Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:42 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendarul şi metodologia examenului de definitivare în învăţământ Profesorii vor susţine examenul scris pe 9 iulie 2015

ro

27 Oct, 2014 00:00 2109 Marime text
Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat în Monitorul Oficial două ordine de ministru: primul, Ordinul nr. 4.801 privind aprobarea Calendarului de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ în anul şcolar 2014 - 2015, iar al doilea, Ordinul nr. 4.802, vizează aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ.
 
Aşadar, până pe 31 octombrie, urmează a fi emise deciziile de constituire a comisiilor judeţene de examen. Candidaţii se vor înscrie la unităţile de învăţământ până pe data de 21 noiembrie. În aceeaşi zi, va avea loc înregistrarea candidaţilor în aplicaţia Ministerului Educaţiei. Până pe data de 5 iunie 2015, se vor efectua inspecţiile la clasă. Proba scrisă va fi susţinută pe data de 9 iulie 2015. Afişarea rezultatelor finale, după soluţionarea contestaţiilor, se va face pe 18 iulie. Examenul scris de definitivat 2015 (proba scrisă) se va susţine în centrele de examen pe care le stabileşte Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar şi constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi a unei probe scrise. Pentru a intra in examenul scris de definitivat, profesorii trebuie să aibă media la inspecţii cel puţin 8 şi să fi predat la catedră cel puţin un an. Proba scrisă se va desfăşura pe 9 iulie 2015. Nota minimă de promovare a examenului de definitivat este 8.

 Drept de practică în învăţământul preuniversitar

 Profesorii susţin examenul de definitivat pentru a dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Cadrele didactice se pot prezenta la definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult cinci ani. Cei care nu promovează pot fi angajaţi în învăţământ doar pentru o perioadă determinată, ca profesori debutanţi. În cazul în care un profesor care a promovat examenul de titularizare nu trece definitivatul în această perioadă de maximum trei sesiuni, el pierde calitatea de titular, deoarece i se desface contractul de muncă încheiat pe o perioadă nedeterminată. Subiectele pentru examenul scris de definitivat 2015 vor fi elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) în concordanţă cu programele specifice pentru examen aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale.

 Efectuarea inspecţiilor

 Candidaţii la definitivat 2015 vor avea inspecţii speciale la clasă până pe 5 iunie 2015. Inspecţiile vor fi susţinute în şcoala unde este încadrat candidatul sau, după caz, într-o altă şcoală, cu avizul inspectorului şcolar pentru dezvoltarea resursei umane şi al directorului unităţii de învăţământ primitoare. Fiecare inspecţie specială se efectuează la patru activităţi didactice şi este valabilă numai pentru anul şcolar în care a fost efectuată. Notele acordate la inspecţii nu pot fi contestate. Inspecţiile la clasă se efectuează la două activităţi didactice la disciplina pe care candidatul este încadrat în acest an şcolar şi la două activităţi didactice la disciplina la care s-a înscris să susţină examenul, în situaţia în care candidatul nu este încadrat conform programelor de studiu înscrise pe diploma de absolvire/licenţă/master.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii