Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Dana şi Marian Cristea „În Constanţa sunt opt ani de când promovez salsa, acest stil de dans minunat şi libertin“

ro

05 Dec, 2015 00:00 8151 Marime text
I-am văzut dansând şi pot să vă asigur că se mişcă extraordinar! Când vorbesc despre dans, transmit o bucurie molipsitoare şi un mare entuziasm. Ştiţi genul acela de oameni în preajma cărora te detaşezi total de orice grijă? Aşa sunt ei: Dana şi Marian Cristea. Cu aceşti oameni în jur, îţi vine pofta să dansezi. Chiar dacă nu ai habar! Iar dacă nu ştii să dansezi salsa şi ai vrea să încerci, ei sunt oamenii cei mai potriviţi să te înveţe, pentru că sunt foarte entuziasmaţi să împartă cu lumea bucuria dansului.
 
Marian are 39 de ani şi dansează de când se ştie, iar instructor de salsa este de 15 ani. Este bucureştean. În anul 2000, a ajuns la Constanţa şi a înfiinţat prima şcoală de salsa din judeţ. Are specializări de instructor şi pe Zumba Fitness, Aqua Fitness, dar şi pe Step.
 
Dana are 28 de ani şi este instructor de Zumba Fitness şi Aqua Fitness, dar este şi cel mai important partener al lui Marian atât profesional, cât şi sentimental.
 
S-au cunoscut la sală în urmă cu cinci ani. Dana a intrat la cursul de salsa, iar Marian era instructorul. În atâţia ani de zile de când preda salsa, Marian nu s-a încurcat cu nicio fată, însă Dana i-a căzut cu tronc. De doi ani sunt căsătoriţi şi au şi un copil.
 
Am vorbit cu Dana şi Marian Cristea despre mişcare, despre salsa, despre importanţa dansului în viaţa constănţenilor.

Povestiţi-ne puţin despre felul în care a prins culoare dansul în viaţa voastră. Când aţi început să dansaţi şi ce v-a atras la început? 

Dana: Culoare prinde şi în momentul de faţă, zi de zi. E ca un curcubeu. Am început acum cinci ani. Am ajuns în sala de dans, cursant efectiv. Cunoscându-l pe Marian, a prins culoare. Muzica în sine mă atrage în general, inspiră veselie... oportunităţile pe care ţi le oferă dansul…
 
Marian: Eram după o decepţie pe la 17 ani. Sătul de Bucureşti (Regie), am zis hai să încerc şi altceva. Şi am mers în clubul Salsa, You and Me. Acolo am cunoscut o comunitate frumoasă latino. Asta se întâmpla în ‘96. Şi m-a atras ideea de dansat în pereche.

De ce salsa sau zumba şi cine v-a îndrumat?

Dana: Pentru mine, salsa, pentru că mi s-a părut o formă de dans elegantă. Către salsa am avut o îndrumare personală. Iar zumba pentru că e energică, clasa de zumba e ceva de nedescris. Sunt în jur de 30-40 de persoane pe clasă, toate zâmbesc, dansează, râd, trăiesc efectiv şi către zumba m-a îndrumat Marian.
 
Marian: Salsa, pentru că mi-a plăcut de la bun început conceptul de dans în pereche şi ulterior mi-a adus mari satisfacţii pe plan profesional, iar zumba a intervenit acum cinci ani, pentru că, la un moment dat, după atât de mulţi ani de tehnică şi reprezentaţii pe scenă, am dorit mai multă acţiune. Zumba fitness în sine este un fel de aerobic, dar concentrat pe muzica latino cu precădere. De când fac Zumba, am analizele beton.

De cât timp predaţi şi ce anume v-a motivat să deveniţi instructori?

Dana: Sunt aproximativ cinci ani de când predau Zumba. Dintre care doi de când predau Aqua Zumba. La capitolul motive, pe lângă zâmbetele şi nebunia deja descrise, gândul că poţi ajuta nişte oameni să se menţină sănătoşi, să slăbească şi să fie deconectaţi de grijile de zi cu zi.
 
Marian: Salsa predau din 2001 şi mi-a plăcut să lucrez cu cupluri, să aduc un refresh în viaţa lor de cuplu, să le mai furnizez un alt mod de a se exprima, şi anume prin dans. Dacă vorbim de zumba, dat fiind că sunt numai femei, foarte tare mi-a plăcut să le ajut să slăbească şi, datorită antrenamentului cardio în sine, să se întreţină sănătos. Cel mai drăguţ lucru la Zumba Fitness este faptul că depui foarte mult efort fizic, pe care îl conştientizezi la o valoare mult mai mică.

Există o anumită limită de vârstă sau pur și simplu oricine poate învăţa să danseze salsa? Dacă vine la voi la sală, spre exemplu, săptămâna viitoare, un cuplu de aproximativ 60 de ani, are şanse să înveţe?

Marian: Realitatea este că nu există limită de vârstă şi este şi confirmată treaba asta. La popoarele de origine, salsa e o activitate pe care o înveţi la o vârstă foarte fragedă, lucrul acesta fiind unul normal, şi ne mutăm puţin în Europa, unde sălile de cursuri sunt pline de oameni peste vârsta medie. Poate să înveţe şi un cuplu de 60 de ani, întrucât nu sunt atât de grele şi solicitante mişcările încât să nu le poată face.

Ce calităţi ar trebui să aibă o persoană pentru a învăţa salsa?

Dana + Marian: În primul şi în primul rând, ureche muzicală şi voinţă, perseverenţă, răbdare cu el însuşi.

Predaţi Zumba Fitness şi Aqua Fitness. Cum împărţiţi timpul şi ce asemănări sunt între aceste două activităţi?

Dana + Marian: Facem un program. Vara, de exemplu, se lucrează mai mult pe Aqua Zumba, pentru că avem ocazia să stăm în aer liber, la soare, în piscină. În restul anului, Zumba Fitness, care se predă în sală. Ambele activităţi au la bază muzica latino, ambele induc o stare fizică de invidiat.

Cum se descurcă un instructor cu persoanele care nu sunt atente, care sunt mai pasive?

Dana: Folosesc anumite sunete, „un strigăt“, de câte ori schimb o mişcare în cursul de fitness, pentru că nu ştiu să fluier. Lucrul acesta le atenţionează pe persoanele respective, apoi, folosind pur şi simplu contactul vizual şi ceva forţă în mişcări, transmiţi persoanei şi atenţia necesară.
 
Marian: Dacă vorbim de salsa, n-am reuşit, în toţi anii aceştia, să mă enervez nici măcar o singură dată, deoarece am răbdare de fier, ca orice cadru didactic. Pot repeta de multe ori până când fiecare înţelege. Oamenii, în general, sunt diferiţi. Unii prind mai uşor, alţii mai greu, dar mergem cu „grupa“. Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Dacă vorbim de fitness, aici lucrurile se schimbă puţin, pentru că cei care frecventează cursurile noastre sunt foarte interesaţi să prindă mişcările cât mai repede şi cât mai corect.

Modul în care predaţi pentru un grup diferă cu mult de lecţiile susţinute în particular?

Dana: Da! Diferă! Predând Zumba Fitness pentru un grup, coregrafiile trebuie concepute astfel încât să le poată urma toţi cursanţii. La cursul privat se munceşte mai mult din punct de vedere fizic şi e mai uşor de urmărit corectitudinea mişcărilor persoanei respective.
 
Marian: La salsa sunt mici diferenţe, deoarece cu grupa învăţăm aceleaşi exerciţii, doar că într-un timp mai extins. Avantajul unui curs privat este că exerciţiile se învaţă mai repede şi se atinge scopul într-un timp mult mai scurt.

Foarte multe ore de antrenament, zile petrecute prin alte locuri... cum vă împăcaţi cu familia/prietenii?

Dana: În orele de antrenament, fie că sunt de zumba, fie că sunt de salsa, o mare parte dintre prieteni sunt prezenţi la acel curs. Cât despre familie, programul nostru este conceput de aşa natură încât să petrecem suficient timp împreună.
 
Marian: Nefiind de-al locului, prima dată m-am simţit ciudat într-un oraş nou-nouţ pentru mine şi care, la prima vedere, nu mă inspira foarte tare. Dar, în timp, mi-am creat propriul cerc de cursanţi, o mare parte dintre ei fiindu-mi şi foarte buni prieteni. Pe plan familial, mă simt „adoptat“, deoarece familia mea întreagă este la Bucureşti, aici descoperind o familie la fel de frumoasă.

Pe lângă cursurile de salsa, ce alte lucruri le mai oferiţi celor interesaţi de dans?

Marian: Un singur lucru mai facem. De altfel, nu ar mai fi calitate în momentul în care faci foarte multe lucruri o dată. Vorbim de dansul mirilor, pe care îl susţinem cu precădere vara, când le dăm vacanţă celor de la salsa. Le mai dăm ocazia mirilor cu care lucrăm de a avea un show latino în noaptea nunţii, oferit de trupa noastră de dans. Numai în vara aceasta, în 2015, am colaborat cu 32 de perechi de miri, veniţi numai din recomandări.

Salsa, Zumba Fitness şi Aqua Fitness - care dintre aceste stiluri vă place cel mai mult?

Dana: Eu iubesc şi mă regăsesc total în Aqua Zumba. Faptul că se desfăşoară în aer liber, în apă, că este mult mai eficient decât un antrenament cardio şi îţi oferă o adevărată distracţie în piscină.
 
Marian: Toate activităţile pe care le practic îmi conferă o mare plăcere, dar prima dragoste nu se uită niciodată: SALSA.

Ce vă bucură cel mai mult când dansaţi?

Dana: Dacă vorbim de o coregrafie, mă bucură zâmbetele celor care o privesc. Dacă vorbim de un dans social la liber, spontaneitatea partenerului.
 
Marian: La salsa, cel mai mult îmi place să dansez cu fete începătoare, pentru că au mişcările clare, dar şi pentru că în permanenţă le pot învăţa ceva. La fitness, îmi place cel mai mult că mă ţine în formă fizică maximă.

Care a fost cel mai memorabil moment de când sunteţi dansatori? Când v-aţi simţit cel mai bine?

Dana: Cel mai memorabil moment de când suntem dansatori a fost cel de la propria noastră nuntă, când a trebuit să dansăm dansul mirilor în faţa tuturor prietenilor şi a familiei. Acela a fost cel mai memorabil, din cauza emoţiilor.
 
Marian: Când vorbim de fitness, o mare satisfacţie am avut-o atunci când unele fete au purtat după mult timp fustă sau rochie. Legat de salsa, cel mai frumos moment a fost acum foarte mulţi ani, când am avut ocazia să transpun în scenă mai multe coregrafii în cadrul unui spectacol memorabil. Se întâmpla când formaţia Las Ketchup debuta în România, iar în deschidere a evoluat Pepe. Atunci am avut ocazia să pun în scenă un moment la care am colaborat cu Cornel Păsat la coregrafiile melodiilor cântate de acesta.

Cum vedeţi voi mişcarea salsa din România, dar în special în Constanţa?

Marian: Salsa a depăşit de foarte mulţi ani stadiul de underground, evenimentele de salsa fiind din ce în ce mai puternice şi mai vizibile. Trebuie să menţionez că se dansează salsa în aproape toate oraşele ţării, fie ele mari sau mici. În Constanţa sunt opt ani de când promovez acest stil de dans minunat şi libertin, existând de-a lungul timpului, sute, poate chiar mii de foşti cursanţi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii