Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:47 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Christian Gigi Chiru, candidatul ALDE la primăria Constanţa „2016 impune un model de om politic care trebuie să fie în mijlocul comunităţii, aşa cum fac eu de ani buni!“

ro

05 May, 2016 00:00 5800 Marime text

 
Candidatul ALDE pentru primărie afirmă că a purtat discuţii cu peste 15.000 de oameni, din Tomis Nord până la Dacia, din Faleză Nord până în centru, din Poarta 6, Km 4-5, Anda, CET până la Gară şi Casa de Cultură, iar acest lucru nu s-a întâmplat doar acum, înainte de alegeri, ci în ultimii patru ani.
 
Faţă de ceilalţi contracandidaţi, Chiru mai spune că este omul care a demonstrat în nenumărate rânduri că este vocea constănţenilor, de la situaţia gigacaloriei, a preţului apei sau al utilităţilor, şi până la salvarea Portului din mâna unei găşti şi multe alte subiecte pe care le-a abordat de-a lungul anilor.
 
În privinţa transparenţei decizionale, forţa impusă de către DNA este, astăzi, ca un topor care stă deasupra capului persoanelor angajate în administraţie. Și, atâta timp cât DNA va lucra în acest fel, transparenţa cheltuielilor banilor publici va fi asigurată, susţine Chiru.
 
În ceea ce  priveşte problemele personale din Justiţie, acesta spune că este primul om politic condamnat pentru că fundaţia care îi purta numele a făcut bine, din fonduri proprii, la 22.000 de pensionari, prin oferirea acelor tichete medicale. De asemenea, fundaţia a ajutat tineri să studieze în străinătate, a dat şansa unor tineri să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat, a trimis persoane la operaţii în străinătate, a ajutat tineri dependenţi să renunţe la droguri şi a derulat multe alte acţiuni caritabile.
 
În opinia candidatului ALDE, priorităţile viitorului primar ar trebui să fie investiţiile pe bază de fonduri europene, pentru a degreva bugetul local şi povara care apasă pe buzunarul constănţeanului. 


 
Interviul integral cu candidatul ALDE la primăria Constanţa, Christian Gigi Chiru, îl puteţi citi mai jos. 

Pentru început, vreau să clarificăm motivele plecării din PNL şi aderarea la ALDE. Cum aţi fost primit de cei din ALDE? Cum veţi face campanie, domnule Chiru, în Constanţa? 

Nu sunt obişnuit să mă plâng şi nici să-mi vorbesc de rău foştii colegi, nici măcar atunci când aceştia îmi fac şapte plângeri penale şi au consumat mai multă energie să mă elimine din politică decât să dea o şansă unui proiect comun, însă pentru a înţelege mai uşor motivele plecării mele vă rog să-mi răspundeţi de câte ori în ultimii 25 de ani a câştigat PNL Constanţa Consiliul Judeţean sau Primăria oraşului Constanţa. Dacă nu ştiţi, vă răspund eu: niciodată. Și dacă veţi căuta motivele acestor performanţe, veţi înţelege că aveam două opţiuni: să plec acasă şi să renunţ la 12 ani de muncă sau să le mulţumesc celor cu care am colaborat excelent şi să pornesc un alt proiect politic alături de domnul Tăriceanu şi de noii mei colegi din ALDE Constanţa.

 
În ceea ce priveşte modul de a face campanie, este bine-cunoscut faptul că sunt un om politic implicat, activ, curajos şi voi fi prezent la uşile oamenilor, pentru a discuta personal cu aceştia, aşa cum am făcut-o în ultimii ani. Nu sunt tipul de candidat care apare doar în campanile electorale ca o soluţie impusă de  anumite structuri, nici modelul candidatului ascuns în spatele biroului. Sunt omul care a stabilit o relaţie directă cu cetăţeanul şi dovadă stă performanţa pe care am stabilit-o, discutând cu peste 15.000 de oameni, chiar la uşa dumnealor, din Tomis Nord până la Dacia, din Faleză Nord până în centru, din Poarta 6, Km 4-5, Anda, CET până la Gară şi Casa de Cultură. Această performanţă spune foarte multe despre mine, ca om. Consider că pentru a face aceste fapte este nevoie de curaj, voinţă de a munci, implicare, dar şi de respect pentru constănţean.

Cum veţi convinge constănţenii că vă pricepeţi la administraţie? E o întrebare absolut legitimă… Pe ce calităţi vă bazaţi? Ce vă recomandă pentru primărie, pe scurt? 

Da, întrebarea este absolut legitimă. Dacă facem o comparaţie între candidaţi, fără doar şi poate sunt persoana care a demonstrat, în nenumărate rânduri, că este curajoasă, luptătoare, ambiţioasă şi, în afară de Dumnezeu şi de lege, nimic nu îmi poate sta în cale. Sunt de părere că viitorul primar al Constanţei ar trebui să fie o persoană curajoasă, determinată, care să dea jos cravata, să îşi suflece mânecile şi să treacă la treabă, pentru că acest oraş trebuie scos din umilinţa în care a fost împins. Noi avem astăzi nevoie de modele curajoase, precum inginerul Anghel Saligny sau primarii Ion Bănescu şi Mihail Coiciu, care au lăsat în urma lor obiecte care şi astăzi reprezintă o mândrie pentru noi.
 
Faţă de ceilalţi contracandidaţi, sunt omul care a demonstrat în nenumărate rânduri că este vocea constănţenilor, de la situaţia gigacaloriei, a apei scumpe sau a preţului mare la utilităţi, până la salvarea Portului din mâna unei găşti, şi multe alte subiecte pe care le-am abordat de-a lungul anilor. Astăzi, dacă vă uitaţi pe raportul meu de activitate parlamentară, veţi vedea că există nenumărate teme pe care le-am abordat în interesul Constanţei. Subliniez că Legea Dobrogei, iniţiată de mine, va reprezenta un simbol peste ani, pentru regiunea noastră. Evident, în decursul ultimilor zece ani, de când fac politică, am dobândit experienţa necesară pentru a putea face faţă funcţiei de primar al Constanţei. 

Cam toată lumea a ajuns să arate cu degetul clasa politică, pe oamenii politici, pe care-i consideră în cea mai mare măsură neserioşi şi corupţi. Dvs. cât aţi câştigat din această meserie, de politician?

Este adevărat că în ultimii 25 de ani au fost mulţi politicieni care au creat mai multe probleme, în loc să vină cu soluţii pentru cetăţeni. Tipul de politician de acum patru ani, de acum opt ani nu corespunde cu fişa postului în 2016. Dacă mă refer strict la Constanţa, aşa cum am reuşit să stăm toţi la masă pentru a pune pe picioare Legea Dobrogei, tot aceasta ar trebui să fie menirea aleşilor Constanţei: de a pune pe picioare acest oraş aflat în ruină. Cine vrea să fie leneş în anul 2016 nu are ce căuta în viaţa politică din Constanţa. Ca politician, am câştigat două lucruri: experienţă, pentru că am învăţat ce înseamnă viaţa parlamentară, ce înseamnă activitatea politică la nivel înalt, am cunoscut problemele Constanţei, i-am cunoscut pe constănţeni la ei acasă. Și am mai câştigat un lucru: datorită curajului meu de a lupta, m-am ales, ca orice om politic respectat, cu dosare, pentru că am vrut să fac un bine comunităţii. Un primar onest, curajos, determinat şi dornic de muncă, aşa cum a fost Mazăre în primul mandat, poate schimba faţa oraşului, poate da o direcţie, poate impune un model de normalitate.  

Transparenţa actului decizional şi mai ales transparenţa în privinţa cheltuirii banului public au generat nemulţumire în rândul cetăţenilor. Cum veţi asigura transparenţa totală în cheltuirea banului public? 

Încep cu ideea de transparenţă şi subliniez că astăzi poţi face închisoare pentru neglijenţă la serviciu. Forţa impusă de către DNA este, astăzi, ca un topor care stă deasupra capului persoanelor angajate în administraţie. Şi atâta timp cât DNA va lucra în acest fel, transparenţa cheltuirii banilor publici va fi asigurată.
 
Înainte de a vorbi despre proiectele mari, un lucru pe care l-am sesizat şi a fost şocant pentru mine în fiecare cartier al Constanţei este siguranţa cetăţenilor, faptul că oamenii nu se simt în siguranţă în propriile case. Aproape din trei în trei uşi am văzut stickere pe care scria „Acest obiectiv este păzit de…..”.

Numiţi măcar trei proiecte pe care dvs. le consideraţi atât de importante, încât doriţi să le lăsaţi în urma dvs. finalizate!

Înainte de a trece la proiectele mari de infrastructură, de revitalizare a centrului oraşului şi a străzii Ștefan cel Mare, de schimbare a culorii gri a oraşului, prin izolarea termică a blocurilor, până la asfaltarea străzilor din zona Compozitorilor sau Palazu Mare, este absolut necesar şi obligatoriu să întărim poliţia comunitară, care să asigure siguranţa cetăţenilor Constanţei. Prioritatea pentru Constanţa este siguranţa cetăţenilor. 

Aţi afirmat în mai multe rânduri că cel mai important lucru pentru dvs. ca om politic este să vă întâlniţi cu cetăţenii. Că acesta este testul suprem. Ce spun oamenii cu care vă întâlniţi? Câţi stau de vorbă cu dvs., câţi vă resping pentru că sunteţi politician, câţi v-au mustrat sau v-au înjurat?

Astăzi, după ce am atins performanţa de a vorbi la uşile oamenilor din fiecare cartier al Constanţei, vă spun sincer că mă simt mai împlinit ca om politic. Eu cred că anul 2016 impune un model de om politic care trebuie să fie în mijlocul comunităţii, aşa cum fac eu de ani buni, de când m-am dus şi le-am spus că sunt senatorul Chiru şi mă aflu la uşa dumnealor pentru a le afla părerea despre Constanţa. Evident că despre acest lucru am vorbit foarte puţin, pentru a nu transforma acest gest într-o laudă, însă am constatat o multitudine de reacţii, de la mâhnire din cauza clasei politice, până la bucurie exprimată prin îmbrăţişări, pupături, strângeri de mână. Vă spun că zilnic, în orele de mers pe teren, ne deschid uşile, în medie, 120-150 de persoane. Din această activitate întreprinsă, pot spune astăzi că sunt singurul candidat care a reuşit, într-adevăr, să vadă fiecare colţ al Constanţei şi să cunoască fiecare problemă cu care se confruntă cetăţenii. Eu le mulţumesc constănţenilor care mi-au deschis şi cu care am reuşit să vorbesc. Îi anunţ că nu am reuşit să îi vizitez pe toţi şi că, în perioada care urmează, voi continua această acţiune. 

„Campania mea se bazează pe ‪#‎implicare şi ‪#‎respect. Subiectul central al campaniei mele şi al întregii mele activităţi este şi va fi constănţeanul, nevoile şi priorităţile lui”. Haideţi să detaliem această afirmaţie!

Este simplu, anul 2016 şi modul în care arată Constanţa impun viitorului primar al oraşului să fie implicat şi să îi respecte pe cetăţeni. Nu poţi să faci politică dacă nu iubeşti omul, cu toate păcatele lui, aşa cum nu poţi să faci administraţie dacă nu respecţi cetăţeanul. Evident că atitudinea pe care mă bazez este cea determinată de implicare şi curaj. Este obligatoriu ca politicile pe care administraţia locală le iniţiază să fie în concordanţă cu nevoile constănţenilor. Aici mă refer la siguranţa cetăţeanului, la infrastructură, la sănătate, la educaţie şi la tot ce vine în ajutorul cetăţeanului pentru a-l pune pe primul loc.
 
Astăzi, societatea constănţeană suferă de o tristeţe acută. Dacă am aplica schema indicelui de fericire, aşa cum se practică în ţările nordice, am constata că locuitorii Constanţei se află pe scara inferioară. Subliniez că, pe lângă siguranţa cetăţenilor, este absolut obligatoriu să readucem fericirea în societate, pentru că, în esenţă, politica are rolul binelui comun. Având în vedere că zilele acestea urmează să sărbătorim 30 de ani de victorie a Stelei la Sevilla, din care s-a născut un model de victorie, avem nevoie, pe plan local, de un astfel de spirit victorios care să redea entuziasmul şi încrederea cetăţenilor faţă de viitorul oraşului. 

Este vitală relansarea economică a oraşului nostru, pentru că numai creşterea economică duce la creşterea pieţei muncii, la creşterea salariului mediu, la prosperitatea constănţenilor şi la creşterea bugetului local. În primul rând, aveţi idee de câte locuri de muncă ar avea nevoie Constanţa? În al doilea rând, prin ce metode le veţi aduce prosperitate constănţenilor?

Da, este adevărat că  putem vedea stagnarea economică a Constanţei, fără a ne uita pe statistici, în Cazinoul Constanţei. Emblema oraşului sau, mai bine zis, ruina oraşului, demonstrează clar că în ultimii 16 ani Constanţa a trecut prin trei faze majore: boom economic, stagnare şi decădere sau faliment economic. Asta în comparaţie cu marile oraşe ale României.
 

Constanţa are anumite atuuri economice şi strategice pe care multe oraşe ale României nu le au, şi, cu toate acestea, stagnăm economic. Undeva este o problemă. Dacă ne referim la sistemul universitar al Constanţei, la ce forţă de muncă furnizează astăzi, sunt necesare cel puţin 4.000 - 5.000 de noi locuri de muncă. Priorităţile viitorului primar ar trebui să fie investiţiile pe bază de fonduri europene, pentru a degreva bugetul local şi povara care apasă pe buzunarul constănţeanului.  

În privinţa recuperării prejudiciilor generate bugetului Constanţei în ultimii zece ani cum veţi acţiona? Retrocedări, contracte păguboase, proiecte dezvoltate de o clientelă politică şi anumite anturaje de afaceri?

Pe scurt şi foarte categoric, voi ţine cu dinţii de orice leuţ, de orice prejudiciu care poate fi recuperat şi refolosit în interesul oraşului. Prejudiciile recuperate vor merge pe zona de sănătate şi mă refer aici la construirea unui spital de pediatrie, dar şi la izolarea termică a blocurilor, până la reabilitarea simbolurilor oraşului. Banii din prejudicii să fie aduşi din nou la adevăraţii beneficiari - constănţenii.     

Problemele pe care le aveţi în Justiţie în ce stadiu sunt? Faptul că aţi putea deveni primar al Constanţei nu vă scuteşte de o eventuală condamnare… Cum veţi proceda în cazul unei condamnări definitive?

O spun franc. Nu am făcut niciodată afaceri cu statul şi nu am administrat niciodată bani publici. Sunt primul om politic condamnat pentru că fundaţia care îmi purta numele a făcut bine, din fonduri proprii, la 22.000 de pensionari, prin oferirea acelor tichete medicale. De asemenea, fundaţia a ajutat tineri să studieze în străinătate, a dat şansa unor tineri să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat, a trimis persoane la operaţii în străinătate, a ajutat tineri dependenţi să renunţe la droguri şi a derulat multe alte acţiuni caritabile. Nu voi ascunde niciun moment că sunt un om condamnat din cauză că fundaţia care îmi poartă numele a făcut un bine. Nu îmi este frică de justiţie şi ştiu că în faţa lui Dumnezeu sunt nevinovat şi voi fi mândru de mine că, prin fundaţia care îmi purta numele, s-au realizat fapte omeneşti. Astăzi, cazierul meu este curat, aşa cum şi eu mă simt curat în faţa lui Dumnezeu.
 
Vă pot spune că este o situaţie care nu este tocmai plăcută, însă vă spun cu mâna pe inimă că această condamnare nu mă opreşte să demonstrez că pot fi un primar bun, un primar implicat, un primar curajos. Vă asigur că, dacă am luat decizia de a candida, am convingerea că sunt de partea bună a lucrurilor.  

Alegerea primarului se va face, cel mai probabil, dintr-un singur tur. În cursa pentru primărie s-au înscris şi alţi candidaţi care, teoretic, reprezintă tot eşichierul de dreapta. Fiecare dintre dvs. vizaţi voturile electoratului de dreapta. Pe ce alte voturi mai mizează Christian Gigi Chiru?

În Constanţa nu există eşichierul de stânga şi eşichierul de dreapta. Cine gândeşte în această logică, pe plan local, este naiv sau lipsit de experienţă politică. Spre deosebire de ceilalţi contracandidaţi, eu mă bazez pe consecvenţă, pe implicare, pe experienţă, mă bazez pe faptul că, cel puţin în ultimii şase ani, am demonstrat că sunt un om politic ambiţios, curajos, aşa cum sunt convins că acest lucru a fost remarcat şi de către cei peste 15.000 de oameni cu care am reuşit personal să vorbesc. În aceste alegeri, eu cred că diferenţa o vor face nu stânga sau dreapta, ci implicarea şi determinarea candidatului. Subliniez: astăzi, constănţenii au nevoie de un primar determinat, dornic şi pregătit să intre în ring ca Doroftei şi să marcheze ca Hagi.  

Care ar fi în opinia dvs. un scor realist la alegeri pentru ALDE la Constanţa?

ALDE Constanţa se află la primul scrutin electoral şi sunt optimist, pentru că eu cred că vom avea un scor bun şi încurajator. Ne propunem să realizăm la nivelul organizaţiei municipale cel mai bun rezultat dintre partidele de dreapta.  

Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru cetăţenii cu drept de vot din municipiul Constanţa?

Dragi constănţeni, cheia viitorului este la dumneavoastră! Vă îndemn să aveţi încredere în mine, pentru că am demonstrat că sunt o persoană curajoasă, sunt un om implicat. Am demonstrat că îi respect pe cetăţenii acestui oraş şi vă chem să-mi fiţi alături!

Conversaţia de pe chatul interviului

invitatZIUA: Buna ziua! Asteptam intrebarile dumneavoastra.

anon9764: Buna ziua!

invitatZIUA: Buna ziua!

anon9764: Va salutam din Tomis Nord!

invitatZIUA: Si eu din redactia ZIUA de Constanta. Astept intrebarile.

anon9764: Ce solutie aveti pentru Henri Coanda? Mergeti pe solutia ca acel cartier ar trebui sa devina camin studentesc?

invitatZIUA: Solutia pentru cartierul Henri Coanda trebuie sa fie rezultatul unor analize si dezbateri cu factorii implicati, in speta locatarii cartierului Tomis Nord si cei ai campusului social. Vorbesc despre analiza, pentru ca, in opinia mea, costurile integrarii pot fi mai mici si mai la indemana decat costurile relocarii acestui proiect. Insa solutia trebuie sa vina de la cetateni.

invitatZIUA: In opinia mea, ambele variante sunt corecte.

anon9764: Va multumesc pentru raspuns!

anon1084: Ce facem cu parcul Tabacarie, domnule Chiru?

invitatZIUA: Parcul Tabacarie trebuie conservat, sa nu mai apara alte constructii, si intretinut, toaletat, schimbat mobilierul urban si plantat copaci acolo unde spatiul este liber si se preteaza acest lucru.

dragos: Tinerii municipiului si judetului Constanta (indiferent de culoarea politica pe care parintii si rudele apropiate o au din anumite scopuri si interese) ar trebui sa se uneasca „cu totii laolalta” si fie PRIMII CARE SA SESIZEZE ca „doar prin schimbare poţi desfiinţa/bloca circuitele de interese politice“. Ce rol au tinerii in echipa dvs.?

invitatZIUA: Tinerii au un rol foarte important. De altfel, organizatia de tineret de la municipiu a ALDE este cea mai numeroasa. De fiecare data cand avem discutii libere, reusesc sa primesc de la tineri raspunsuri si solutii la problemele cu care se confrunta orasul.

invitatZIUA: O solutie culeasa din discutiile cu tinerii o reprezintă reabilitarea Cazinoului, proiect despre care intentionez sa vorbesc imediat dupa alegerile locale.

dragos: Mulţi constănţeni sunt nemulţumiţi de lipsa curăţeniei în municipiu. Ce soluţii aveţi pentru a rezolva această problemă?

invitatZIUA: Pentru a rezolva aceasta problema, este obligatoriu sa analizam contractul de salubrizare pe care municipalitatea l-a angajat si sa cautam modalitati juridice de reziliere sau modificare a acestuia, in sensul asigurarii unui grad de curatenie mai ridicat.

dragos: În cazul în care veţi ajunge primar, care va fi primul lucru pe care-l veţi face pentru oraş şi pentru oameni?

invitatZIUA: Primul lucru va fi înghetarea autorizaţiilor de construire pe spatiile din intravilanul orasului, care pot avea alta destinatie decat construirea de imobile-cladiri. Cu alte cuvinte, vom lucra la regulamentul de intretinere si infrumusetare a orasului si la planul urbanistic general. In opinia mea, toate aceste constructii realizate in interiorul orasului in detrimentatul spatiului verde si al vegetatiei reprezinta cancerul care sufoca orasul.

dragos: Oraşul Constanţa e un oraş supraaglomerat de maşini. Şoferii se plâng de lipsa parcărilor, pietonii, de faptul că nu mai pot merge pe trotuar din cauza maşinilor parcate. Piste pentru biciclişti nu sunt. Pe trecerile de pietoni zilnic sunt accidentaţi oameni. Aveţi de gând să faceţi ceva şi în această privinţă?

invitatZIUA: Da, indraznesc sa propun constantenilor un proiect de anvergura, in sensul valorificarii zecilor de hectare aflate sub bulevardul Lapusneanul, pe modelul din Franta, propun mutarea traficului auto si a spatiului parcarii de autoturisme sub ceea ce numim astazi bulevardele Lapusneanu (de la Gara pana la Dacia) şi Tomis (de la Dacia pana la iesire din oras), iar spatiul de la nivelul solului il vom folosi pentru amenajarea celui mai larg spatiu pietonal, piste de biciclete si spatii verzi, permitand prezenta auto doar pe o singura banda in cele doua sensuri.

invitatZIUA: Proiectul pe care il propun permite dezvoltarea orasului pentru urmatorii 100-150 de ani, propun un Rambla al Constantei sau un Champ-Elysees. Cu aceasta ocazie, lansez o provocare tuturor arhitectilor care sunt interesati sa participe la relansarea orasului.

dragos: Ce părere aveţi despre contracandidaţii care şi-au anunţat intrarea în competiţia electorală? Care este cel mai de temut şi de ce?

invitatZIUA: Nu vreau sa vorbesc despre contracandidati, nu am niciun fel de temeri vizavi de competentele si implicarea acestora, singura mea preocupare este asigurarea schimbarii actualei administratii.

invitatZIUA: Va multumesc pentru intrebari, Hristos a inviat, o zi buna tuturor si va astept alaturi de mine in aceasta provocare electorala!
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii