Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Gheorghe Dragomir - „2016 este anul în care PNL va da primarul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean“

ro

22 Nov, 2014 00:00 13726 Marime text
Ce înseamnă, de fapt, victoria lui Klaus Iohannis? Este aceasta o victorie a tinerilor, a nehotărâţilor şi a Diasporei sau una a partidelor? Cum va funcţiona noul PNL la Constanţa? Ce şanse are partidul ca, în 2016, să dărâme administraţia Mazăre-Constantinescu?
Am discutat despre aceste aspecte cu deputatul Gheorghe Dragomir, co-preşedintele PNL Constanţa, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Cum explicaţi rezultatul alegerilor prezidenţiale în judeţul Constanţa? Deşi vorbim despre un fief PSD, Klaus Iohannis a obţinut 57,06% din voturi, în vreme ce Victor Ponta, 42,93%.

N-ar fi o premieră faptul că un candidat la preşedinţia României, care nu aparţine PSD-ului, câştigă alegerile în timp ce administraţia locală este condusă de echipa Mazăre-Constantinescu. Să ne aducem aminte şi de alegerile prezidenţiale din 2004 şi din 2009.
Bazinul electoral constănţean nu este predominant de stânga. Întâmplarea face ca administraţia locală şi cea judeţeană să fie alese de aşa-numiţi simpatizanţi sau votanţi de stânga. E un subiect foarte amplu, sunt foarte multe de spus şi cred că vom reuşi în perioada următoare să disecăm acest subiect pentru a afla enigmele ce planează asupra modului de a vota la Constanţa.
Am asistat, de această dată, la o mobilizare de excepţie a constănţenilor de a ieşi la vot şi aici i-aş evidenţia în primul rând pe cei din municipiul Constanţa, care au venit acum într-un număr extrem de mare şi care au dat nota acestui vot. De asemenea, aş adăuga participarea masivă a tinerilor într-un fel pe care nu l-am văzut niciodată până acum, iar entuziasmul lor poate doar la evenimentele din decembrie 1989 l-am mai simţit în acest fel. De aceea, aşteptările şi încrederea lor în noul preşedinte ales sunt imense.
 
Pe de altă parte, cum vă explicaţi faptul că nici la alegerile locale, nici la cele generale, PNL şi PDL nu reuşesc să scoată oamenii la vot în judeţul Constanţa? Aproape de două ori mai mulţi constănţeni s-au prezentat însă la urne în contextul alegerilor prezidenţiale.

Întrebarea este foarte bună şi acest lucru ne frământă, sigur că ne preocupă, în acelaşi timp, iar după aceste alegeri prezidenţiale, după o analiză profundă, vom găsi şi răspunsul corect. Cred că este foarte important ca partidele politice să aducă în faţa cetăţenilor oameni care să le dea încredere şi speranţa că ei sunt cei mai potriviţi pentru funcţiile pentru care vor candida. Probabil că nu am fost suficient de convingători şi, în acelaşi timp, nu am ştiut să convingem acea majoritate care alege administraţia locală să nu se lase cumpărată de pachetele pe care le primeşte de la actuala administraţie şi de alte mici avantaje. În acelaşi timp, nu am ştiut să-i facem pe cetăţenii care stau acasă în ziua votului să înţeleagă că soarta lor şi a oraşului vor fi hotărâte de votul celorlalţi, care merg să voteze doar pentru unele avantaje materiale.
 
PNL Constanţa nu a fost foarte activ în campania electorală pentru acest scrutin prezidenţial. Este victoria lui Klaus Iohannis o victorie a nehotărâţilor, a tinerilor şi a Diasporei, mai puţin o victorie a dreptei?


Nu aş spune că PNL Constanţa nu a fost foarte activ, ba din contră! Echipele noastre din toate localităţile judeţului au fost foarte active şi au făcut o campanie corectă din toate punctele de vedere. Este adevărat însă că, mai ales la turul II, mobilizarea a aparţinut într-o proporţie covârşitoare constănţenilor, fără să ţinem cont de culoarea politică. Generaţia tinerilor a avut de asemenea o contribuţie extraordinară şi, nu în ultimul rând, românii din Diaspora, care nu numai prin votul lor personal au schimbat soarta de la turul I la turul II, ci mai ales prin mesajele trimise celor de acasă.
 
Ce aşteptări aveţi de la noul preşedinte?

Aşteptările nu sunt numai ale mele, sunt ale tuturor românilor. Cu toţii ne dorim un altfel de preşedinte, unul care să ne reprezinte pe toţi cu onoare, cu cinste, care să fie un adevărat mediator între instituţiile statului şi care să contribuie din plin la o apropiere şi mai mare a României de statele cu tradiţie europeană, să ne apropie din toate punctele de vedere.
Am avut ocazia să îl cunosc mai bine pe domnul preşedinte Klaus Iohannis şi, în urma mai multor discuţii personale, pot să afirm cu tărie faptul că vom avea un preşedinte cu care România să se mândrească. Nu numai atât, după primul mandat, atunci când se face bilanţul întregii activităţi, vom avea satisfacţia că am mers pe varianta câştigătoare.

Pe cine vedeţi în viitorul apropiat în fotoliul de lider al PNL?


Este o întrebare foarte grea şi nu vă pot da răspunsul punctual. Pot, în schimb, să vă spun cum cred eu că ar trebui să fie viitorul preşedinte: un om tânăr, un om care să nu aibă niciun fel de pete căpătate în timp, să fie îndrăgit şi de cei din afara partidului şi să nu fie o figură prăfuită.
 
Ce credeţi că se va întâmpla cu PSD după eşecul de la prezidenţiale?

Se va întâmpla ce îşi doresc dumnealor. Dacă vor trece la reformarea partidului şi vor renunţa la o serie de colegi care le-au făcut mult rău, nu numai acum, în campania electorală, ci de-a lungul anilor, prin imaginea proastă, vor avea de câştigat. De nu, partidul va deveni din ce în ce mai mic, la viitoarele alegeri locale şi mai ales la parlamentare, vor avea mari probleme.
Victor Ponta, de asemenea, are două variante. Prima, să guverneze foarte bine, ceea ce e aproape imposibil, sau a doua, ceea ce va fi mai simplu, demisia întregului său cabinet şi retragerea în opoziţie cu atâţia oameni de calitate cât poate aduna în jurul său, pentru a începe reformarea propriului partid. În cazul în care va continua în aceeaşi notă din ultimii doi ani şi jumătate, putem să ne aşteptăm la ruperea partidului în următorii ani sau la scăderea în intenţia de vot a electoratului încât, la viitoare alegeri, PSD să nu mai conteze pe scena politică.
 
Se vorbeşte, la momentul actual, despre faptul că, de acum înainte, PNL va face „o altfel de politică“. Constanţa e însă atipică şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere administrativ. Cum se va aplica această „politică altfel“ în Constanţa?

Concomitent cu armonizarea activităţii politice a celor două partide politice care au fuzionat şi au format noul PNL, echipa PNL se înnoieşte pe zi ce trece. În acelaşi timp, activitatea politică va fi conectată la problemele cetăţenilor şi va exista un parteneriat permanent între cei care sunt înregimentaţi politic şi cei ce reprezintă societatea civilă.
 
Ce înseamnă acum PNL Constanţa? Când vorbim despre PNL Constanţa, vorbiţi şi în numele colegilor democrat-liberali?

În calitatea mea de co-preşedinte, pot vorbi în numele tuturor colegilor, dar atunci când o fac, trebuie să mă asigur că sunt în asentimentul lor şi ca felul în care îi reprezint să fie un câştig pentru întreaga echipă şi nu, din contră, o nemulţumire.

Există tensiuni la nivelul noii formaţiuni politice la nivel local? Vă aşteptaţi ca ele să apară în contextul identificării unor candidaţi pentru Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa?

Nu le-aş numi neapărat tensiuni, dar trebuie să fiu sincer şi să recunosc că nu funcţionează totul perfect şi că mai avem de muncit la a face ca cele două echipe să lucreze în armonie. Acest lucru nu este imposibil, ba din contră, ne leagă foarte multe obiective, iar problemele legate de identificarea candidaţilor pentru cele două funcţii importante le vom rezolva împreună şi vom hotărî cei mai buni candidaţi consultându-i în primul rând pe constănţeni, pe acei constănţeni care nu fac politică.
 
Pe cine pregătiţi pentru alegerile locale din 2016? Pentru Primăria Constanţa se vehiculează numele lui Robert Boroianu, preşedintele Organizaţiei Municipale.
Este o decizie bătută în cuie?

Aşa cum am menţionat mai sus, desemnarea candidaţilor urmează, în perioada următoare, să o facem împreună cu noii colegi. Preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL poate fi o variantă, dar hotărârea va fi luată în urma unor cercetări sociologice axate pe consultarea largă a constănţenilor şi vom alege profilul care va reieşi în urma acesteia.

Ce şanse daţi noului PNL să schimbe administraţia Mazăre-Constantinescu în contextul alegerilor locale din 2016?

De multă vreme, le spun colegilor că anul 2016 este anul în care PNL va da primarul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean. Pentru aceasta ne-au trebuit mai mulţi ani de muncă şi felul cum a crescut filiala noastră, încet şi sigur, este garanţia faptului că am ajuns la maturitate şi că avem forţa de a schimba, în sfârşit, întreaga administraţie locală.
 
Care sunt obiectivele pe termen scurt ale PNL Constanţa?

Armonizarea echipelor fostului PNL şi fostului PDL cât mai repede şi pregătirea acestora pentru toate evenimentele politice care vor urma.
 
Toate partidele susţin, după alegeri, că nu vor primi traseişti. Cum îi va trata PNL Constanţa pe cei care vor bate la uşile sale? Aţi mai primit traseişti şi cu alte ocazii.

Am primit, în general, oameni de calitate. Dacă, în continuare, vor fi excepţii, şi ei vor fi un câştig nu pentru partid, ci pentru alegători, iar aceştia din urmă vor considera că locul lor este în PNL, este posibil să se mai întâmple. Dar repet, acestea pot fi doar excepţii. Din punctul meu de vedere, trădătorii şi mai ales aceia din timpul luptei nu trebuie primiţi niciodată înapoi.
 
În calitate de deputat, veţi susţine ridicarea imunităţii parlamentarilor?

Bineînţeles! Parlamentarii şi toţi ceilalţi demnitari ai României trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi şi obligaţii precum toţi cetăţenii acestei ţări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigi 28 Dec, 2014 05:19 Sunt vise, sperante. In asdemenea caz , totii machidonii vor lua posturile si functiile de conducere. Va fi o nenorocire.