Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:04 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universităţile „Ovidius“ şi „Andrei Şaguna“, printre fondatori Asociaţia Universităţilor din Balcani - un pol al spiritualităţii culturale balcanice

ro

18 Sep, 2014 00:00 2659 Marime text
O delegaţie formată din prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“, şi prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, a participat, în perioada 10 - 12 septembrie, la Conferinţa de constituire a Asociaţiei Universităţilor din Balcani - Balkan Universities Association (BUA).
 
La evenimentul care a avut loc în Turcia, la Universitatea Trakia din Edirne, iniţiatoarea proiectului, au participat rectorii celor 36 de universităţi fondatoare din Turcia, Grecia, România, Macedonia, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina. România a fost reprezentată de universităţile constănţene „Ovidius“ şi „Andrei Şaguna“. Actul constitutiv al noii asociaţii universitare, elaborat de cele două universităţi tomitane fondatoare şi aprobat în unanimitate de toţi fondatorii, stabileşte conducerea prin rotaţie a organizaţiei, durata de un an a mandatului preşedintelui şi precizează că funcţia de preşedinte nu poate reveni unei universităţi înainte de cinci ani de la precedentul mandat şi nici unei universităţi din aceeaşi ţară doi ani consecutiv. Primul mandat de preşedinte al Asociaţiei Universităţilor din Balcani, în vigoare până la 31 decembrie 2015, a fost atribuit rectorului Universităţii Trakia, prof. univ. dr. Yener Yörük. Secretariatul General Permanent al Asociaţiei Universităţilor din Balcani va fi asigurat de Universitatea Trakia. Pentru a întări legătura dintre universităţile din arealul balcanic, fondatorii asociaţiei au inaugurat un Parc Memorial, în care a fost atribuit câte un brad fiecărei universităţi. Asociaţia Universităţilor din Balcani a fost creată din dorinţa de a oferi noi oportunităţi, tehnici şi metode de cooperare apte să eficientizeze activităţile de cercetare şi dezvoltare.
Asociaţia îşi propune organizarea şi susţinerea programelor de schimb între universităţile membre, schimbul de informaţii ştiinţifice între membrii comunităţii academice, oferind posibilităţi de specializare în dublă tutelă, precum şi realizarea unor proiecte comune de cercetare ştiinţifică şi îmbunătăţirea dialogului intercultural, fără de care cooperarea ştiinţifică durabilă nu este posibilă.      
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii