Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:22 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre istorie și tehnologie la Marea Neagră Academicieni, cercetători, funcţionari publici şi-au dat întâlnire la „Ovidius“

ro

13 Sep, 2014 00:00 3917 Marime text
Timp de două zile, 12 şi 13 septembrie, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa găzduieşte lucrările Conferinţei Internaţionale „Istorie și Tehnologie la Marea Neagră. Realităţi și perspective socio-istorice și tehnologice la Marea Neagră“.

Printre participanţi îi regăsim pe prof. dr. ing. Adrian Curaj, directorul UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării), dr. Costei Chiriac, de la Institutul de Arheologie Iași, prof. dr. ing. Constantin Opran, de la Politehnica București, fiz. dr. ing. Cosmin Locovei, de la Institutul de Cercetări al Politehnicii Timișoara. Evenimentul este organizat de Universitatea „Ovidius“, în colaborare cu Societatea Română de Grafică Inginerească și Societatea de Ştiințe Istorice din România, Asociația PACES, Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) sub egida Academiei Române, prin Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), a Academiei de Ştiințe Tehnice din România (ASTR), a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR).
 
Deschiderea conferinţei a avut loc, ieri, în Sala Senatului Universităţii „Ovidius“, şi a fost coordonată de prof. Valentina Pomazan. Potrivit prorectorului prof. univ. dr. Constantin Popa, „acest eveniment  va contribui la creşterea importanţei şi a vizibilităţii instituţiei constănţene“. La rândul său, dr. Valentin Marin, din cadrul Academiei Române, a transmis participanţilor salutul academicianului Dan Berindei, care nu a putut fi prezent la Constanţa. „Am impresia că asist la punerea pietrei de temelii a unui noi edificiu, deoarece Universitatea «Ovidius» a reuşit să adune la acest eveniment patru academii“, a precizat dr. Valentin Marin. În cadrul conferinţei, 50 de specialiști din mediul academic, învățământ, institute de cercetare și instituții publice din România, Bulgaria, Federația Rusă și Franța vor susţine prezentări cu privire la impactul dezvoltării tehnologice asupra vieţii din arealul Mării Negre, atât din perspectivă istorică, cât şi cea social-economică. Temele sunt grupate în patru secțiuni: Tehnologie și societate, Infrastructură, construcții și transport naval, Energie și resurse în arealul Mării Negre şi Tehnică aplicată în arealul Mării Negre. Atelierul de lucru din cadrul conferinței va contribui la crearea unor relaţii de colaborare interdisciplinare, urmărindu-se avizarea edililor asupra tendinţelor impactului tehnologic, dezvoltarea locală şi în context regional.

 Contribuţii semnificative la subiectul conferinţei


 Printre participanţii la conferinţă, îi amintim pe: prof. univ. dr. Sorin Damean - Facultatea de Drept a Universității Craiova - Societatea de Istorie, prof. univ. dr. Ioan Scurtu - preşedinte al Secţiei de Istorie a AOŞR, prof. dr. ing. Pavlina Toteva - decan al Universității Tehnice din Varna, dr. Virgil Coman - şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa, prof. dr. Niculae Cristea - inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai agențiilor de finanțare a investițiilor, ing. Mihai Gheorghiade - Administrația Portului Constanța, ing. Stelian Hagi - director tehnic Apele Române Constanța. Evenimentul va prilejui publicarea şi diseminarea largă a celor mai semnificative contribuţii la subiectul vizat, explorarea soluţiilor pentru dezvoltare sustenabilă în regiune, cunoașterea celor mai noi realizări și cercetări în domeniu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii