Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:02 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre examenul de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor de învăţământ postliceal

ro

24 Dec, 2014 00:00 5526 Marime text
În Monitorul Oficial din 23 decembrie, a fost publicat ordinul privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului postliceal.
 
La examenul de certificare au dreptul să se înscrie absolvenţii care au finalizat studiile în anul în care se susţine examenul de certificare, precum şi absolvenţii din promoţiile anterioare. Repartizarea absolvenţilor unităţilor/instituţiilor de învăţământ acreditate în vederea susţinerii examenului de certificare se realizează de către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti la unităţile/instituţiile de învăţământ acreditate pentru calificarea profesională/domeniul de pregătire/profilul acestora. Organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare sunt coordonate, la nivel naţional, de Comisia Naţională de Evaluare şi Certificare, care se constituie în fiecare an şcolar şi funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. În fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti se constituie anual comisii judeţene/a municipiului Bucureşti de evaluare şi certificare. Comisia Naţională de Evaluare şi Certificare şi comisiile judeţene/a municipiului Bucureşti de evaluare şi certificare coordonează organizarea şi desfăşurarea şi a celorlalte examene de certificare a absolvenţilor din învăţământul preuniversitar.

 Conţinutul examenului de certificare

Examenul de certificare a absolvenţilor învăţământului postliceal constă într-o probă practică, o probă scrisă şi realizarea şi susţinerea unui proiect. Proba practică are drept scop confirmarea, în condiţii de examen, a dobândirii unor competenţe din cadrul unor unităţi de competenţă considerate esenţiale şi specifice pentru calificarea respectivă. Fiecare probă practică presupune realizarea unor activităţi cu durata de 3-6 ore, desfăşurate în condiţii cât mai apropiate de cele de muncă de la angajatori. Pentru calificarea profesională asistent medical generalist, proba practică are o durată de şase ore şi se desfăşoară în spital, instituţii de sănătate sau în serviciile de asistenţă primară. Temele pentru proba practică pentru fiecare calificare profesională, precum şi criteriile de evaluare se stabilesc de comisia metodică de specialitate din unitatea/instituţia de învăţământ desemnată centru de examen, prin consultarea întreprinderilor/instituţiilor colaboratoare în pregătirea practică a elevilor. Temele pentru proba practică vizează lucrări specifice calificării şi nivelului de calificare. Temele, avizate de inspectorul de specialitate, sunt afişate cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea examenului.

Tema probei practice pentru fiecare candidat se stabileşte în ziua susţinerii acesteia, prin extragerea unui bilet dintre cele pregătite de către comisia de examinare, pe baza temelor din lista afişată. Rezultatul probei practice se apreciază cu note de la 10 la 1, se afişează în ziua susţinerii probei şi nu poate fi contestat. Nota minimă de promovare a probei practice este 6 (şase). Promovarea probei practice dă dreptul candidaţilor să susţină proba scrisă, conform graficului. Proba scrisă începe la ora 9, durează trei ore şi se desfăşoară înainte de prezentarea şi susţinerea proiectului. Subiectele pentru proba scrisă se elaborează având în vedere standardul de pregătire profesională al fiecărei calificări profesionale şi se stabilesc având în vedere unităţile de competenţe specifice calificării profesionale.
 
Desfăşurarea probelor examenului de certificare

Probele de examen se desfăşoară în sălile, laboratoarele, cabinetele, sălile de demonstraţie, atelierele, fermele unităţii/instituţiei de învăţământ desemnată centru de examen. Desfăşurarea probelor în alte locuri se face cu aprobarea CJEC/CMBEC. Probele de examen se pot desfăşura şi în sălile, laboratoarele, ateliere, secţiile de producţie ale unor întreprinderi sau instituţii. În acest caz, unitatea/instituţia de învăţământ desemnată centru de examen încheie în prealabil un protocol în care se menţionează organizarea probelor de examen în respectivele locaţii, protocol a cărui copie a fost transmisă CJEC/CMBEC împreună cu solicitarea de a organiza examenul de certificare. Proba practică a examenului de certificare se desfăşoară, de regulă, în unităţi economice, sanitare, în cabinete, sălile de demonstraţie, ateliere, ferme, laboratoare de specialitate din unităţile/instituţiile de învăţământ desemnate centre de examen, în condiţii cât mai apropiate de cele reale de muncă, sub supravegherea membrilor comisiei.
 
Vezi pe ZIUA de Constanţa Ordinul privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului postliceal
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii