romanialibera.ro Interviu. Prof. Dragoș Paul Aligică - „România nu face ce trebuie într-un moment critic, într-o conjunctură majoră a istoriei“
romanialibera.ro: Interviu. Prof. Dragoș Paul Aligică - „România nu face ce trebuie într-un moment critic,
26 Jan, 2017 10:58
ZIUA de Constanta
2157
Marime text
Profesorul Dragoș Paul Aligică critică, într-un interviu acordat României Libere, „iresponsabilitatea“, „disputele“ şi „circul“ din politica românească în actualele condiţii internaţionale.
România liberă: La Bucureşti s-au creat condiţiile unei crize politice şi constituţionale. Cum se vede situaţia din afara ţării?
Dragoş Paul Aligică: O situaţie suprarealistă, iresponsabilă. România nu îşi poate permite astfel de crize inutile în actualul context internaţional. Liderii de la Bucureşti ar trebui să ştie mai bine: Nu este momentul acum pentru dispute manufacturate. Să vii de la Washington şi după ce ai văzut acolo (dacă ai văzut şi înţeles ceva) în loc să-ţi îngheţe sângele în vine şi să anunţi mobilizare generală, să continui să te ţii de manufacturare de crize, este pur şi simplu criminal.
Ceea ce se întâmplă acum cu rapiditate este o schimbare de paradigmă de politică externă globală -comprehensivă şi radicală- ce a dominat de 100 de ani viziunea Washingtonului. Se trece de la un internaţionalism cosmopolit la o nouă formulă. Se revine la o poziţionare realist-tranzacţională, după cotitura indusă de W. Wilson cu implicarea Americii în Europa în Primul Război Mondial şi tot ceea ce a urmat de atunci. Asta e magnitudinea lucrurilor, ceva ce se întâmplă o dată la câteva generaţii. Totul e pe masa de reevaluare acum. Totul e în flux.
Consecinţele geopolitice sunt masive şi plăcile tectonice ale sistemului mondial sunt în acest moment în mişcare. În toate capitalele unde există o clasă politică responsabilă alerta este maximă, încordarea maximă şi toţi ochii şi toată atenţia fixate pe desfăşurarea evenimentelor. Traversăm un moment fără precedent.
Credeţi că această criză internă va escalada, sau, dimpotrivă, se va dilua?
Logica, bunul simț şi interesul naţional spun că ar trebui ca lucrurile să fie rapid liniştite. Normal ar fi ca demersul politic ce a stârnit toată această poveste să fie retras, iar, implicit, demersul referendar ar deveni inutil. S-ar putea reveni la o agendă concentrată pe evoluțiile remarcabile din jurul nostru, pe prioritățile reale ale momentului. Instituțiile statului ar putea intra într-o funcționare normală, nu pe un fundal de criză internă. Societatea ar fi calmată şi vulnerabilităţile reale create de o turbulență majoră în aceste condiţii internaționale, repet, -absolut remarcabile, ar fi închise.
De ce semnale îngrijorătoare din actualul context internaţional ar trebui să ţină cont liderii politici de la Bucureşti?
Se întâmplă lucruri foarte serioase la Washington, puse în mişcare de forţe foarte serioase, cu consecințe planetare foarte serioase. Schimbarea vine acolo nu de la un om sau o mână de politicieni. Nu e aşa cum propaganda mediatică prezintă lucrurile, în notă protestatar-comică. Schimbarea vine din structuri adânci ale statului, ale societății, ale economiei şi este articulată cu determinare precisă în motivaţiile şi direcţiile ei. Sunt lucruri ce pre-existau de multă vreme la nivel potențial şi acum sunt actualizate cu claritate. Există o logică în toate astea.
Semnalul este acesta și era evident de ani buni: Sistemul nu mai putea funcţiona multă vreme în actuala structură, indiferent cine ar fi fost la Casă Albă. Ajustări majore erau necesare. De ce? Pentru că nu e vorba doar de Washington și de SUA aici. E vorba de un ansamblu de echilibre globale în plină reașezare: China, Iran, Lumea Islamului, UE. Washingtonul nu face decât să reacționeze acum, reevaluând și reașezând sistemul. E un proces normal. Istoria nu stă pe loc.
Ce consecinţe poate avea asupra României o criză politică, în contextul global actual?
Pur şi simplu creăm vulnerabilităţi în mod gratuit. În condiţii de incertitudine şi dinamică rapidă în mediul înconjurător. Ştiu că mă repet, dar impresia mea este că prinși în disputele acestea nu se înţelege prea bine: E furtună. În loc ca echipajul navei să ţină strâns cârma şi să administreze resursele şi să se organizeze pentru contingente şi crize, să stea strâns cuplat la ce se întâmplă și să încerce să fie proactiv, stau acum total aiurea să se certe dacă să dea sau nu drumul din cală la nişte infractori. Şi dacă trebuie sau nu făcută o largă consultare pe tema asta cu lumea de pe vas ş.a.m.d. E stupid. Evident că dacă trebuie, trebuie şi România va merge în acest mini-război civil, să sperăm democratic jucat. Dar chiar trebuie?!
Reprezintă regimul Trump o amenințare pentru România?
Să precizăm o chestiune tehnică: Dacă administra-ţia asta e o ameninţare, cea precedentă prezentă una la fel de mare. Mai precis, continuarea acelei linii tradiționale (care, repet, era una strategică şi sistemică, nu tactică) de către Clinton era o situaţie de boală lungă - moarte sigură. Urmăriţi ce s-a întâmplat în estul Europei în ultimii 4 ani. Urmăriţi UE şi criza ei cronică. Arată asta ca o doctrină sau un sistem viabil şi stabil în execuţia strategică? Nu. Numai cei care nu vor să vadă, nu recunosc asta.
Adevăratul pericol pentru România este însă România, clasa ei politică. România e la fel de nepregătită pentru orice paradigmă strategică. Nu doar a lui Trump. Asta e problema. Repetăm greşeala interbelică. Istoria brusc nu mai are răbdare şi ne prinde în opinci şi cu flinte pe post de echipament. Fără organizare, focalizare şi claritate. Cu societatea divizată şi demobilizată. Asta e amenințarea principală, nu Trump.
Interviul complet poate fi citit pe romanialibera.ro.
Sursa foto + text: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii