Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:32 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivele pentru care Farul lipseşte din primul eşalon al campionatului intern „Dezinteresul autorităţilor locale, lipsa fondurilor şi managementul greşit gândit“ (galerie foto)

ro

18 Jun, 2014 00:00 4627 Marime text
Gaston Berger spunea că „niciodată nu avem voie să curmăm elanul şi să răcim entuziasmul“. Sunt oameni care fac tot ce le stă în putință pentru a nu se abate de la aceste vorbe, indiferent de domeniul în care activează, descoperind, astfel, succesul. Unul dintre aceştia este Florin Bumb, absolvent al Facultății de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universității „Ovidius“ Constanţa. Născut în Baia Mare, Florin Bumb a activat ca fotbalist profesionist în Liga a III-a şi a cochetat cu fitness-ul în diferite cluburi şi spa-uri de pe litoral. În prezent, este masterand la secţia Performanţă în Sport şi profesor de Educaţie Fizică şi Sport la Şcoala nr. 1 Valu lui Traian şi la Şcoala „Grigore Moisil“ din Năvodari. În cadrul unui interviu acordat publicaţiei ZIUA de Constanţa, Florin Bumb prezintă performanţele pe care le-a obţinut în decursul timpului cu echipele de fotbal pe care le-a format în unităţile de învăţământ la care predă, vorbind totodată și despre speranţele reabilitării fotbalului constănţean.

Cei care te cunosc știu că, la final de carieră, te-ai reorientat către futsal. Ce părere ai de nivelul competiţiilor şi al popularităţii în această ramură sportivă?

În timp ce prima reprezentativă de fotbal nu s-a calificat la o competiţie oficială din 2008, naţionala de futsal a României se află la a şasea prezenţă consecutivă la un turneu final, aflându-se în acest moment pe locul 11 în clasamentul FIFA. Futsalul se dezvoltă din ce în ce mai mult; sunt tot mai mulţi jucători care se apucă de acest sport. Cu toate acestea, se investeşte foarte puţin la noi, dar eu cred că în fiecare club de fotbal ar trebui să existe şi o secţie de futsal, lucru care ar putea creşte nivelul de performanţă.

Cititorii noştri cunosc echipele FC Metalul şi AS Voinţa. Te rog să ne prezinţi performanţele pe care le ai împreună cu elevii tăi.

Eu le-aş numi mini-performanţe întrucât, până la cele adevărate, mai avem un drum greu şi lung! Cu copiii de la şcoala din Valu lui Traian am reuşit să câştig, pentru al doilea an la rând, faza judeţeană la ONSS fotbal primar rural. Majoritatea acestor copii fac parte şi din grupa 2002 de la Voinţa, cu care am izbutit să ne calificăm la faza finală judeţeană Cupa Hagi Danone, unde am obţinut un onorabil loc 3. Lucrul care mă bucură pe mine cel mai mult este faptul că am putut să fac ceva pentru aceşti copii, posibilitatea de a practica fotbalul într-un mediu organizat, bineînţeles, cu sprijinul Primăriei Valu lui Traian.

Cupele „Fulg de nea“, „Mărţişorului“, „1 decembrie“ sunt doar o parte dintre concursurile care se desfăşoară la nivel amical şi amator. Ce alte modalităţi crezi că ar putea avea un efect benefic în acumularea de experienţă pentru noua generaţie de fotbalişti?

Fotbalul românesc se află la pământ când vine vorba de juniori, iar factorul principal cred că este condiţia socială din România şi interesul scăzut pentru sport din partea autorităţilor. Ar trebui făcute baze sportive de stat, una în fiecare judeţ, ceea ce implică multă muncă de teren pentru descoperirea talentelor, iar apoi, pentru formarea sportivilor în aceste centre, toate acestea fără a obliga părinţii la plată. La nivel de şcoli, ar trebui organizate tabere sportive şi cantonamente, iar inspectoratele şcolare să se implice mai mult financiar pentru a stimula aceşti copii cu premii, cupe, medalii, nu sunt de ajuns banalele diplome.

Am înţeles că ai început să antrenezi şi o echipă de fete. Care sunt diferenţele pe care le-ai întâlnit până acum în pregătirea tehnică, tactică şi psihică în fotbalul feminin?


Am făcut doar câteva antrenamente pentru a pregăti echipa de fete pentru ONSS, nimic mai mult. Au reacţionat pozitiv, fiind mult mai ambiţioase decât băieţii, însă mai puţin receptive la nivel tehnic şi tactic.

Cunoscând starea locală a fotbalului la grupe de vârste fragede, ce părere ai despre afirmarea juniorilor din Dobrogea pe plan naţional?

Academia „Hagi“ este principalul furnizor de talente, cred că şi unicul, pentru echipele naţionale, întrucât au fost investiţi mulţi bani, având condiţii deosebit de bune de pregătire, în timp ce, la restul cluburilor, din păcate, aceste facilităţi lipsesc, din cauza greutăţilor financiare.

Care crezi că sunt motivele pentru care FC Farul Constanţa lipseşte din primul eşalon al campionatului intern?


Simplu… dezinteresul autorităţilor locale, lipsa fondurilor şi managementul greşit gândit.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii