Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:51 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Haşotti, despre ordonanţa migraţiei politice „Este un gest de tâlhărie politică. Evident că PSD-ul va practica şantajul“

ro

30 Aug, 2014 00:00 4989 Marime text
Guvernul Ponta a adoptat, joi, ordonanţa care le permite aleşilor locali să schimbe partidul politic fără a-şi pierde mandatul. Controversata ordonanţă este considerată o anulare a rezultatelor votului din 2012, o lovitură pentru statul de drept, o încurajare a traseismului politic. Ce efecte va produce această ordonanţă? Va reuşi PSD să-şi refacă majorităţile în consiliile locale şi în cele judeţene, majorităţi pierdute în urma destrămării USL? Cum se va configura harta judeţului Constanţa odată cu adoptarea ordonanţei care dă lider la migraţia politică? Am discutat despre aceste aspecte cu senatorul PNL de Constanţa Puiu Haşotti, în contextul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.

Guvernul Ponta a adoptat, ieri, ordonanţa care le permite aleşilor locali să schimbe partidul fără însă a-şi pierde mandatul. Vorbim, deci, despre legiferarea migraţiei politice. Ce părere aveţi despre adoptarea unei astfel de ordonanţe?

Este un gest de tâlhărie politică, care legiferează cea mai regretabilă atitudine politică din România: traseismul politic. Adoptarea acestei ordonanţe nu face decât să confirme marea teamă că Ponta va pierde alegerile prezidenţiale. Ea este o mită pentru nişte eventuali aleşi locali care ar fi atât de naivi să se înscrie în PSD mai ales în contextul în care Guvernul nu are ce să le dea, câtă vreme România se află în recesiune economică.
Pe de altă parte, este un gest politic tipic pentru un partid care încă îşi are rădăcinile puternic înfipte în perioada comunistă. Subliniez şi faptul că USL-ul a fost o construcţie politică necesară şi corectă, dovadă fiind, între altele, şi faptul că, atâta timp cât PNL a fost la guvernare, astfel de ordonanţe nu s-au emis. Se pare că „fardul“ democratic pe care PNL l-a dat pe faţa PSD s-a terminat.

Ce înseamnă această ordonanţă pentru statul de drept, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în pre-campania pentru alegerile prezidenţiale?

Este o ordonanţă care, prin spiritul ei, este 100% împotriva nu numai a unui stat de drept, ci şi a elementarelor principii democratice. De altfel, în afară de Opoziţia din România, împotriva acestei ordonanţe s-au pronunţat şi ambasade ale unor ţări democratice de la care mulţi dintre noi avem de învăţat, mai puţin însă PSD-ul.

Care sunt mizele controversatei ordonanţe pentru Guvernul Ponta?

Miza este ajutorul unor primari ne-pesedişti în campania pentru alegerile prezidenţiale. Vreau să subliniez faptul că, dacă Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale, am avea Guvern PSD, Parlament PSD + acoliţi + UDRM şi preşedinte PSD. Consecinţa ar fi punerea democraţiei în paranteză, iar ce s-a întâmplat în timpul Guvernului Năstase ar fi ca o hârjoneală a unor domnişoare din pension.

De ce a preferat Executivul să ocolească Parlamentul?

În primul rând, nu mai avea timp să treacă prin toate procedurile parlamentare şi a apelat la ordonanţa de urgenţă care are efecte imediate.

Ce aşteptări aveţi de la primarii liberali din judeţul Constanţa? Credeţi că vor fi tentaţi să părăsească PNL-ul pentru a trece în barca PSD?

Cred că nu şi sper că nu.

Dar dacă s-ar întâmpla invers, anume ca primari social-democraţi sau din alte partide să vină în PNL, în baza noii ordonanţe? Aţi fi de acord cu aşa ceva?

Evident că nu, de vreme ce nu sunt de acord cu ordonanţa în ansamblul ei, nu pot fi de acord ca alţi primari, mai ales în preajma unei campanii electorale să facă un drum către PNL. Aici însă se ridică o întrebare direct către Victor Ponta: dacă în 2009, în preajma alegerilor prezidenţiale, când domnul Băsescu a fost reales, PDL-ul ar fi elaborat o astfel de ordonanţă, PSD-ul ce ar fi spus?

Cât de greu este pentru primarul unei localităţi sărace să reziste presiunilor venite din partea unui partid aflat la guvernare? Este de aşteptat ca, în perioada următoare, să se practice şantajul la adresa aleşilor locali?

Evident că PSD-ul va practica şantajul şi politica cu zăhărelul, dar eu le spun tuturor aleşilor locali că dacă ţara este săracă - şi este -, Guvernul nu va face decât să le vândă iluzii.

Rămânem în sfera politică, dar trecem acum la campania pentru proximele alegeri prezidenţiale. Ce şanse daţi Alianţei Creştin Liberale în lupta pentru Cotroceni?

Dacă ar fi să mă bizui doar pe înţelepciunea românilor, dau şanse de 100% pentru câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis. Dacă ar fi să iau în calcul întregul context politic, îi dau şanse de doar 66% de câştig. Repet, dacă PSD-ul va avea Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul, România va intra într-o noapte a democraţiei.

De ce este Klaus Iohannis cel mai bun candidat al Alianţei Creştin Liberale? Este, într-adevăr, cel mai bun sau nu şi-a asumat altcineva această candidatură?

Sunt două argumente. Unul: este chiar cel mai bun. Doi: şase sondaje de opinie, trei făcute de PNL, trei făcute de PDL, au indicat toate faptul că Iohannis este cel mai bun candidat al Alianţei Creştin Liberale.

Cum comentaţi candidatura la prezidenţiale a Elenei Udrea? Cât de oportună e candidatura acesteia din partea PMP, în contextul în care partidul său abia a scos 6% la europarlamentare?

Suntem într-o ţară democratică şi oricine poate candida. Doamna Elena Udrea este sprijinită de domnul Traian Băsescu şi de un partid care este o prezenţă trecătoare în politica românească. Din fericire, în România, viaţa politică s-a aşezat pe doi poli: PSD, pe de o parte, Alianţa PNL-PDL (Alianţa Creştin Liberală), pe de altă parte. Celelalte partiduleţe fac zgomot de fond. UNPR-ul este un PSD minuscul, PC-ul seamănă cu maşina comunismului, în sensul că îşi consumă toată energia la claxon (Antena 3), iar PMP-ul a apărut azi şi dispare mâine. Este una dintre acele efemeride politice care au fost şi mai sunt în România. Mă gândesc la Partidul Democrat Agrar, APR, PSM, PRM, PNG etc., etc., etc., toate dispărând pentru că nu aveau o bază ideologică şi doctrinară, pe de o parte, şi structuri în teritoriu, pe de altă parte. La fel se va întâmpla cu PMP-ul şi cu candidatura Elenei Udrea, care nu văd cum va atinge un scor mai mare de 6-7%.

Am amintit alegerile pentru Parlamentul European, scrutin în care Organizaţia Municipală a PNL Constanţa a obţinut un scor ruşinos pe municipiu. Unde se situează acum PNL în municipiul Constanţa? Dar în judeţ?

Scorul la alegerile europene a fost un scor slab din mai multe motive. 1. Specificul alegerilor europene. 2. lista slabă cu care s-a prezentat PNL. 3. candidatura lui Mircea Diaconu şi 4. o campanie electorală relativ organizată.
La toate acestea, se adaugă faptul că alegerile prezidenţiale diferă fundamental de cele europene. Pe lângă aceasta, se ştie faptul că alegerile pentru preşedinţie mobilizează aproape dublu electoratul în comparaţie cu cele europene şi prezenţa mai mare la urne a electoratului s-a dovedit întotdeauna că avantajează dreapta.

Credeţi în şansa contopirii PNL şi PDL într-un singur partid de dreapta? Ştim cu toţii beneficiile pe termen scurt, dar care ar fi acestea pe termen lung?

Da, cred. Beneficiul pe termen scurt este câştigarea alegerilor prezidenţiale, iar pe termen lung, un partid care să câştige alegerile parlamentare.

Cât de motivat este PNL Constanţa să aibă un candidat cu şanse reale pentru Primăria Constanţa în contextul proximelor alegeri locale?

Foarte motivat.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii