Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:42 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„O palmă mare de tot dată Justiţiei din România“? Cum şi-a „câştigat“ Nicuşor Constantinescu înfrângerile

ro

06 Nov, 2014 00:00 3664 Marime text
Nicuşor Constantinescu a împlinit, în 2014, zece ani de mandat la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Cel mai cunoscut preşedinte de consiliu judeţean din ţară şi, poate, unul dintre cei mai controversaţi, Constantinescu a bifat, anul acesta, cele mai semnificative ratări ale mandatului său. Ele au culminat cu presupusa reţinere a sa, în Turcia.
 
Social-democratul Nicuşor Constantinescu se află la conducerea judeţului Constanţa de zece ani, timp în care, pe de o parte, şi-a fidelizat zeci de primari dar, pe de altă parte, şi-a atras numeroase critici tocmai din partea acestora şi nu numai. Cunoscut drept jumătatea tandemului Mazăre-Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a „marcat“ în numeroase bătălii cu instituţiile europene, cu şefii săi de partid, dar şi cu Justiţia. Nu a câştigat însă aceste bătălii, căci timpul a demonstrat că cel care a pierdut a fost, de fapt, chiar el.

 Judeţul Constanţa pierde 4 milioane de euro


Amintim aici un eveniment notabil din activitatea lui Constantinescu în vârful CJC. În 2005, Uniunea Europeană anunţa că cere Guvernului României 1,2 milioane de euro pentru încălcarea termenelor contractuale într-un proiect cu fonduri nerambursabile, în Constanţa. La momentul respectiv, faptul că reprezentanţii UE recurgeau la un asemenea demers reprezenta o premieră. În plus, chiar şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, îl acuza direct pe preşedintele CJC, dar şi pe Radu Mazăre, primarul Constanţei, pentru întârzierea lucrărilor. Proiectul cu pricina? Pavilionul Expoziţional.

Autorităţile constănţene primiseră, cu un an înainte, 4 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru ridicarea unui pavilion expoziţional în apropiere de staţiunea Mamaia. Însă la începutul lui 2005, ulterior demarării lucrărilor şi, mai mult, a executării a aproximativ 20% din proiect, CJC decidea suspendarea lucrărilor. Au fost invocate aşa-numite probleme la fundaţie.

În iunie 2005, Scheele vine la Constanţa pentru a lua pulsul lucrărilor şi anunţă, în acest context, că UE trebuie să ceară înapoi Guvernului român 1,2 milioane de euro pentru nerespectarea obiectivelor propuse în proiectul Pavilionul Expoziţional. Atunci are loc o conferinţă de presă celebră pentru PSD Constanţa, căci oficialul european a fost lăsat baltă chiar în timpul evenimentului de către Mazăre şi Constantinescu, în urma unui schimb dur de replici. Jonathan Scheele atrăsese atenţia asupra faptului că proiectul din Constanţa este primul finanţat de UE care se suspendă din cauza beneficiarului, care era CJC.

Aşadar, în primul an de mandat de preşedinte al lui Nicuşor Constantinescu, judeţul pierdea 4 milioane de euro fonduri europene nerambursabile.

Hotărâre CJC, considerată abuzivă

Nu mai puţin important, amintim o decizie extrem de controversată a CJC, din octombrie 2009. Este vorba despre HCJ nr. 362, prin care primarii din judeţ erau obligaţi să ceară aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. Hotărârea cu pricina privea adoptarea procedurii de avizare de către structurile de specialitate constituite în cadrul CJC a documentaţiilor pentru emiterea certificatelor şi autorizaţiilor de construire de către primarii comunelor din judeţ „pentru toate categoriile de construcţii, altele decât locuinţele individuale şi anexele gospodăreşti“ de pe teritoriul administrativ al localităţii. Deci atât în intravilan, cât şi în extravilan. La momentul respectiv, Claudiu Palaz, prefectul de la acea vreme al judeţului Constanţa, şi avocatul Adrian Gheorghiţă, fost consilier judeţean PDL, atrăgeau atenţia asupra faptului că hotărârea CJC este abuzivă şi constituie o formă de monopol. În 2010, cei din urmă au reuşit anularea în instanţă a acestei hotărâri.

Primul referendum referitor la reorganizarea administrativ-teritorială

Pe 6 noiembrie 2011, acelaşi Nicuşor Constantinescu organiza un referendum privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa. A fost un demers fără precedent, fiind primul referendum din ţară referitor la reorganizarea administrativ-teritorială, care s-a soldat însă cu un eşec, căci la urne nu s-au prezentat jumătate plus 1 dintre constănţenii cu drept de vot. La nivelul judeţului fuseseră organizate 515 secţii de vot.

 A cerut demisia miniştrilor din Guvernul Ponta

În primăvara anului trecut, social-democratul „înfiera“ public scrisoarea pe care Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, o trimitea în teritoriu, pe marginea plăţii arieratelor locale. Constantinescu declara că scrisoarea „a fost trimisă parşiv“ şi susţinea că, dacă ministrul Voinea nu respectă promisiunile electorale ale USL, el trebuie să plece din minister.

În replică, premierul Victor Ponta spunea că el este singurul care putea să solicite schimbarea vreunuia dintre membrii cabinetului său, iar Nicuşor Constantinescu n-are decât să se supere.

Criticile preşedintelui CJC s-au dovedit a fi doar o furtună într-un pahar cu apă, căci Liviu Voinea a rămas atunci ministru delegat pentru Buget.

A vrut desfiinţarea DNA

Pe 15 ianuarie, atunci când era dus, mai mult cu forţa, la sediul DNA, pentru declaraţii, Nicuşor Constantinescu afirma că Direcţia Naţională Anticorupţie ar trebui să fie desfiinţată şi se declara nemulţumit de faptul că procurorii „fac ce vor în România, nu contează că e USL la guvernare“.

Suspendat din funcţia de preşedinte al CJC

Pe 11 august 2014, Constantinescu este suspendat, prin ordinul nr. 431 al prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Atribuţiile sale au fost preluate, de la data de 5 septembrie, de vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, secretarul executiv al PSD Constanţa.

Nicuşor Constantinescu îşi anunţă întoarcerea

În ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale 2014, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, comenta pe marginea situaţiei lui Nicuşor Constantinescu: „Am auzit şi eu că este în Turcia. Dar oricum, faptul că SUA au refuzat extrădarea în mod oficial, prin Ministerul Justiţiei, este o palmă mare de tot dată Justiţiei din România.“

Întrebat, ieri, cum comentează presupusa reţinere a lui Constantinescu, în Turcia, liderul PSD Constanţa nu a comentat în niciun fel. Cel puţin, nu pentru ZIUA de Constanţa. Iată însă că preşedintele suspendat al CJC îşi anunţă revenirea, în cursul acestei zile, în ţară, asta după ce, potrivit unor surse, el ar fi fost reţinut, ieri, în Turcia. Cine dă şi cine ia, de fapt, palmele în acest război?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii