Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:04 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, şi George Cojocaru, candidat pentru primăria Murfatlar Dezvoltarea localităţilor şi introducerea gazelor, obiectivele candidaţilor PNL

ro

28 Apr, 2016 00:00 12554 Marime text

În vreme ce Guvernul nu reuşeşte să atragă fonduri europene, unele autorităţi locale au luat zeci de milioane de euro din sumele alocate României până acum şi au proiecte mari pentru perioada 2014-2020. Ce proiecte se află în derulare în localitatea Poarta Albă aflaţi de la primarul Vasile Delicoti, care candidează pentru un nou mandat. Privind spre viitor, comuna Poarta Albă ar mai avea nevoie de asfaltare, gaze şi grădiniţe cu orar prelungit - pentru care s-a obţinut deja finanţarea.
 
De cealaltă parte, la Murfatlar, PNL vrea să recâştige primăria. Fost edil-şef, George Cojocaru a decis să revină şi să schimbe faţa oraşului. Cojocaru îşi propune asfaltarea străzilor din Siminoc şi Murfatlar, introducerea reţelei de gaze naturale în oraş, extinderea intravilanului în singura zonă care se pretează pentru construcţia de case, crearea de noi spaţii de recreere şi locuri de joacă pentru copii inclusiv în centrul satului Siminoc, crearea de locuri de muncă prin atragerea investitorilor, construcţia unei grădiniţe cu program prelungit, construcţia unei şcoli primare şi a unei grădiniţe în Cartierul de Vest şi introducerea în circuitul turistic a ansamblului rupestru de la Murfatlar.

Domnule Delicoti, sunteţi coordonatorul primarilor din PNL în acest moment. Câţi dintre actualii primari îşi vor păstra funcţia după alegeri şi cine sunt aceştia?

Vasile Delicoti: Toţi primarii îşi vor păstra mandatele. Este valabil şi pentru viceprimarii cu atribuţii de primar.
Unde sunteţi convinşi că PNL va reuşi să-şi devanseze contracandidaţii?

Vasile Delicoti: Murfatlar, Aliman, Ciocârlia, Lipniţa, Ostrov, Saligny, Negru Vodă, Tuzla, Medgidia, Cernavodă, Rasova, Ghindăreşti, Târguşor, Topalu, Dumbrăveni şi Constanţa!

Ce contracandidaţi aveţi la Poarta Albă şi cât de importanţi sunt aceştia?

Vasile Delicoti: Un singur contracandidat din partea PSD, o doamnă, fost consilier PDL, promovată de mine, iar acum candidează împotriva mea. Este singura localitate din judeţ unde există doi candidaţi.

PNL se află în faţa unui test extrem de important. Cât de aproape sau cât de departe este PNL astăzi de Consiliul Judeţean Constanţa?

Vasile Delicoti: Din toate estimările, avem şanse de peste 50% să câştigăm CJC chiar şi în condiţiile în care vom câştiga municipiul Constanţa la un scor foarte strâns peste PSD.
 
Gheorghe Cojocaru: Vom câştiga cu siguranţă preşedinţia CJC. Dacă scorul va fi foarte strâns, există şanse să facem alianţe cu partide de dreapta.

Vreau să discutăm şi despre localitatea Poarta Albă. Pentru că sunteţi primar în funcţie, o să vă întreb direct cu ce minusuri şi cu ce plusuri vă încheiaţi mandatul.

Vasile Delicoti: La capitolul minusuri: asfaltarea, care nu a putut fi făcută, pentru că abia acum finalizăm reţeaua de canalizare. La capitolul plusuri: şcoală finalizată, reţeaua de canalizare, grădiniţe, centru de tineret.

Se spune că alegerea într-un singur tur îl avantajează pe primarul în funcţie, ale cărui realizări sunt „proaspete“ în memoria alegătorilor. Care dintre realizările din mandatul dumneavoastră credeţi că vor cântări greu în faţa electoratului?

Vasile Delicoti: Şcoala, cu siguranţă, care la momentul actual este cea mai frumoasă din judeţ.

Privind spre viitor, de ce-ar mai avea nevoie comuna dvs.?

Vasile Delicoti: Asfaltare, gaze şi grădiniţe cu orar prelungit, proiect care are deja obţinută finanţarea, inclusiv proiectul tehnic este finalizat cu autorizaţie de construire, dar, din păcate, licitaţia se face de către Ministerul Educaţiei, care, din luna octombrie şi până în prezent, nu a binevoit să se ocupe de organizarea ei. Răspunsul de la minister este că abia în această vară se va organiza licitaţia pentru 40 de grădiniţe, printre care şi cea de la Poarta Albă.

Domnule Delicoti, vă rog să-l prezentaţi în câteva cuvinte pe colegul dvs., care doreşte, iată, să se întoarcă în forţă la conducerea localităţii vecine comunei Poarta Albă, în oraşul Murfatlar…

Vasile Delicoti: George Cojocaru este un tip foarte muncitor, căruia îi place să facă lucrurile foarte bine şi se apleacă foarte mult pe proiecte, aşa a şi făcut şi în mandatul în care a fost primar, bine pregătit, cu experienţă în administraţie, deschis şi aproape de oameni.

Domnule Cojocaru, înţeleg că sondajele vă dau favorit în acest moment. Ce v-a făcut să vă întoarceţi spre administraţie?

George Cojocaru: Sunt născut şi crescut în această localitate, nu pot să fiu nepăsător şi să văd în ce situaţie a ajuns localitatea. Pot face o comparaţie, ce am lăsat şi cum arată acum. Acum avem o primărie cu datorii imense la toţi furnizorii, peste 220.000 lei la RAJA este doar un exemplu, facturi neachitate, cu un aparat propriu supradimensionat, cu proiecte care erau finanţate sau în evaluare şi s-au pierdut. După patru ani, în afara celor zece străzi la care avea contractul de finanţare şi cel de execuţie semnat de mine de pe 3 mai 2012, nu s-a mai asfaltat nicio altă stradă. S-a pierdut finanţarea pe parcul de recreere, proiect care era în evaluare tehnică, în valoare de jumătate de milion de euro, aveam patru proiecte în licitaţie, PNDI, drumuri şi o grădiniţă - 26 de străzi în Murfatlar, 13 străzi în Siminoc, DC 27, şi o grădiniţă în zona IAS. Mai aveam trei contracte cu ANL, dintre care s-a obţinut finanţare doar pentru un singur bloc. Reţeaua de gaze era la marginea localităţii şi abia cu şase luni înainte de alegeri s-a demarat ceva în acest sens, un studiu de fezabilitate efectuat de firma de gaz.

Aţi fost primar al oraşului Murfatlar în mandatul 2008-2012, oamenii vă cunosc cu siguranţă stilul de lucru. Ce aţi lăsat atunci la primărie, cum arată acum situaţia?

George Cojocaru: Am lăsat primăria cu o rată de îndatorare aproape de zero, cu multe proiecte pentru care obţinusem finanţarea, cu alimentare de apă în satul Siminoc gestionată de Primărie cu un leu pe mc3, cu un serviciu de salubrizare propriu, autorizat cu cel mai mic preţ din ţară, acum, preţurile sunt de patru-cinci ori mai mari; şcolile şi grădiniţele arătau foarte bine, dar în ele nu s-a mai investit deloc în ultimii patru ani; cu impozitele şi taxele locale care aveau un nivel minim şi care acum s-au majorat. Multe investiţii au fost stopate, cum ar fi stadionul de la Siminoc, centrul medical de permanenţă, care a s-a transformat într-o afacere. A fost deturnat cumva scopul pentru care a fost realizat.

Ca orice localitate care abia în ultimii ani a început să se dezvolte, cu siguranţă Murfatlar are nevoie în continuare de bani pentru investiţii. Ce soluţii aveţi pentru a creşte veniturile localităţii?

George Cojocaru: Mă voi axa pe atragerea de fonduri prin proiecte guvernamentale şi europene. Ar mai fi o variantă să valorificăm terenurile în atragerea de investitori pentru a crea locuri de muncă.

Vă rog să faceţi referire la proiectele cu care veniţi în faţa cetăţenilor din Murfatlar şi să menţionaţi urgenţele pe care le aveţi în vedere!

George Cojocaru: Asfaltarea străzilor din Siminoc şi Murfatlar, introducerea reţelei de gaze naturale în oraş, extinderea intravilanului în singură zonă care se pretează pentru construcţia de case, lângă bisericuţele de cretă, creare de noi spaţii de recreere şi locuri de joacă pentru copii inclusiv în centrul satului Siminoc, crearea de locuri de muncă prin atragerea investitorilor, construcţia unei grădiniţe cu program prelungit, construcţia unei şcoli primare şi a unei grădiniţe în Cartierul de Vest şi introducerea în circuitul turistic a ansamblului rupestru de la Murfatlar. În ceea ce priveşte aparatul Primăriei, cunoscând foarte bine angajaţii, voi lua măsuri împotriva celor care de-a lungul timpului au lucrat împotriva cetăţeanului. Este cazul secretarului Primăriei.

Simţiţi tensiunea percheziţiilor, a cătuşelor la adresa primarilor, în general, a clasei politice. Mulţi primari sau foşti primari au probleme, altora le este teamă să mai candideze tocmai din aceste considerente... Un simplu denunţ în zilele noastre poate schimba destine. Nu vă este teamă?

Vasile Delicoti: Nu mă tem.

George Cojocaru: Probabil există această teamă pentru cei care ştiu că au făcut ceva ilegal. Am fost primar şi nu am avut probleme cu legea, nu am fost niciodată chemat de autorităţile statului...

Constanţa este un judeţ complicat, cu multe probleme nerezolvate din trecut. Ce strategie va aborda stafful de campanie al PNL? Care este publicul-ţintă vizat în actuala campanie pentru judeţul Constanţa?

Vasile Delicoti: Vom veni cu lucruri concrete, care au corespondent în realitate, şi cu oameni capabili să facă ceva pentru comunităţile lor.
 
George Cojocaru: Ţinta este întregul electorat din Murfatlar, venim cu soluţii şi cu experienţă în administraţie, dar şi cu oameni noi, care pot şi ştiu să facă lucruri bune pentru comunitate.

Întrebări din partea cititorilor:

Ciara S. Gheorghe: În ce măsură sunteţi mulţumit de aparatul de specialitate alături de care aţi dus la îndeplinire proiectele din cele două mandate, dacă consideraţi că acţiunile imorale sunt justificate pentru a va îndeplini obiectivele şi dacă veţi folosi în campanie veşnica tehnică de denigrare aparatului instituţiei.

Vasile Delicoti: Sunt mulţumit de aparatul din Primărie, cu anumite excepţii care-i privesc pe cei care nu-i interesează localitatea, ei fiind doar simpli navetişti care încearcă să câştige cât mai bine cu eforturi minime.

Marius: De ce ambele parcuri din localitatea Poartă Albă sunt într-o stare de degradare totală, unul a fost inaugurat în anul 2011, amenajat pe o suprafaţă de 12.600 de metri pătraţi... pentru care viitoarelor familii că nu este nicio casă în acest moment şi nicio familie după cinci ani de primar?

De ce pe stadionul nou din comună nu se joacă fotbal nici după trei ani? Concret, în ce an locuitorii comunei Poarta Albă se vor putea racorda la gaze? Dacă promisiunea făcută mai sus nu se va respecta, vă veţi da demisia în 30 de zile?

Vasile Delicoti: Am răspuns deja în cadrul interviului despre situaţia parcului. Dacă este un lucru care va depinde de activitatea mea sau a celor din subordine, în legătură cu aducerea gazelor la Poartă Albă, da, îmi voi da demisia. Dar nu pot răspunde de investitorul privat care operează gazele.

Conversaţie chat:

 anon9053: Bună ziua. De ce ambele parcuri din localitatea Poartă Albă sunt degradate şi cu riscuri mari de accidente pentru cei mici, având în vedere că noul parc a fost inaugurat în anul 2011, cu o investiţie de 1 milion de lei, şi arată că după război?
 


invitatZIUA: Parcurile nu arată că după bombardament, ci nu s-a mai investit în locuri de joacă noi, deoarece localitatea a avut investiţii foarte mari în reţeaua de canalizare, şcoală şi centru de tineret, unde a trebuit să participăm cu o cofinanţare importantă.
 
anon9053: Nu cred că este nevoie să se amenajeze locuri de joacă noi atâta timp cât ele nu pot fi întreţinute... dacă muncim în curte nu mai facem curăţenie în casă?
 
anon9053: Se discuta în comună că se vor aduce gaze în localitate...? Concret în ce an putem să ne racordăm la reţeaua de gaze?
 
anon9053: Primarul comunei Poartă Albă, Vasile Delicoti, a ascultat rugăminţile locuitorilor care iubesc sportul şi a început lucrările pentru două investiţii în infrastructură sportivă. Mai exact, este vorba despre sala de sport, finanţată prin Compania Naţională de Investiţii, şi de baza sportivă. Potrivit primarului, la sala de sport mai este puţin de lucru, iar în ceea ce priveşte baza sportivă, clădirea este aproape gata. „Mai sunt de făcut suprafaţă de joc, care va fi amenajată cu gazon, reţeaua de canalizare şi tribunele”, a declarat Vasile Delicoti. El a mai precizat că jocurile oficiale se vor desfăşura la baza sportivă, iar antrenamentele vor avea loc pe vechiul teren de sport, care, de altfel, a fost amenajat corespunzător de către primar imediat după câştigarea mandatului, în 2008.
 
anon9053: Cum comentaţi acest subiect de mai sus în condiţiile în care în acest moment nu se joacă pe acest stadion şi nici tribune nu are?

 
invitatZIUA: În Poartă Albă, gazele ajung în 2017.
 
anon9053: Această declaraţie este făcută de dvs. în data de 22 iulie 2011 în ziarul Cuget Liber.
 
invitatZIUA: Vizavi de parcuri, acestea sunt întreţinute cu o mână de oameni, mai exact cu trei oameni, deoarece legislaţia ne limitează numărul de angajări. De aceea este nevoie de bani pentru a face reabilitări pentru parc.
 
invitatZIUA: Avem un stadion mai vechi care arată foarte bine şi aici se desfăşoară meciurile mai importante. Terenul nou încercăm să-l protejăm, ca să-l putem avea cât mai mult timp. Iar tribunele nu s-au făcut pentru că s-ar fi degradat. În momentul în care vom muta competiţia în totalitate pe stadionul nou, vom face şi tribunele.
anon9053: O ultima întrebare... De ce pe site-ul http://primariapoartaalba.ro/index.php?rewriteparam=vice_primarul/cv nu apare CV-ul domnului viceprimar?
 
invitatZIUA: Probabil este o scăpare a administratorului de site şi îl voi avertiza.
 
anon9053: Cred că trebuia avertizat administratorul site-ului de când acest viceprimar a intrat în funcţie... el nu a fost publicat pe site niciodată.
 
invitatZIUA: Până nu demult, domnul contabil-şef Ceară Ghe. s-a ocupat de site atât personal, cât şi prin firma de mententanţă al cărei patron era prieten.
 
invitatZIUA: Va mulţumim pentru întrebări.
 
invitatZIUA: Cu ocazia sărbătorilor, le urăm sărbători liniştite şi fericite alături de cei dragi şi îndeplinirea tuturor dorinţelor!
 
anon9053: Mulţumim asemenea şi succes!!!

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Toni cretu 10 May, 2016 08:35 Am avut onoarea sa il cunosc personal pe domnul Delicoti. Il pot caracteriza cu un singur cuvant. Respect!!!!! :)
  • Marius 27 Apr, 2016 13:10 De ce ambele parcuri din localitatea Poarta Alba sunt intr'o stare de degradare toatala, unul a fost inaugurat in anul 2011 amenajat pe o suprafaţă de 12.600 de metri pătraţi...pentru care viitoarelor familii ca nu este nicio casa in acest moment si nicio familie dupa 5 anii de primar.? De ce stadionul nou din comuna nu se joaca fotbal pe el nici dupa 3 anii? Concret, in ce an locuitori comunei Poarta Alba se vor putea racorda la gaze? Daca promisiunea facuta mai sus mentionata nu se va respecta va veti da demisa in 30 zile?
  • Ciara S. Gheorghe 27 Apr, 2016 12:05 In ce masura sunteti multumit de aparatul de specialitate alaturi de care ati dus la indeplinire proiectele din cele doua mandate, daca considerati ca actiunile imorale sunt justificate pentru a va indeplini obiectivele si daca veti folosi in campanie vesnica tehnica de denigrare aparatului instituíei.