Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:17 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 3. A început prima sesiune a Bacalaureatului 2015 Ce subiecte au primit elevii constănțeni la proba orală de limbă română (galerie foto)

ro

08 Jun, 2015 00:00 2267 Marime text
Astăzi începe prima sesiune a Bacalaureatului 2015, cu probele orale şi de competenţe, iar din 29 iunie până pe 3 iulie, vor fi susţinute probele scrise. Examenul se desfăşoară, ca în fiecare an, în două sesiuni: iunie - iulie şi august - septembrie. La fel ca în anii precedenţi, elevii nu vor avea voie în sălile de examen cu telefoane mobile sau cu orice tip de mijloace de comunicare ce permit conectarea la Internet.

Pentru sesiunea iunie - iulie a examenului de Bacalaureat, la nivelul judeţului Constanţa s-au înscris 6.492 de candidaţi, dintre care 5.210 absolvenţi din promoţia curentă şi 1.282 din seriile anterioare. În acest sens, pentru susţinerea probelor scrise, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a desemnat 20 de centre de examen - 13 în municipiul Constanţa şi şapte în judeţ.

UPDATE 3, ora 13.50

Elevii din clasa a XII-a care susțin, azi, proba orală la limba și literatura română, au avut două subiecte.
 
La primul subiect elevii au primit un text literar sau non literar. Candidații au răspuns la întrebările: Cine este receptorul textului?  Care este tipul textului? În ce stil funcțional poate fi încadrat textul? Ce idei importante reies din text?
 
La cel de-al dolea subiect, elevii și-au argumentat opinia cu privire la o temă: „formulează o opinie despre creație versus vis“, formulează o opinie despre influența mediului asupra unei persoane“, „formulează o opinie despre rolul confesiunii“, „formulează o opinie despre călătorii“, „formulează o opinie despre critici“,  „formulează o opinie despre scriitori“, „formulează o opinie despre importanța locurilor tradiționale“, „formulează o opinie cu privire la importanța prieteniei“, „formulează o opinie cu privire la un text memorialistic“, „formulează o opinie personală despre frică“, „formulează o opine despre importanța istoriei“, „formulează o opine despre iubirea la adolescenți“, „formulează o opine despre importanța lecturii“.
 
Elevii susțin că subiectele au fost ușoare. „Credeam că va fi mai greu, dar a fost bine“, ne-a declarat o elevă de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“

Un alt elev de la aceeași unitate școlară ne-a povestit că la al doilea subiect a  vorbit despre frică.


„Nu m-am așteptat să fie atât de simplu. Am primit un text necunoscut cu mai multe cerințe. La al doilea subiect am vorbit despre importanța lecturii“, ne-a destăinut un tânăr de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații.


UPDATE 2 ora 13.34

Pe durata examenului naţional de Bacalaureat, 88 de poliţişti constănţeni vor acţiona, zilnic, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren.
 
Din totalul efectivelor suplimentare care asigură măsurile de ordine în zona unităţilor de învăţământ, 60 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, 11 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la alte structuri.

 
Echipajele din teren vor acţiona pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. În acest sens, centrele de examinare sunt incluse în itinerariile de patrulare ale poliţiştilor.

Citește și 88 DE POLIȚIȘTI SUPRAVEGHEAZĂ CENTRELE DE EXAMINARE PENTRU BACALAUREAT ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA

UPDATE 1

Liceenii au avut de comentat, luni, în cadrul probei orale de la limba si literatura română un text, la prima vedere și de argumentat opinia cu privire la un subiect dat.
 
Unii elevi au precizat că subiectele primite au fost ușoare, întrucât au învățat câteva criterii simple pe care au trebuit să le aplice. Totuși au fost și absolvenți de liceu care au precizat că subiectele primite au fost destul de dificile, mai ales în condițiile în care nu au apucat să învețe.
 
Model de subiecte la proba orală de limba și literatura română
 
1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situatia de comunicare din textul dat:
 
a. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?
 
b. Cărui stil functional îi apartine textul de mai sus? Motivează-ți răspunsul.
 
c. Ce elemente de conținut importante (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
 
2. Care este opinia ta despre impactul modelului asupra unei culturi? Susține-ți opinia cu mai multe argumente.


Conform calendarului, în perioada 8 - 10 iunie, 5.266 de candidaţi vor susţine, în cele 51 de centre de examen - 26 în municipiu, 25 în judeţ -, prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat, şi anume evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul va începe la ora 9.00, iar subiectele, elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute.
 
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se va desfăşura între 8 şi 10 iunie.
 
Următoarea probă, constând în evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), este programată pentru perioada 10 - 12 iunie.
 
Între 15 şi 19 iunie, se va desfăşura proba D - evaluarea competenţelor digitale, iar între 22 şi 26 iunie, va avea loc proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, este programată pentru data de 29 iunie.
 
Proba scrisă la limba şi literatura maternă se va desfăşura pe 30 iunie.
 
Va urma, pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării.
 
Primele rezultate vor fi afişate pe data de 6 iulie, până la ora 12.00.
 
În aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, elevii pot depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate între 7 şi 9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe data de 10 iulie.

A doua sesiune începe la 13 iulie

Cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului 2015 începe la 13 iulie şi se va încheia pe 3 septembrie. Înscrierile se desfăşoară între 13 şi 17 iulie.
 
Ulterior, între 17 şi 18 august, va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
 
Între 18 şi 19 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
 
Timp de două zile, pe 20 şi pe 21 august, va avea loc evaluarea competenţelor digitale.
 
Probele scrise încep pe data de 24 august, cu cea la Limba şi literatura română, urmată, pe data de 25 august, de proba scrisă la limba şi literatura maternă.
 
Elevii sunt aşteptaţi la proba scrisă obligatorie a profilului pe data de 26 august, iar pe 28 august va avea loc proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.
 
Rezultatele vor fi afişate pe data de 31 august.
 
În aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 - 16.00, candidaţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate între 1 şi 2 septembrie, iar pe data de 3 septembrie, vor fi afişate rezultatele finale.
 
Candidaţii nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile sau cu orice alt tip de mijloc de comunicare ce permite conectarea la Internet. Dacă acestea vor fi găsite asupra lor, ei vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise şi indiferent dacă acestea au fost introduse în sala de examinare de către ei, de către alţi candidaţi, profesori din comisie sau alte persoane. Încălcarea acestor reguli reprezintă tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la următoarele probe ale Bacalaureatului, fiind declaraţi „eliminaţi din examen“. Candidaţii eliminaţi nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, în sesiunile următoare, notele pe care le-au obţinut la examenele de Bac susţinute anterior eliminării, şi nici rezultatele de la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii