Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:17 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 elevi constănţeni, eliminaţi din primul examen scris al Bacalaureatului 2014 Candidaţii au avut de rezolvat subiecte diferenţiate, cu un grad de dificultate mediu (documente)

ro

01 Jul, 2014 00:00 3078 Marime text
5.317 absolvenţi constănţeni de clasa a XII-a au susţinut, ieri, prima probă scrisă a Bacalaureatului, la disciplina Limba şi literatura română, în cele 21 de centre de examen organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Şi în acest an, elevii au fost supravegheați video în timpul examenelor. La examenul de ieri, 14 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă şi tentativă de fraudă (telefoane mobile, notiţe şi însemnări): un candidat din centrul de examen de la Liceul Teoretic „Callatis“ Mangalia, doi de la Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia, unul de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, unul de la Colegiul Tehnic „Tomis“, unul de la Liceul Cobadin, unul de la Colegiul Tehnic Energetic, cinci de la Liceul Teoretic „Anghel Saligny“ Cernavodă şi doi candidaţi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“. În conformitate cu „Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat“, candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Proba scrisă la Limba şi literatura română a început la ora 9.00 şi a durat trei ore. Subiectele pe care elevii le-au primit au fost diferenţiate în funcţie de profil: o variantă pentru real şi una pentru uman. Astfel, absolvenţii filierei teoretice - profilul umanist şi cei ai filierei vocaţionale - profilul pedagogic au avut acelaşi tip de subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale - toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic, au primit alte tipuri de subiecte.

Între „Omul din vis“ de Cezar Petrescu şi viziunea despre lume a lui Eminescu


Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis“, de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de identificat rolul verbelor la imperfect şi de demonstrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi de comentat o secvenţă. La subiectul al doilea, aceştia au avut de redactat un eseu în care să-şi exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos. La subiectul al treilea, elevilor de clasa a XII-a de la profilul Real li s-a cerut să redacteze un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat din opera lui Mihai Eminescu.

„Donna Alba“ de Gib Mihăescu, şi perspectiva asupra lumii a lui Arghezi, Barbu sau Stănescu


La primul subiect, candidaţii de la profilul Uman au avut de îndeplinit unele cerinţe pe baza textului „Donna Alba“, de Gib Mihăescu, iar la subiectul al doilea, li s-a cerut să redacteze un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi. La ultimul subiect, candidaţii au avut de realizat un eseu referitor la tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Ion Barbu, Nichita Stănescu sau Tudor Arghezi.

Astăzi, se va desfăşura proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Tot azi, 21 de absolvenţi de clasa a XII-a vor susţine, în două centre de examen, Liceul Teoretic „G. Călinescu“ Constanţa (nouă candidaţi) şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (12 candidaţi), proba scrisă la disciplina nonlingvistică în limba franceză din cadrul examenului de bacalaureat bilingv francofon. Elevii vor susţine proba obligatorie a profilului pe data de 2 iulie. Ultima probă scrisă din cadrul sesiunii de Bacalaureat 2014 va avea loc pe data de 4 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 7 iulie. În aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, elevii nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate pe 11 iulie.

Subiecte diferenţiate, pentru al doilea an


Acesta este al doilea an în care, la examenul scris de Limba şi literatura română, absolvenţii de liceu au de rezolvat subiecte diferenţiate. Astfel, elevii de la profilul Real şi cei de la filierele tehnologice şi vocaţionale primesc subiecte diferite faţă de cele ale absolvenţilor de la profilurile Umanist şi Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat rămân însă la fel ca anii trecuţi. Această modificare a fost făcută în 2012, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicată decât odată cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului 2013. Subiectele sunt elaborate de profesori specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, din subordinea Ministerului Educaţiei, „şi au un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi competenţele vizate“, precizează Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Subiectele au avut o dificultate medie, fiind în concordanţă cu programa şi structura subiectelor din anii precedenţi. Spre exemplu, la profilul Real, subiectul privind viziunea despre lume într-o poezie de Eminescu a mai fost acum doi ani la Bacalaureat. Cei de la profilul Uman au avut de ales între trei scriitori la punctul al treilea. Consider că subiectele au fost accesibile pentru toţi candidaţii“, a declarat Cristina Ivan, profesor de limba română, purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii