Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:02 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRI răspunde la întrebări! Cum ne protejează cele mai intime secrete? Pe cine urmăreşte? Cui transmite informaţii?

ro

21 Mar, 2016 00:00 3177 Marime text


Serviciul Român de Informaţii răspunde, pe pagina oficială a instituţiei, la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţeni. Astfel, SRI dezvăluie ce face cu datele personale pe care le culege şi cum le protejează, cui transmite informaţii, pe cine urmăreşte şi mai ales cu cine cooperează. Mai mult decât atât, Serviciul Român de Informaţii îi lămureşte şi pe cei care s-au întrebat dacă un ofiţer SRI poate să reţină, să percheziţioneze sau să interogheze un cetăţean obişnuit.

Întrebare: Ce face SRI cu datele personale pe care le culege şi cum le protejează?

Răspuns SRI: Potrivit legii, toate datele obţinute sau gestionate în activitatea de informaţii, inclusiv datele personale, au caracter secret de stat şi sunt protejate corespunzător. Informaţiile privind viaţa particulară, onoarea sau reputaţia persoanelor cunoscute incidental în cadrul obţinerii datelor necesare siguranţei naţionale nu pot fi făcute publice şi, dacă nu prezintă relevanţă pentru securitatea naţională, sunt şterse de îndată. Toate datele cu caracter personal cunoscute/ deţinute de Serviciu sunt radiate, respectiv distruse dacă, în urma desfăşurării activităţilor specifice prevăzute de lege, se constată că acestea nu sunt corecte, nu există pericol la adresa securităţii naţionale sau suspiciunile nu sunt confirmate. Regula generală este că, atunci când datele nu prezintă interes pentru securitatea naţională, sunt radiate sau distruse. Excepţie fac datele personale furnizate cu consimţământul persoanei în vederea efectuării verificărilor de securitate specifice, în condiţiile legii.

Întrebare: Cui transmite SRI informaţii?

Răspuns SRI: Potrivit legislaţiei în vigoare, informaţiile din domeniul siguranţei naţionale pot fi comunicate către următorii beneficiari: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, precum şi comisiile permanente pentru apărare şi asigurarea ordinii publice ale celor două camere ale Parlamentului, miniştrii şi şefii departamentelor din ministere, când informaţiile privesc probleme ce au legătură cu domeniile de activitate pe care le coordonează sau de care răspund, prefecţi, primarul general al capitalei, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru probleme ce vizează competenţa acestora, organele de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni. Comunicarea informaţiilor se realizează cu aprobarea directorului SRI.

Întrebare: Pe cine urmăreşte SRI?

Răspuns SRI: Misiunea SRI nu este de a urmări persoane, ci de a cunoaşte, a preveni şi a contracara ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Întrebare: La ce baze de date are acces SRI?

Răspuns SRI: Pentru desfăşurarea misiunilor sale, SRI are acces la bazele de date deţinute de alte autorităţi şi instituţii publice numai în condiţiile legii, cu respectarea strictă a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Întrebare: Care sunt principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale a României?

Răspuns SRI: Principalele ameninţări se referă la activităţi de spionaj pe teritoriul României, criminalitate organizată transfrontalieră, terorism şi subminarea statului de drept.

Întrebare: Companiile private pot avea consultanţă de la SRI pentru a-şi proteja afacerile?

Răspuns SRI: La cererea persoanelor fizice şi juridice din sectorul privat, SRI acordă asistenţă de specialitate pentru protejarea informaţiilor clasificate aflate în posesia acestora şi prevenirea scurgerii unor astfel de date ce nu pot fi aduse la cunoştinţa publicului. Asistenţa de specialitate se acordă contra cost. Asistenţa de specialitate se acordă gratuit persoanelor fizice şi juridice din sectorul privat care execută comenzi pentru stat, în limita şi pe durata acestora, precum şi celor care desfăşoară activitate de cercetare ori de producţie în probleme sau cu privire la aspecte de interes naţional.

Întrebare: Cum semnalez suspiciunea privind un risc terorist?

Răspuns SRI: Suspiciunile privind o ameninţare teroristă pot fi semnalate la telverde. SRI verifică cu seriozitate toate suspiciunile semnalate şi angrenează resurse importante, sens în care vă rugăm să utilizaţi responsabil această linie telefonică. Alarmarea fără un motiv întemeiat se pedepseşte conform legii.

Întrebare: Cu cine cooperează SRI?

 Răspuns SRI: În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, SRI cooperează cu instituţiile care au atribuţii în domeniul securităţii naţionale (Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Direcţia Generală a Vămilor, cu celelalte organe ale administraţiei publice.

De asemenea, SRI cooperează cu servicii şi organizaţii partenere şi este membru al celor mai selecte cluburi de intelligence din lume.

Întrebare: Poate să te reţină, percheziţioneze sau interogheze un ofiţer SRI?

Răspuns SRI: Serviciul Român de Informaţii nu poate efectua acte de cercetare penală, nu poate lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici nu dispune de spaţii proprii de arest. Totuşi, în cazul constatării unei infracţiuni flagrante la regimul securităţii naţionale stabilit de lege, a unui atentat sau act terorist ori a unor tentative sau acte preparatorii la asemenea infracţiuni, dacă sunt pedepsite de lege, ofiţerii Serviciului Român de Informaţii îl pot reţine pe făptuitor, predându-l de îndată organelor judiciare competente împreună cu actul de constatare şi corpurile delicte.

Întrebare: Cui te poţi adresa pentru a face o plângere împotriva SRI?

Răspuns SRI: Legea garantează dreptul oricărei persoane de a sesiza Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, atunci când se consideră lezată în drepturile sau libertăţile sale prin folosirea mijloacelor de obţinere a informaţiilor sau dacă are cunoştinţă de încălcări ale prevederilor constituţionale şi ale altor dispoziţii legale de către Serviciul Român de Informaţii, în activitatea sa.
 
De asemenea, puteţi contacta structura SRI de relaţii cu cetăţenii pentru a ne aduce la cunoştinţă eventuale suspiciuni privind nereguli în activitatea instituţiei sau a reprezentanţilor acesteia. Totodată, potrivit Constituţiei, orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii