Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:11 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre admiterea la Universitatea Ovidius Calendarul, probele de concurs şi oferta educaţională a celor 16 facultăţi

ro

03 Jun, 2014 00:00 5932 Marime text
Universitatea Ovidius din Constanţa a anunţat calendarul admiterii pentru programul de studii de licenţă aferent anului universitar 2014-2015, conform următoarei structuri: studii universitare de licenţă organizate pe domenii de studiu la forma de învăţământ zi (IF) pe locuri în regim fără taxă (subvenţionate de la bugetul de stat) şi pe locuri în regim cu taxă, studii universitare de licenţă organizate pe domenii de studiu la forma de învăţământ la distanţă (ID) şi învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) pe locuri în regim cu taxă. Concursul de admitere se organizează în două sesiuni, care vor avea loc în lunile iulie şi septembrie. Cea de-a doua sesiune se organizează în cazul în care, după afişarea rezultatelor obţinute în iulie, în urma contestaţiilor şi după eventuala redistribuire a candidaţilor, au rămas neocupate locuri subvenţionate de la bugetul de stat sau locuri cu taxă. Eventualele locuri rămase libere după a doua sesiune de admitere se anulează.

Înscrierile la facultăţile care organizează probe de concurs (scris, oral, probe practice) au loc între 14 şi 22 iulie. Pentru domeniile de studiu la care admiterea se face pe bază de concurs de dosare, înscrierile se vor desfăşura între 14 şi 25 iulie. Probele de concurs se vor susţine între 21 şi 27 iulie. Înscrierile la sesiunea de admitere din toamnă, pentru domeniile de studiu cu probe de concurs (scris, oral, probe practice) vor avea loc între 1 şi 10 septembrie. Cele pentru domeniile de studiu la care admiterea se face pe bază de concurs de dosare sunt programate între 1 şi 14 septembrie. Probele de concurs vor fi susţinute în perioada 11-14 septembrie. Pentru studenţii străini din UE, SEE (Spaţiul Economic European), CE (Confederaţia Europeană) şi state terţe UE, pe locuri cu taxă (cont propriu valutar), înscrierile vor fi organizate în intervalele 15 iunie - 25 iulie și 1 septembrie-10 septembrie. Pe 24  septembrie, va fi afişată lista candidaţilor care au primit scrisoarea de accept la studii/atestatul de recunoaştere. În perioada 25-29 septembrie, urmează să fie susţinute probele de concurs.


Calendarul admiterii la studii de masterat

Studenţii români, cei din statele membre ale UE, SEE şi CE se pot înscrie la toate domeniile de studiu în perioadele 4-5 iulie şi 1-10 septembrie. Susţinerea probelor de concurs se va desfăşura între 11 şi 14 septembrie. Studenţii străini din UE, SEE, CE şi state terţe UE, pe locuri cu taxă (cont propriu valutar), vor depune dosarele între 15 iunie-25 iulie și 1 septembrie-10 septembrie. Pe 24 septembrie, va fi afişată lista candidaţilor care au primit acceptul, urmând ca, între 25 şi 29 septembrie, să fie susţinute probele de concurs.

Facultăţi care organizează probe de concurs

Admiterea la Facultatea de Medicină Dentară, programul de studii Medicină dentară, constă într-un singur test-grilă, care va conţine 100 de întrebări din domeniile Biologie şi Chimie. Pentru admiterea la Tehnică dentară, candidaţii vor susţine o probă de aptitudini - modelaj din gips după un model dat. La Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie, forma de examinare constă în teste-grilă cu 100 de întrebări: 50 de întrebări din Biologie şi 50 de întrebări din Chimie organică. La Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, concursul constă într-un test-grilă unic, cu 100 de întrebări (din Biologie şi Chimie organică). La specializarea Asistenţă Medicală Generală, candidaţii vor susţine un test-grilă cu 60 de întrebări din Biologie. Pentru specializarea Medicină - predare în limba engleză, examenul de admitere pe locurile alocate va conţine o probă de competenţă lingvistică, eliminatorie, notată cu admis/respins, şi un test de departajare tip grilă, cu întrebări din disciplina Biologie, susţinut în limba engleză. Admiterea la Facultatea de Educație Fizică și Sport, domeniul de licenţă Educaţie Fizică şi Sport, specializările Educaţie Fizică şi Sportivă şi Sport şi Performanţă Motrică, va consta într-o probă eliminatorie - traseu aplicativ, execuţie contra cronometru, la alegere: atletism (100 m, 800 m - fete, 100 m, 1000 m - băieţi) sau gimnastică (exerciţiu impus la sol), dar şi un joc sportiv la alegere (baschet, handbal, volei - fete şi baschet, handbal, volei, fotbal - băieţi). Cei care îşi doresc să studieze la Facultatea de Teologie, specializările Teologie ortodoxă pastorală şi Muzică religioasă, vor susţine probe de aptitudini, notate cu admis/respins. Pentru admiterea la specializarea Teologie ortodoxă pastorală, se vor lua în considerare media de la Bacalaureat şi rezultatul obţinut la proba scrisă (test-grilă), susţinut la disciplina Învăţătură de credinţă (Dogmatică).
Pentru specializările Balneo-fizio-kinetoterapie şi recuperare şi Managementul instituţiilor şi al serviciilor medicale şi farmaceutice, admiterea se face prin concurs de dosare.

Testarea aptitudinilor de creativitate şi expresivitate


Pentru admiterea la Facultatea de Litere, domeniul Filologie, viitorii studenţi vor susţine o probă orală de competenţă lingvistică la Limba română - o limbă şi literatură modernă (engleză, franceză). Olimpicii care au obţinut, la faza naţională, premiile I, II sau III la disciplinele Română, Engleză sau Franceză vor fi admişi pe locurile subvenţionate, fără examen, la specializarea la care au obţinut premiul respectiv. Candidaţii la Jurnalism vor susţine o probă orală pentru testarea aptitudinilor de creativitate şi expresivitate. La Facultatea de Arte, specializarea Artele Spectacolului (Actorie), viitorii studenţi vor susţine o probă vocaţională, care constă în recitarea unor versuri de genuri diferite din lirica românească şi universală şi prezentarea unei povestiri din repertoriul candidatului. La acestea se adaugă verificarea aptitudinilor muzicale, ritmice, coregrafice, o probă de lectură la prima vedere, o discuţie liberă pe baza bibliografiei afişate, dar şi interpretarea unui monolog, a unei povestiri, recitarea unor versuri din dramaturgia universală sau românească, la alegerea comisiei. Pentru specializarea Artele spectacolului (Coregrafie), viitorii studenţi vor susţine discuţii libere pe baza unui spectacol coregrafic vizionat, care poate fi clasic, modern sau contemporan, vor crea un sinopsis pe baza unei teme propuse de comisie, dar şi o improvizaţie de mişcare, pornind de la teme muzicale impuse. Cei care optează pentru specializarea Interpretare muzicală (Canto) vor susţine o arie clasică sau romantică/o melodie/un cântec tradiţional/o piesă muzicală/un lied/o melodie/o piesă muzicală/o romanţă/un cântec, dar şi un recital format din două arii şi două lieduri/două melodii şi două romanţe/două piese tradiţionale şi două romanţe. Cei care doresc să urmeze cursurile  specializării Pedagogie muzicală vor intona un solfegiu în cheile sol şi fa, într-o tonalitate cu cel mult  două alteraţii în armură, vor analiza din punct de vedere ritmico-melodic un solfegiu, dar şi un dictat oral de două măsuri în cheia sol, într-o tonalitate cu cel mult două alteraţii în armură, în măsura de trei sau patru timpi, cu formule ritmice cu grad mediu de dificultate. Nu în ultimul rând, la specializarea
Pedagogia artelor plastice şi decorative, viitorii studenţi vor susţine o probă de desen, pe baza următoarelor coordonate: creion/cărbune pe hârtie, natură statică cu elemente naturale, artificiale, geometrice, model viu - figură întreagă, cu un obiect în mână, cu pălărie, cu eşarfă, stând pe scaun, modele antice turnate în ghips, fragmente anatomice, fragmente de arhitectură. La acestea se adaugă un interviu cu mapă - prezentare de portofoliu (minimum 20 de lucrări, orice dimensiune şi tehnică din care să reiasă preocupările personale ale candidatului). Interviul cuprinde: o discuţie liberă pe marginea lucrărilor prezentate, analiza unei imagini dintr-un album de artă, la prima vedere, din care să reiasă cultura generală de specialitate (limbaj plastic şi istoria artei), intuiţia, aprecierea corectă a valorii şi coerenţa în exprimare, dar şi motivaţia alegerii acestei specializări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii