Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subcomisarul Gabriela Radu „Fiecare dintre noi are datoria să înveţe să nu fie o victimă“

ro

04 Oct, 2014 00:00 9078 Marime text

Subcomisarul Gabriela Radu este coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Ce presupun concret acţiunile de prevenire a criminalităţii şi cât de eficiente sunt acestea? Care sunt tipurile de violenţă cele mai întâlnite la nivelul judeţului Constanţa? Dar zonele în care acestea se manifestă cel mai pregnant?
Am discutat despre aceste aspecte în cadrul unui interviu acordat de ofiţerul psiholog Gabriela Radu din cadrul IPJ Constanţa cotidianului ZIUA de Constanţa.

 Cu ce se ocupă concret Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa?

Obiectivul general al Poliţiei Române şi implicit al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa este creşterea gradului de siguranţă publică în judeţul Constanţa, pe litoralul românesc, iar valorile promovate prin activităţile derulate constant prin intermediul poliţiştilor de prevenire a criminalităţii şi al celor de ordine publică sunt „siguranţa“ şi „încrederea“.

Prevenirea criminalităţii constituie unul dintre atributele esenţiale ale activităţii poliţiei, reprezentând ansamblul măsurilor menite să reducă ori să contribuie la reducerea criminalităţii, a prejudiciilor aduse de aceasta şi a sentimentului de insecuritate al cetăţenilor prin împiedicarea directă a activităţilor infracţionale şi intervenţii destinate reducerii potenţialului criminogen şi cauzelor criminalităţii.

Un segment important în desfăşurarea acţiunilor preventive este reprezentat de informarea populaţiei cu privire la măsurile de protecţie pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a-şi spori siguranţa proprie, a familiei sale şi a comunităţii în care trăieşte.
Analiza şi Prevenirea Criminalităţii este structura ce realizează cercetări, studii criminologice şi poliţieneşti, pe baza cărora sunt iniţiate programe şi activităţi de prevenire a criminalităţii sprijinind procesul managerial în cadrul inspectoratului.

Când a fost înfiinţat acest compartiment şi de când sunteţi dumneavoastră la conducerea lui?

Acest compartiment a fost prezent în cadrul IPJ Constanţa încă din anii '90, regăsindu-se pe rând în cadrul Serviciului Ordine Publică, al Serviciului Rutier, al Serviciului Cabinet, iar din anul 2006, acesta este un compartiment de sine stătător, în subordinea adjunctului şefului inspectoratului, pe linie de muncă subordonându-se direct Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Eu activez în cadrul acestui compartiment din luna mai a anului 2012, ocupând funcţia de ofiţer specialist, şi pot relata cu convingere că am găsit aici o adevărată coeziune de grup, un colectiv cald, serios, responsabili, lucrând mereu doar în echipă.

În urma unor studii, a unor analize anuale, sunt elaborate anumite programe şi campanii de prevenire a criminalităţii. Care sunt, la nivelul anului 2014, priorităţile naţionale şi teritoriale din acest punct de vedere?

Vorbim, la nivelul anului 2014, despre programele de prevenire a infracţiunilor de furt, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, precum şi despre prevenirea infracţiunilor săvârşite cu violenţă.

Totodată, am implementat campaniile „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi“, „Împreună pentru siguranţa copiilor“, „Traficul de persoane există pretutindeni“, „Traficul de persoane poate fi prevenit“. Nu mai puţin importante sunt proiectele iniţiate la nivelul compartimentului, şi anume „Eşti unică, ai dreptul la respect, înţelegere şi toleranţă“, „Ai drepturi, dar şi obligaţii - alege cu înţelepciune“, „Implică-te, viaţa ta contează! “, „Vacanţă în siguranţă fără droguri“.

De asemenea, încă de acum doi ani, derulăm un proiect-pilot iniţiat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii la nivel naţional, denumit „Ştiu, mă informez, deci sunt cel mai bun“. Parteneri în cadrul acestor proiecte ne sunt Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia Naţională Antidrog şi Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Care sunt tipurile de infracţiuni cu care vă confruntaţi în activitatea dumneavoastră?

Ne confruntăm mai des cu furturile din autovehicule şi furturile din locuinţe, iar cazuistica înregistrată la poliţie cu privire la furturile din autovehicule relevă faptul că fenomenul este generat de o serie de cauze, cum ar fi: neglijenţa proprietarilor în a-şi asigura autoturismele cu sisteme de securitate eficiente, neîncuierea portierelor la părăsirea autoturismului, lăsarea în autoturism a bunurilor de valoare, a banilor, a actelor şi a telefoanelor, parcarea acestora în zone neiluminate sau izolate.

Aceste cauze au determinat reorientarea unor infractori către acest domeniu.

Măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia fiecare proprietar în momentul parcării autovehiculului constituie elementul cheie pentru descurajarea potenţialilor infractori. Sub nicio formă nu trebuie lăsate în autoturism obiecte, bani sau acte personale. Pentru hoţi, acestea reprezintă o provocare, am putea spune chiar profesională. Folosind dispozitive antifurt sau sisteme de alarmã, îşi pot asigura o protecţie eficientă a autoturismelor şi pot crea un obstacol în calea infractorilor, având în vedere faptul că hoţii sunt întotdeauna grăbiţi şi preferã maşinile care pornesc „la sfert de cheie“ - în cazul furturilor de autovehicule.

Demn de semnalat este sprijinul pe care pot să-l acorde cetăţenii care cunosc locurile unde sunt ascunse sau dezmembrate autovehiculele furate sau sunt martori oculari în astfel de împrejurări.

În cazul furturilor din locuinţe, practica demonstrează că, în activitatea infracţională, infractorul se bazează şi pe „ajutorul“ acordat de victime atunci când se lasă ferestre deschise, când uşile nu sunt asigurate cu încuietori sigure, se lasă cheia sub preş sau bilete în uşă de genul „sunt plecat în concediu, lipsesc câteva ore…“ etc. Este lesne de înţeles că în faţa unor asemenea înştiinţări, un răufăcător nu mai are nevoie de alte informaţii.



O altă situaţie este cea a unor persoane care oferă date importante despre vecinii lor, cu privire la bunurile personale, la programul de lucru al acestora, spunându-le, de asemenea, cu cine locuiesc vecinii lor, dând astfel relaţii unor posibili răufăcători.

Dar zonele în care acestea se manifestă cel mai pregnant?

Nu există zone în care aceste infracţiuni se manifestă pregnant. Infractorii sunt receptivi la neatenţia cetăţenilor. De aceea, scopul nostru este ca mesajele noastre preventive să ajungă la cât mai mulţi constănţeni şi ca aceştia să pună în practică toate sfaturile noastre pentru a reduce riscul de a deveni victimele unor infractori. În orice moment, în orice împrejurare, trebuie să fim prudenţi şi atenţi.

În funcţie de tipul de violenţă, compartimentul pe care îl conduceţi derulează programe şi campanii în şcoli, centre de plasament, în asociaţiile de locatari, în pieţe şi gări. În care dintre aceste locuri sunt oamenii mai receptivi?

Receptivitate şi chiar apreciere pentru activitatea preventivă depusă există la fiecare categorie de vârstă. Acest aspect ne motivează mereu în activitatea noastră. Ceea ce este mai important este faptul că suntem contactaţi de elevi care au urmat sfaturile noastre, fiind mulţumiţi de schimbările pozitive din viaţa lor.

Cu cine interacţionaţi cel mai greu? Cât de greu este pentru un copil să conştientizeze riscul de a deveni o victimă a violenţei verbale şi fizice, a unei tâlhării?

Şi eu sunt mamă, înainte de a fi ofiţer de poliţie. De aceea, pot spune că nu este deloc greu să interacţionezi cu copiii, să le transmiţi informaţii educative pe care să le fixeze în memorie şi să le aplice, în aşa fel încât aceştia să ştie cum să nu devină victime ale diferitelor infracţiuni, să ştie cum îşi aleg prietenii, cum îşi pot petrece timpul liber fără a aduce atingere valorilor morale sau legale.

Nici cu cetăţenii nu este dificil. Aceştia manifestă receptivitate ori de câte ori ne aflăm în mijlocul lor.

Să ştiţi că nu este uşor să poţi face această muncă de prevenţie dacă nu ai capacitate de comunicare, daca nu ştii să te adaptezi fiecărui tip de personalitate, dacă nu ai respect faţă de aproapele tău. În permanenţă trebuie să te pregăteşti, să ai vocabular dezvoltat, să aplici metode pedagogice adaptate fiecărei psihologii a vârstelor.

Judeţul Constanţa este atipic în perioada estivală datorită litoralului. Ce tipuri de acţiuni derulează compartimentul dumneavoastră pe timpul verii? Există zone de vârf

Misiunea prevenirii este aceea de a reda comunităţilor coeziunea internă, astfel încât fiecare cetăţean în parte să fie interesat de siguranţa sa şi a colectivităţii în care trăieşte şi fiecare comunitate să respecte şi să protejeze viaţa şi proprietatea membrilor ei.

În sezonul estival 2014, s-a acţionat în mod special în vederea prevenirii şi pregătirii antiinfracţionale a populaţiei, pentru ce aceasta să nu fie expusă fenomenului infracţional. Totodată, prin stabilirea unor relaţii de parteneriat cu cetăţenii, am intensificat activitatea de prevenire, consiliere şi informare, axându-ne cu preponderenţă pe principiul prevenirii faptelor antisociale şi pe educarea populaţiei în acest sens. Aceste activităţi au fost desfăşurate în special de către poliţiştii structurii de prevenire împreună cu poliţiştii de ordine publică. A fost acordată aceeaşi atenţie, în egală măsură, întregului litoral.


Prevenirea criminalităţii devine un imperativ al acestei perioade, în care obiectivele principale sunt ordinea şi siguranţa socială pentru cetăţenii sosiţi pe litoralul românesc. Consolidarea mecanismelor de respectare şi aplicare a legilor, formarea şi solidarizarea cetăţenilor la acţiunile preventive, supravegherea şi evaluarea riscurilor în timp şi spaţiu cu sprijinul specialiştilor din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului General al Poliţiei Române au, de asemenea, un rol important în iniţierea şi coordonarea unor campanii de prevenire a criminalităţii la nivel naţional.

Care este efectivul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Constanţa? Aţi mai avea nevoie de cadre?

În momentul de faţă, în cadrul acestui compartiment sunt doar trei funcţii.

Noi avem o misiune nobilă, în slujba cetăţeanului, şi suntem cadre care purtăm cu cinste şi devotament această uniformă a statului, îndeplinindu-ne cu sârg întreaga sarcină de serviciu şi pot spune că niciodată nu este prea greu.

Când vezi oamenii care îţi mulţumesc şi care te îmbrăţişează pentru că le eşti alături, pentru că îi asculţi şi pentru că le dai sfaturi preventive, te încarci pozitiv şi te fac să mergi cu mai multă fermitate înainte. Copiii, de asemenea, ne întâlnesc pe stradă, vin la noi cu deschidere, ne zâmbesc cu inocenţă, unii au dorinţa să ne îmbrăţişeze şi să ne spună că s-au hotărât să devină şi ei poliţişti ca noi. Ce poate fi mai mobilizator decât acest lucru?!?

Care sunt acţiunile, programele, campaniile de prevenire pe care Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii intenţionează să le implementeze în viitorul apropiat?

În momentul de faţă, în evenimentul derulat la nivel naţional şi aflat la ce-a de-a IX-a ediţie, respectiv „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii“, ne dorim să evidenţiem încă o dată cât de importantă este prevenirea criminalităţii în comunitate. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că prevenirea criminalităţii nu este o activitate exclusivă a Poliţiei. Fiecare dintre noi are datoria să înveţe să nu fie o victimă, să înveţe să respecte legea şi să ajute la respectarea ei.

La nivelul IPJ Constanţa sunt în derulare programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, programul privind prevenirea infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului şi cel legat de prevenirea infracţiunilor săvârşite cu violenţă.

La sfârşitul lunii septembrie, s-a finalizat campania de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţe, autovehicule şi a tâlhăriilor, intitulată „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi!“.

Din această lună, conform dispoziţiilor primite pe cale ierarhică de la I.G.P.R. - Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, va fi iniţiată campania naţională intitulată „Copilărie fără delincvenţă“ - aprobata de Comisia Europeană şi iniţiată de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Această campanie are drept obiectiv prevenirea delincvenţei juvenile şi are ca partener local Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

De asemenea, este în derulare campania naţională „Împreună pentru siguranţa copiilor“, o campanie de prevenire a victimizării minorilor, derulată de către I.G.P.R. / I.C.P.C în parteneriat cu Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, iar la nivel local, de către structura de prevenire şi polițiştii de proximitate din cadrul IPJ Constanţa.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • caragiu florin 09 Oct, 2014 11:53 voi vorbiti emeriti pokitisti voi care sunteti mentori interlopilor?pai cum sa fiti victime cind voi produceti victime?mai adineuri cineva a postat un aspect de la Tulcea unde un ditamai comisar este banuit si stiut de cei cu probleme de trafic de masini furate din occident si modificate si inmatriculate la tulcea sub grija umilului comisar C. ion.asta da victima nu?
  • marin 03 Oct, 2014 18:20 bine gabi, succes echipei