Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:06 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corp nou cu două etaje şi sală de conferinţe Planuri măreţe pentru Muzeul de Artă din Constanţa. Ce spune Doina Păuleanu

ro

10 May, 2017 00:00 1880 Marime text
Muzeul de Artă din Constanţa ar putea fi extins cu bani europeni. Directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că intenţionează să acceseze fonduri europene printr-un proiect transfrontalier România - Bulgaria.
 
„Avem nevoie de un milion de euro. Dorim să mai construim un corp P+2, unde vom avea o sală de conferinţe şi o sală pentru expoziţii temporare. De asemenea, dorm să reabilităm în interior sediul administrativ. Trebuie să depunem dosarul pentru bani europeni până pe 15 mai“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, dr. Doina Păuleanu.
 
În acest, sens, Muzeul de Artă din Constanţa a obţinut, pe data de 8 mai, de la Primăria Constanţa, două certificate de urbanism. Cel cu numărul 1238, din 8.05.2017, constă în „Extindere Muzeu de Artă cu un corp P+2e“. Cel de-al doilea, cu numărul 1239, din 8.05.2017, presupune „Reamenajare corp C3 sediu administrativ P+1e“. Ambele acte au o valabilitate de 24 de luni.

Istoricul muzeului

Muzeul de Artă este considerat pe plan naţional un important şi reprezentativ spaţiu de expunere, păstrare, valorificare şi cercetare a creaţiei vizuale româneşti din perioada modernă. Există şi un patrimoniu variat de artă contemporană, naţională şi locală, utilizat cu precădere în cadrul expoziţiilor temporare. Înfiinţat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparţinând vechilor pinacoteci din Constanţa şi Balcic (deschise în anii 1935, respectiv 1937), Muzeul de Artă oferă publicului de pretutindeni peste un secol din evoluţia picturii, sculpturii şi graficii româneşti (circa 1840 - 1950), încercând în acelaşi timp să arate şi să fixeze, prin opere de referinţă, locul şi rolul Dobrogei, al peisajului de inspiraţie marină în contextul creaţiei naţionale.
 
Dintr-un patrimoniu de peste 7.800 de lucrări, sunt expuse permanent în jur de 1.500, atât la sediul din Constanţa, cât şi în cele două secţii din oraş şi judeţ - Muzeul de Sculptură „Ion Jalea“ (înfiinţat în urma donaţiilor sculptorului, din 1968, şi ale familiei sale, din 1984) şi Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ Topalu (alcătuit prin donaţia dr. Gh. D. Vintilă către comuna natală, în anul 1960).
 
Expoziţia de bază a muzeului constănţean este structurată pe nuclee monografice/săli ale maeştrilor şi sugerează o imagine complexă a creaţiei fiecăruia, dar şi a direcţiilor de evoluţie din perioada modernă a artei româneşti. Instituţia de cultură constănţeană organizează numeroase expoziţii temporare din patrimoniul propriu (Muzeul din depozit, o manifestare anuală) sau din afară, ale unor etape, direcţii de evoluţie, personalităţi, tineri creatori pe cale de afirmare, artă românească, europeană şi universală, în organizare proprie sau în colaborare cu alte instituţii prestigioase din ţară şi din străinătate. De-a lungul deceniilor sale de existenţă, muzeul a editat cataloage de expoziţii, studii şi cărţi de specialitate, cercetări de antropologie culturală şi urbană, axate pe problematici specifice artei moderne şi spaţiului dobrogean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii