Europa, Cristian a fost invitat la Ceremonia de Premiere ce a avut loc la Washington pe 10 aprilie 2013. Titlul eseului realizat de el este „National Security – both sides of the Spectrum”, în care a ales să răspundă la întrebarea „Cum se pot adapta imigranţii şi dacă e necesar ca locuitorii ţării gazdă să-şi ajusteze stilul de viaţă pentru a-i integra?”. Soluţia propusă de Cristi este adoptarea unei căi de mijloc, prin care imigranţii îşi pot păstra tradiţiile şi valorile culturale specifice, dar în acelaşi timp fără a se organiza în enclave separate, refuzând integrarea. De asemenea, poporul adoptiv trebuie să accepte diferenţele culturale ale acestora, să-i sprijine în a se integra, nepermiţându-le organizări separate. „Excursia la D.C. a fost una dintre cele mai splendide şi febrile experienţe pe care le-am trăit. Am avut oportunitatea de a-i cunoaşte pe ceilalţi câştigători, majoritatea fiind din ţări atât de depărtate încât şansele să ne întâlnim vreodată erau foarte mici: Nepal, Tailanda, Hong Kong, Burkina Faso, Qatar, Bangladesh, Suedia, Canada. În prima zi am vizitat Universitatea George Mason, din Comitatul Fairfax, Virginia, unde ni s-a oferit un mic tur al campusului şi ni s-a prezentat oferta educaţională a instituţiei. Am vizitat Capitoliul, sediul Congresului Statelor Unite, unde am întâlnit câţiva congresmeni, democraţi şi republicani, care ne-au felicitat, ne-au înmânat diplomele şi ne-au vorbit despre problema imigraţiei şi a interculturalităţii. De asemenea, am vizitat Biblioteca Congresului. Pentru noi toţi, a fost una dintre cele mai deosebite experienţe realizate vreodată. După aceea am vizitat Rumi Forum – centru de înţelegere interculturală şi dialog interconfesional, unde am fost invitaţi să ne prezentăm într-un mod succint eseurile.
În ultima zi am vizitat Washington DC pe jos, cu toate monumentele şi clădirile sale importante: Lincoln Memorial, Washington Monument, Thomas Jefferson Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Muzeele Smithsonian de Arta, Spaţiu şi Istorie Naturală, Muzeul Holocaustului, Muzeul celui de-al doilea război mondial şi altele. Pe scurt, excursia în capitala SUA m-a lăsat uluit şi extrem de încântat”, a povestit elevul din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii