A început urmărirea penală împotriva premierului „Demisia lui Ponta şi căderea Guvernului reprezintă doar o chestiune de zile“
A început urmărirea penală împotriva premierului: „Demisia lui Ponta şi căderea Guvernului reprezintă
06 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2457
Marime text
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, ieri, că a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta. Procurorii îl acuză pe prim-ministrul României de următoarele infracţiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni); complicitate la evaziune fiscală în formă continuată; spălarea banilor. De asemenea, „procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale), fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României“.
De menţionat este însă faptul că, în comunicatul de ieri, DNA anunţa că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de Victor-Viorel Ponta, deputat, care, în perioada în care se presupune că ar fi săvârşit infracţiunile de conflict de interese, a îndeplinit funcţia de prim-ministru. Cu alte cuvinte, soarta lui Ponta depinde acum doar de deputaţi.
Sec şi fără a contextualiza, senatorul Nicolae Moga, liderul interimar al PSD Constanţa, a dat, ieri, publicităţii un comunicat de presă în care menţionează că Victor Ponta „guvernează bine“. „Astăzi, avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, cea mai mică inflaţie din ultimii ani, iar guvernul a luat măsuri ambiţioase de reducere a TVA la alimente la 9%. De la preluarea guvernării, au fost crescute pensiile şi salariile, după dezastrul economic din 2010, şi au fost sprijiniţi tinerii care aleg să înceapă o afacere“, se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele interimar al PSD Constanţa.
„Nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru“
La ora 13.00, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat lui Victor Ponta demisia, dar nici 20 de minute mai târziu, Ponta a declarat că nu are această intenţie. Mai mult, prima reacţie a social-democratului a fost, de fapt, pe Facebook, acolo unde a scris: „Situaţia este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!“. Asta, deşi în martie 2013, acelaşi Victor Ponta declara, la Antena 3, că va demisiona imediat dacă faţă de el se va dispune urmărirea penală în vreo cauză penală: „Dacă se va face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul“, mărturisea Ponta, la acel moment.De menţionat este însă faptul că, în comunicatul de ieri, DNA anunţa că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de Victor-Viorel Ponta, deputat, care, în perioada în care se presupune că ar fi săvârşit infracţiunile de conflict de interese, a îndeplinit funcţia de prim-ministru. Cu alte cuvinte, soarta lui Ponta depinde acum doar de deputaţi.
„E grav. PSD va cunoaşte o implozie“
Cum au reacţionat parlamentarii de Constanţa la refuzul de a demisiona exprimat, ieri, de premierul Ponta? „E grav. E foarte grav pentru România, în primul rând. Apoi e grav din punct de vedere politic, social, economic. Ponta trebuie să înţeleagă că mai presus de interesele sale şi ale PSD sunt interesele României. Indiferent însă că Ponta va demisiona acum sau mai târziu sau va fi obligat să demisioneze, PSD va cunoaşte o implozie“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, senatorul PNL Puiu Haşotti. Parlamentarul constănţean a precizat însă că nu îl surprinde deloc refuzul lui Ponta de a demisiona din funcţia de premier.„Când vreodată s-a ţinut Ponta de cuvânt?!“
Liberalul Mihai Lupu a declarat că, „dacă ar fi fost demn, Victor Ponta ar fi demisionat din funcţia de premier imediat după eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale de anul trecut“. „Când vreodată s-a ţinut Ponta de cuvânt, ca să se ţină acum?! Ce motiv ar avea?“, a întrebat, retoric, deputatul PNL. Lupu a amintit că social-democratul a promis şi un congres în PSD după alegerile pentru Cotroceni, lucru care, de asemenea, nu s-a mai întâmplat. „Victor Ponta compromite România şi refuzul său de a demisiona este un gest pe care eu nu îl înţeleg“, a mai declarat liberalul constănţean.„Va urma decăderea marelui PSD“
Deputatul Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa, susţine că „refuzul de a demisiona este instinctual, aşa fac toţi“. „Nu mă aşteptam şi nu mă aştept nici acum să demisioneze. Fiindcă, după demisia sa, va urma şi decăderea marelui PSD“, susţine preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. Totuşi, deputatul PNL de Constanţa se declară convins de faptul că demisia premierului României e doar o chestiune de timp: „Demisia lui Ponta şi căderea Guvernului reprezintă doar o chestiune de zile“, a declarat liberalul.„Victor Ponta guvernează bine“
Sec şi fără a contextualiza, senatorul Nicolae Moga, liderul interimar al PSD Constanţa, a dat, ieri, publicităţii un comunicat de presă în care menţionează că Victor Ponta „guvernează bine“. „Astăzi, avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, cea mai mică inflaţie din ultimii ani, iar guvernul a luat măsuri ambiţioase de reducere a TVA la alimente la 9%. De la preluarea guvernării, au fost crescute pensiile şi salariile, după dezastrul economic din 2010, şi au fost sprijiniţi tinerii care aleg să înceapă o afacere“, se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele interimar al PSD Constanţa.
„DNA e implicat în jocuri politice“
Senatorul PSD Alexandru Mazăre susţine însă că anunţul făcut ieri de DNA „este un joc politic, pentru că el a venit în exact ziua depunerii moţiunii de cenzură a Opoziţiei“. „Dacă politic nu au avut ce să îi facă, au încercat aşa, prin DNA, care este un instrument“. Întrebat al cui „instrument“ este Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum susţine, parlamentarul constănţean a mărturisit: „Nu ştiu să răspund la această întrebare. DNA este implicat în jocuri politice, dar nu ştiu la comanda cui“. Rămâne de văzut, în aceste condiţii, dacă DNA se va sesiza în urma declaraţiilor făcute de senatorul Alexandru Mazăre.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii