Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ciclul „preocupările parlamentarilor noştri“ Legea Centenarului Unirii de la 1 Decembrie 1918, în atenţia deputaţilor (document)

ro

27 Feb, 2016 00:00 3436 Marime text
Unii parlamentari, luând în calcul posibilitatea de a nu mai prinde un mandat, par să acţioneze astfel încât să lase ceva succesorilor lor. Un exemplu în acest sens îl poate constitui un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor şi susţinut de zeci de parlamentari, majoritatea fiind reprezentată de liberali.
 
Un grup de 69 de parlamentari, printre care se regăsesc şi deputaţii PNL de Constanţa Gheorghe DragomirMihai Lupu, Victor Manea şi Mihai Tararache, susţin o propunere legislativă privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În expunerea de motive se precizează că „anii 2014-2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial“ şi majoritatea statelor participante la acest eveniment istoric „sunt angrenate în programe naţionale şi internaţionale comune de rememorare“ a evenimentelor petrecute acum un secol şi de comemorare a victimelor.
 
Desigur, România nu poate face notă discordantă, iar iniţiatorul proiectului legislativ, liberalul Florin Alexe, consideră că este de datoria clasei politice, a autorităţilor şi a instituţiilor publice centrale şi locale să pregătească aşa cum se cuvine acest moment aniversar. „Anul 2018 trebuie să pregătească România din punct de vedere cultural şi instituţional şi pentru anul 2019, când ţara noastră va asigura preşedinţia Consiliului UE“, atenţionează liberalii.
 
Concret, ei vor ca, la data intrării în vigoare a legii, să instituie decoraţii naţionale precum: Crucea comemorativă „100 de ani de la Primul Război Mondial“ şi Medalia aniversară „100 de ani de la făurirea Statului Naţional Unitar Român“. Prima decoraţie se va acorda instituţiilor militare şi civile, ONG-urilor, autorităţilor administraţiei publice locale sau unităţilor administrativ-teritoriale „care păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme sau a sacrificiului uman consemnat în Primul Război Mondial, precum şi persoanelor fizice a căror activitate sau carieră este legată sau a fost marcată de studierea istoriei Marelui Război, protejarea monumentelor comemorative sau păstrarea memoriei faptelor şi sacrificiilor umane consemnate în Primul Război Mondial“.
 
Medalia aniversară va putea ajunge în palmaresul persoanelor fizice şi juridice, instituţiilor publice şi ONG-urilor, autorităţilor administraţiei publice locale etc. „care păstrează, cultivă, dezvoltă şi prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor şi personalităţilor care au contribuit la făurirea unităţii naţionale şi a statului modern român“.
 
Tot pentru a marca evenimentul, se va institui şi titlul de onoare „Loc al Centenarului 1918-2018“, care se va acorda localităţilor unde au fost „evenimente şi realizări fundamentale pentru procesul făuririi ori dezvoltării statului român modern“. Acest titlu va fi acordat de şeful statului la propunerea comisiilor de specialitate din Parlament, a Guvernului, a Academiei Române sau a Departamentului de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
 
Desigur, normativul prevede şi alte măsuri, iar cuantumul sprijinului financiar alocat de la bugetul de stat pentru cofinanţarea manifestărilor, ceremoniilor şi activităţilor organizate cu acest prilej, condiţiile şi criteriile pentru acordarea acestuia se vor stabili prin hotărâre de Guvern în 90 de zile de la intrarea în vigoare a normativului.

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii