Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a descoperit Curtea de Conturi în curtea instituţiilor constănţene Nereguli la Radionav, RADET, AJOFM. Dar unde nu au fost (galerie foto)

ro

01 Feb, 2013 22:33 4579 Marime text
curte_-_Curtea_de_conturi_.jpgInstituţiile publice verificate, în 2011, de reprezentanţii Curţii de Conturi (CC) Constanţa au adus prejudicii importante statului precum şi cetăţenilor.

Precizăm că datele privind rezultatul controalelor CC sunt cuprinse în Raportul Curţii de Conturi a României care a fost publicat joi, 31 ianuarie.

Un „pomelnic" de nereguli la RADIONAV SA

În urma verificărilor efectuate la Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale RADIONAV SA Constanţa au fost descoperite zeci de nereguli privind realizarea unor plăţi ilegale. În Raportul CC se consemnează că RADIONAV a depăşit cheltuielile de personal în anul 2011 cu suma de 8 mii lei, ca urmare a efectuării de modificări nelegale în structura de personal a entității și fără ca acestea să fie corelate cu structura funcțională pe compartimente

din regulamentul de organizare și funcționare al companiei. Tot la RADIONAV inspectorii CC au descoperit plăți nelegale în valoare de 2 mii lei reprezentând decontări cu cheltuielile de deplasare acordate fără respectarea prevederilor legale. În acelaşi raport se arată că indemnizațiile de conducere, salariile de merit, sporurile, premiile, indemnizațiile pentru concediu de odihnă, precum și alte drepturi de personal nu au fost aprobate și plătite conform reglementărilor legale. Mai precis, în perioada 2010-2011 au fost stabilite și acordate drepturi salariale în valoare de 102 mii lei reprezentând premii acordate personalului fără ca acestea să fie aprobate conform reglementărilor legale, tichete cadou necuprinse în buget și fără justificarea eliberării lor către salariați și indemnizație director general nediminuată

potrivit prevederilor legale. Alte nereguli în activitatea RADIONAV pe 2011 fac trimitere la cheltuieli nelegale în valoare de 7 mii lei ca urmare a stabilirii eronate a drepturilor salariale pentru o persoană care nu îndeplinea condițiile legale de studii. Compania a efectuat în 2011 şi plăți nelegale în cuantum de 7 mii lei pentru lucrări neefectuate reprezentând diferența între suprafața de parchet prevăzută în situațiile de lucrări și cea rezultată în urma inventarierii, precum şi plăți nelegale în valoare de 68 mii lei pentru servicii nerealizate de implementare a unui sistem de management al securității informației.

Nereguli în privinţa contractelor încheiate în RADET Constanţa şi Electrocentrale Bucureşti SA

În raportul CC se arată şi faptul că Societatea Comercială Electrocentrale Bucureşti SA, de care aparţine şi CET Constanţa, a negociat şi a acceptat un nivel al penalităţilor de întârziere sub nivelul minim stabilit şi aprobat prin

Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în contractele încheiate cu Radet București şi Radet Constanţa.

SSPR a făcut la Neptun plăţi de 44 mii lei care nu se justifică în documente

Curtea de Conturi a examinat modul de derulare a Subprogramului „Școala de vară a Revoluției Române din

Decembrie 1989", desfășurată la Complexul turistic Comorova Neptun, județul Constanța, care a avut ca obiectiv prezentarea Revoluției Române din Decembrie 1989 din punct de vedere științific, istoric, precum și sub aspectul implicării directe a revoluționarilor reprezentativi. CC prezintă în raport faptul că documentele în baza cărora au fost efectuate plăți în valoare totală de 44 mii lei, generate de prestarea serviciilor de cazare și masă pentru participanții la această acțiune, nu au respectat cerințele legale de formă și conținut pentru a fi acceptate ca documente justificative în măsură să probeze realitatea și

exactitatea serviciilor pretinse de prestator și achitate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (SSPR).

Creanţe neînregistrate la Spitalul de la Palazu Mare şi SOTRM

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa nu a întocmit în 2011 şi nu a actualizat inventarul bunurilor din domeniul public al statului şi al unităților administrativ teritoriale şi a ales eronat procedura de atribuire a contractului de achiziție publică de bunuri și lucrări. Pe de altă parte, Spitalul de

Pneumoftiziologie Palazu-Mare - Constanţa a menţinut în conturi şi nu a virat la bugetul statului sumele prescrise reprezentând garanţiile de participare la licitaţii depuse de ofertanţii a căror ofertă nu a fost stabilită câştigătoare. Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu-Mare Constanţa şi Spitalul de Ortopedie Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie - Sud alături de alte opt unităţi spitaliceşti din ţară nu au înregistrat şi urmărit creanţele în sumă de 2.315 mii lei, provenite din taxele de spitalizare neachitate de către persoanele vătămate din accidente rutiere, agresiuni sau accidente de muncă.

Tichete de masă plătite nelegal la Direcţia de Sănătate!

Potrivit Raportului Curţii de Conturi, nereguli s-au descoperit şi la Direcţia de Sănătate Publică Constanţa privind nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea creanţelor în termenul legal, precum şi neaplicarea tuturor procedurilor de executare silită a creanţelor neîncasate la scadenţă.

În Raport se mai arată că DSP Constanţa a prejudiciat statul cu suma de 783 mii lei, reprezentând plata nelegală a tichetelor de masă pe anul 2011 şi trimestrul I 2012.

Recomandare pentru Ministerul Culturii în privinţa unui imobil şi a unui teren de la 2 Mai

Curtea de Conturi face o recomandare Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru finalizarea demersurilor privind transmiterea dreptului de administrare şi folosinţă către Centrul Naţional al Cinematografiei a imobilului și terenului în suprafață de 4,5 hectare situate în localitatea 2 Mai, din judeţul Constanţa.

Plăţi nelegale şi la CFR

SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane „CFR IRV" SA Constanţa a efectuat plăţi nedatorate în valoare de 3 mii lei, prin efectuarea de plăți nelegale aferente unui transport de cherestea. De asemenea, „CFR FERRY-BOAT" SA Constanţa nu a operat înregistrarea în evidenţa contabilă şi tehnic-operativă a unor lucrări de modernizare efectuate la terminalul F/B sosiri/plecări vehicule TIR de către SC Transport Maritim şi de Coastă. Vorbim de lucrări în cuantum de 855 mii lei.

În raportul CC se mai reţine faptul că SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane „CFR IRV" SA Constanţa nu a înregistrat în evidenţa contabilă bunuri de natura investiţiilor finalizate şi recepţionate, respectiv societatea nu a procedat la înregistrarea în contabilitate și la inventarierea investiţiei „Modernizare strung SN 500x300 pentru strunjirea profilată a bandajelor la roțile vagoanelor de tip RO-LA" în valoare de

69 mii lei.

AJOFM Constanţa a pierdut bani în urma unor executări silite formale

În raportul CC se mai arată că prin efectuarea unor executări silite formale, care s-au limitat doar la transmiterea de somații, nefiind aplicate alte măsuri de executare silită (instituirea popririlor asupra tuturor disponibilităţilor din conturile bancare, executarea veniturilor datorate de terţi, instituirea de sechestre asupra bunurilor mobile şi

imobile etc.), o parte din sumele plătite din fondurile bugetului asigurărilor pentru şomaj, nu se mai pot recupera. Totodată, ca urmare a neaplicării procedurilor de executare silită, în termenul legal, dreptul la acţiune pentru recuperarea debitelor se poate prescrie. Valoarea estimată a acestor abateri în care sunt implicate Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj, Timiș, Gorj, Sălaj, Vâlcea, Constanța și Mureș este în sumă de 2.443 mii lei.

Nereguli şi la AJPIS

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

nu a acordat dreptul la alocaţia de stat pentru copii începând cu luna următoare obţinerii cetăţeniei, conform prevederilor legale, ci anterior acestei date, sau a acordat alocaţie reprezentanţilor legali ai copilului fără ca reprezentantul să aibă cetăţenie română.

În anul 2011, 34 de agenții județene pentru plăți și inspecție socială, printre care se numără şi cea de la Constanţa, au efectuat plăţi nelegale estimate la suma de 9.178 mii lei reprezentând indemnizaţii pentru creşterea copilului, ca urmare a neluării măsurilor de suspendare a acordării drepturilor pentru persoanele care au obţinut venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii numărul 571/2003, respectiv venituri din salarii, activităţi independente și agricole. În Raportul CC este consemnat şi faptul că Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din Cluj, Constanța, Suceava, Bistrița-Năsăud, Călărași, Gorj, Satu Mare au acordat nelegal ajutoare sociale estimate la suma de 505 mii lei întrucât dosarele solicitanților nu conțineau toate documentele obligatorii stabilite prin lege, fișele de calcul a sumelor cuvenite prezentau erori, anchetele sociale nu au fost efectuate sau beneficiarii nu au depus adeverințe eliberate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă care să ateste că sunt în căutarea unui loc de muncă și că nu a refuzat un loc de muncă.

De asemenea, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa alături de alte 14 agenţii din ţară au plătit nelegal alocații de stat reprezentanților legali ai căror minori au decedat. Potrivit Raportului CC, Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din judeţele Alba și Constanța nu au procedat la recuperarea contribuţiei pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contribuţie aferentă valorii debitelor din prestaţii sociale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii