Interviu cu Marian Şerban, managerul Fundaţiei Project Romania Rescue „Suntem mulţumiţi că am putut ajuta sute de copii şi familiile lor“
Interviu cu Marian Şerban, managerul Fundaţiei Project Romania Rescue: „Suntem mulţumiţi că am putut ajutaFundaţia Project Romania Rescue serbează, în această săptămână, 20 de ani de la înfiinţare. Cel care coordonează activitatea acestei fundaţii este Marian Şerban, cu care am discutat ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
În subordinea Fundaţiei Project Romania Rescue se află modulul familial de fete „Casa Chara“ din localitatea Valu lui Traian, modulul familial de băieţi „Casa Benjamin“ din localitatea Mihail Kogălniceanu şi Centrul de zi „Casa Charis“ din Constanţa, situat pe strada Dragoslavelor. În aceste trei locaţii ajung copii din familii defavorizate sau cei ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturile părinteşti. Fundaţia Project Romanian Rescue există din 1997 şi a fost fondată de Daniel Mercado.
Povestiţi-ne cum a început activitatea Fundaţiei Project Romania Rescue!
Daniel Mercado, un american din Dakota de Nord, a fost impresionat de situaţia copiilor din România prezentată atât de mass-media, cât şi de cei care ne vizitează ţara. În 1992 ajunge pentru prima dată în România, unde se şi implică alături de Organizaţia „Salvaţi Copiii“ în îngrijirea copiilor străzii din Bucureşti. Observând inima şi dorinţa lui de a ajuta, cei de la „Salvaţi Copiii“ i-au sugerat să vină în Constanţa şi să deschidă o fundaţie pentru copiii străzii.
Ajuns aici, este profund marcat de situaţia devastatoare a acestor copiii şi realizează că nu se poate descurca singur. Astfel, îşi formează o echipă tânără, din absolvenţi ai Facultăţii de Asistenţă Socială din Bucureşti, dornici să sprijine această categorie socială des ocolită de majoritatea dintre noi. În anul 1997 pune baza legală a acestei fundaţii şi apar primele acte oficiale. Dacă până atunci exista un centru de zi şi se lucra foarte mult pe stradă, iată că în '97 apare primul modul de băieţi, într-un apartament închiriat. Lucrul direct pe stradă a evidenţiat totodată şi nevoia unui modul de fete, ce a fost înfiinţat în anul 2000 într-un apartament închiriat din Tomis Nord.
Care este rolul dumneavoastră în cadrul echipei şi care este structura acesteia?
În prezent, rolul meu este de coordonare a tuturor activităţilor, sunt persoana de legătură cu partenerii din ţară şi din afară şi totodată lucrez în mod direct cu beneficiarii. În cadrul echipei, avem asistenţi sociali, psihologi, educatori şi lucrători sociali, voluntari, colaborăm în acelaşi timp şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Constanţa.
Câţi copii frecventează Centrul de zi „Casa Charis“ din Constanţa şi care sunt activităţile desfăşurate zi de zi cu ei? Cum decurge o zi la Centrul „Casa Charis“?
Capacitatea maximă este de 15 locuri, iar programul este de la ora 9 până în ora 17, copiii venind la centru în funcţie de propriul program şcolar. În cadrul centrului, copiii beneficiază de duş, de haine curate, de o masă caldă, de ajutor în efectuarea temelor, de discuţii cu personalul/consiliere psihologică şi asistenţă medicală, atât pentru ei, cât şi pentru părinţii lor.
În subordinea fundaţiei se află şi modulul familial de fete „Casa Chara“, din localitatea Valu lui Traian, dar şi modulul familial de băieţi „Casa Benjamin“, din localitatea Mihail Kogălniceanu. Câţi copii locuiesc în cele două unităţi şi cum ajung aceştia beneficiari a fundaţiei?
Capacitatea maximă a acestui modul este de şapte fete, pe când capacitatea modului de băieţi este de 12. Însă, în prezent, locuiesc şase, respectiv şapte. Majoritatea beneficiarilor noştri este reprezentată de copii orfani, copii din familii dezorganizate care sunt preluaţi de Protecţia Copilului Constanţa şi plasaţi în casele noastre familiale.
Cum decurge o zi a unui copil care locuieşte la „Casa Chara“ şi la „Casa Benjamin“?
Casele sunt de tip familial, deci, automat, programul unui copil decurge ca al oricăruia dintr-o familie sănătoasă: deşteptarea, micul dejun, şcoala, prânzul, efectuarea temelor, autogospodărirea, cina şi timpul liber. Faţă de copiii din familiile obişnuite, în casă există în permanenţă adulţi, personal calificat, consiliere psihologică şi susţinător în efectuarea temelor. De asemenea, în wekeenduri şi în vacanţe, beneficiază de vizite, excursii şi tabere.
Ce şanse ar fi avut aceştia fără Project Romania Rescue?
Fără Project Romania Rescue, unii ar fi ajuns în puşcării, unii poate că ar fi continuat să rămână pe stradă, iar alţii, mai norocoşi, ar fi intrat în alte centre de stat.
De unde provin fondurile pentru susţinerea financiară a celor două module familiale şi a centrului de zi? De ce servicii şi produse aveţi nevoie pentru susţinerea fundaţiei?
Fondurile provin din donaţiile interne şi externe şi din susţinerea statului. Ca nevoi, aş putea remarca: necesitatea unui profesor în efectuarea temelor, produse alimentare, produse de igienă personală şi de vestimentaţie.
Aveţi spijinul autorităţilor în ceea ce priveşte susţinerea financiară a „Casei Benjamin“, a „Casei Chara“ şi a „Casei Charis“?
Da, avem alocaţia de plasament, 600 de lei, pentru fiecare beneficiar din „Casa Benjamin“ şi „Casa Chara“. Totodată, ne sprijină şi primăriile locale în diverse moduri. Însă, la centrul de zi, deocamdată nu primim niciun sprijin financiar din partea autorităţilor.
Ce proiecte aveţi în desfăşurare în acest moment?
Organizăm tabere de vară, tabere de sport, în oraşul Murfatlar, pentru copii din familii defavorizate, dar avem şi proiectul After School din Murfatlar. În plus, dorim continuarea proiectului Shoe Box - cadouri de Crăciun pentru toţii copiii defavorizaţi din judeţ.
Ce v-aţi propus pentru următorii doi-trei ani?
Ne dorim comasarea modulelor cât mai aproape de Constanţa, într-o clădire cu două corpuri diferite pentru fete şi băieţi, precum şi dezvoltarea mai multor parteneriate interne sau externe pentru sprijinirea mai multor copii aflaţi în dificultate.
Aţi făcut sau vă pregătiţi să faceţi un bilanţ al realizărilor din cei 20 de ani de activitate?
Deocamdată, încă se mai lucrează la acest bilanţ, dar privind înapoi la cei 20 de ani de activitate, suntem mulţumiţi că am putut ajuta zeci de copii în cadrul modulelor familiale şi sute de copii şi familiile lor prin intermediul centrului!
Întrebări de la cititori
Maria: Bună ziua! Aţi putea face ceva şi pentru copiii din Henri Coandă?
Marian Şerban: Deja sunt copii din cartierul Henri Coandă care vin la Centrul de zi de pe strada Dragoslavelor. La ora actuală sunt zece copii din acest cartier. Unele familii din Henri Coandă sunt ajutate de noi, copiii au beneficiat de tabere de vară. Pe viitor, ne gândim să extindem numărul de beneficiari din cartierul Henri Coandă!
Mihai: Bună ziua! există şi politicieni care vă acordă ajutorul?
Marian Şerban: Din păcate, nu există politicieni care vin să ne ajute. În schimb, primăriile locale din Valu lui Traian şi Mihail Kogălniceanu ne ajută.
Valeria: Bună ziua, un contact, un număr de telefon, dacă aţi putea să ne daţi?
Marian Şerban: Da: 0762222935 - Şerban Marian, sau 0241259801, 0341432004 - strada Dragoslavelor nr. 6A.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp