Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:01 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul privind cadastrarea judeţului ar putea fi strămutat de la Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

ro

19 Jan, 2017 00:00 2474 Marime text
Prin Ordonanţa nr. 209/P/2013 din 23 septembrie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile ale lui Nicuşor Constantinescu, Titi Cenuşă şi Ioan Ichim, însă această ordonanţă nu s-a pus în aplicare, întrucât bunurile menţionate au fost identificate ulterior ca neaparţinând suspecţilor.
 
Denumit generic „Geotop 2001“, dosarul privind cadastrarea judeţului Constanţa, unde Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de Titi Cenuşă, fost arhitect-şef al CJC, ar putea pleca de la Constanţa! Pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat un dosar privind strămutarea unei cauze penale, unde Ioan Ichim are calitatea de petent. Până în acest moment nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 
În dosarul „Geotop“, Nicuşor Constantinescu a fost deferit Justiţiei alături de Titi Cenuşă, dar şi de Ioan Ichim, din Bucureşti, la data presupuselor fapte administrator al unei societăţi comerciale (Geotop).
 
Dosar „Geotop 2001“
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată pentru a şaptea oară

 
În prezent, dosarul „Geotop 2001“ se află pe masa judecătoarei Iuliana Radu, din Tribunalul Constanţa, şi are ca următor termen 23 ianuarie.
 
Amintim că, pe data de 25 noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în prezent deţinut în altă cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Titi Cenuşă, fost arhitect-şef în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 

În sarcina lui Ioan Ichim, la data presupuselor fapte administrator al unei societăţi comerciale (Geotop), s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa arată că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, potrivit rechizitoriului.
 
Conform Adresei nr. 3046/16.11.2016, Consiliul Judeţean Constanţa a precizat că se constituie parte civilă cu suma de 11.621.345,49 de lei.
 
Prin Ordonanţa nr. 209/P/2013 din 23 septembrie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile ale lui Nicuşor Constantinescu, Titi Cenuşă şi Ioan Ichim, însă această ordonanţă nu s-a pus în aplicare, întrucât bunurile menţionate au fost identificate ulterior ca neaparţinând suspecţilor, aşa cum reiese din procesul-verbal din 10 octombrie 2016 întocmit de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din procesul-verbal din 25 octombrie 2016 întocmit de Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Biroul 3.

 
Rechizitoriu DNA
Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit ilegal aproape 12 milioane de lei pentru cadastrarea judeţului (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

 
Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii