Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:29 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seismele care au „scuturat“ Constanţa în ultimul deceniu

ro

24 Nov, 2014 00:00 1216 Marime text
Un cutremur cu magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter s-a înregistrat, sâmbătă seara, la ora 21.14, în Munții Vrancei. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 39 km.

Acesta este cel mai mare cutremur înregistrat anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter. Sâmbătă noaptea şi duminică, pe zi, până la ora închiderii ediţiei, au mai avut loc încă 12 replici ale seismului. Cea mai puternică a fost înregistrată sâmbătă la ora 22.30, și a avut magnitudinea de 3,1 grade. Ultima replică a avut loc la ora 12.16 și a avut magnitudinea de 2,7 grade.
 
Seismul a fost resimţit în multe regiuni ale României, inclusiv în toată zona Dobrogei.

Mişcări telurice resimţite puternic în Constanţa, în ultimii ani 

Un cutremur s-a produs pe 23 mai 2014, în jurul orei 12.30, în Marea Egee, şi a fost resimţit la Constanţa. Seismul a avut magnitudinea de 6,9 grade. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul, care a fost resimţit în insulele greceşti din Marea Egee, în vestul Turciei, în mai multe ţări balcanice, dar şi în sudul României, a avut, de atunci, exact 100 de replici, cu magnitudinea de peste 3 grade, cea mai puternică având 4,7 grade.
Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, declara, la acel moment, că seismul din Marea Egee a fost unul de suprafaţă, produs pe falia nord-anatoliană. Acesta a mai precizat că este pentru prima dată când un cutremur produs în Marea Egee este simţit în România.
 
În 29 martie 2014, un cutremur cu magnitudinea de 5 grade s-a simţit în aproape toată ţara, inclusiv la Constanţa. Seismul a avut loc în Vrancea, la ora 21.18, la 136 de kilometri adâncime.

Cutremure în Marea Neagră 

Un cutremur produs pe 17 septembrie 2013, în Marea Neagră, s-a resimţit în localităţile de pe litoralul românesc. Seismul s-a produs în apele teritoriale ale Ucrainei, la o adâncime de doar cinci kilometri, la ora 4.12, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul a avut magnitudinea de 3,4 grade şi s-a simţit în Năvodari, Ovidiu, Constanţa, Medgidia şi Babadag.
 
Un alt cutremur, de 4,8 grade pe scara Richter, s-a produs pe 3 decembrie 2012 în Marea Neagră, de data aceasta în apropierea graniţei dintre România şi Bulgaria. Mişcarea tectonică a fost simţită şi la Constanţa. Seismul s-a produs la ora 20.58, iar epicentrul s-a situat în Marea Neagră, la 26 kilometri est de oraşul bulgăresc Kavarna şi la 236 kilometri sud-est de Bucureşti, potrivit Centrului de Seismologie Euro-mediteranean.
 
La 5 august 2009, la ora 10.50, un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a simţit timp de mai multe secunde, la Constanţa, precum şi în toată Dobrogea. Seismul, care a fost resimţit şi la Bucureşti, a avut epicentrul în Marea Neagra, în falia Şabla.
 
Pe 30 noiembrie 2009, un cutremur de suprafaţă a avut loc în Bulgaria, la ora 7.48, cu intensitatea de 4,4 grade pe scara Richter. Alte două cutremure s-au produs în Marea Neagră, unul de 4,2 şi celălalt de 4,4 grade. Seismul s-a resimţit în Dobrogea şi în Constanţa, cu magnitudinea de 3,4 grade. Epicentrul a fost la Lostriţa, în Bulgaria. Cutremurul a fost produs de falia Şabla, aceeaşi care a provocat seismul de adâncime din luna august a acelui an. Nu s-au înregistrat pagube materiale.

Ultimul cutremur, mai mare decât cel de aseară, în 2004

În seara de 27 octombrie 2004, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, în Vrancea, la ora 20.35, la o adâncime de 98,6 kilometri. La nivelul judeţului Constanţa, cutremurul din acea zi a fost resimţit fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate. Cele mai notabile evenimente înregistrate la Constanţa au fost cele petrecute la Spitalul Judeţean, unde, la secţia de Obstetrică-Ginecologie, într-un salon, s-a rupt din tavan o bucată mare de tencuială care s-a prăbuşit peste un pat gol. Alte evenimente au fost înregistrate în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, unde au fost semnalate întreruperi temporare de alimentare cu energie electrică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii