Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:16 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghidul alegătorului Totul despre alegerile europarlamentare din 25 mai

ro

24 May, 2014 00:00 2489 Marime text
În mai 2014 se desfăşoară alegeri europarlamentare în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Scrutinul are loc în perioada 22-25 mai. Mâine, va fi rândul României să-şi voteze trimişii în Parlamentul European (PE). Începând de anul acesta, România va fi reprezentată în PE de 32 de deputaţi europeni.

Cine are şi cine nu are drept de vot?

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, au drept de vot cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani împliniţi până în ziua de referinţă, inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate. De asemenea, au drept de vot alegătorii comunitari, adică cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României.
Nu au drept de vot persoanele care, în ziua de referinţă, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. De acest drept nu se bucură nici debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie prin hotărâre judecătorească definitivă.

Când şi cu ce puteţi vota

Pe data de 25 mai, votarea se desfăşoară începând cu ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Alegătorii care, la ora 21.00, se află în sala unde se votează, pot să îşi exercite dreptul la vot.
Alegătorii resortisanţi (cetăţeni români) care votează în ziua de referinţă în România pot vota, dacă au domiciliul în România, cu: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (elevii din şcolile militare).

Cum votaţi?

Pasul 1: verificarea regăsirii pe copia de pe lista electorală permanentă sau, după caz, înscrierea pe lista electorală suplimentară. „Pentru efectuarea verificării, prezentaţi un act de identitate valabil. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă“, menţionează Autoritatea Electorală Permanentă în Ghidul alegătorului.

Pasul 2: înmânarea buletinului de vot şi a ştampilei cu menţiunea „Votat“. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în lista electorală suplimentară, vi se vor înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea «Votat»“, precizează AEP.
Pasul 3: exercitarea dreptului la vot.
Pasul 4: introducerea buletinului de vot în urnă.
Pasul 5: restituirea ştampilei de vot.
Pasul 6: aplicarea ştampilei sau a timbrului autocolant, restituirea actului/documentului de identitate, părăsirea secţiei de vot.

De ce sunt diferite europarlamentarele din 2014?

Alegerile europarlamentare de duminică sunt primele desfăşurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit Parlamentului European o serie de noi competenţe. Noutatea constă în faptul că, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, rezultatul acestor alegeri va determina cine va conduce Comisia Europeană, organul executiv al UE. „Conform tratatului, statele membre vor trebui să ţină seama de rezultatul alegerilor europene înainte de a desemna candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Odată nominalizat, candidatul la această funcţie va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul alege preşedintele Comisiei“.

Amintim că, în contextul alegerilor europarlamentare din 2014, vor fi aleşi 751 de eurodeputaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 24 May, 2014 09:17 Ori este o treba intentionata sau este pur si simplu prostie. Nimeni nu a prezentat un buletin de vot si cum trebuie votat.Chiar in acest articol se prezinta niste banalitati.Inclin sa cred ca intentionat nu se explica.Si la tv s-au prezentat toate prostiile dar ce este important,nu. Omul pe ce pune stampila?