Proiect legislativ „rătăcit” Decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea în vitro „uitată” de deputați!? (galerie foto+document)
Proiect legislativ „rătăcit”: Decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea în vitro „uitată”
20 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2524
Marime text
Încă de anul trecut un grup de parlamentari din Camera Deputaților au inițiat o propunere legislativă privind decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea în vitro și embriotransfer.
După dezbaterea proiectului respectiv în mai multe comisii de specialitate ale Senatului României, în plenul Camerei Superioare senatorii au respins propunerea.
De atunci, zace în sertarele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților. Proiectul legislativ a fost trimis pentru raport la Comisia pentru sănătate și familie care ar fi trebuit să elaboreze documentul până în data de 17 decembrie 2015, însă pe site-ul Camerei Deputaților nici până în prezent nu a apare ca fiind depus. De asemenea, tot în luna decembrie, proiectul legislativ a ajuns și în atenția deputaților din Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, a celor din Comisia pentru buget, finanțe și bănci, precum și a parlamentarilor din Comisia juridică, de disciplină și imunități.
Singurii care până la această dată s-au conformat și au emis un aviz au fost deputații Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. Aceștia au votat în unanimitate pentru acordarea unui aviz favorabil propunerii legislative.
Totul se petrecea în decembrie 2015, iar de atunci proiectul legislativ a fost uitat în contextul în care numeroase familii își doresc cu ardoare un copil dar nu au posibilitatea financiară de a suporta procedurile medicale extrem de costisitoare.
Ce propuneau inițiatorii
În expunerea de motive ce însoțește propunerea legislativă se menționează schimbările preconizate în urma aplicării normativului. Astfel, se propune includerea serviciilor FIV/ET în categoria serviciilor decontate din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate, „garantând accesul tuturor pacienților care suferă de infertilitate să beneficieze de serviciile specifice acestei dizabilități”. Având în vedere impactul financiar, inițiativa legislativă a introdus următoarele limitări în acordarea serviciilor specifice: un cuplu poate beneficia o dată de fertilizare decontată din Fondul asigurărilor sociale de sănătate; nu se acceptă decât fertilizarea în cuplu; nu se acceptă acordarea procedurilor de fertilizare în vitro pentru cuplurile în care membrii sunt de același sex și nici procedurile cu terți donatori sau cu mame surogat, iar procedurile gratuite se acordă doar cuplurilor care au șanse de reproducere evaluate din punct de vedere medical. De altfel, forma propusă de inițiatori poate fi vizualizată pe site-ul cotidianului nostru fiind atașată materialului, la secțiunea Documente. Cu prevederile propunerii legislative membrii Consiliului Legislativ au fost de acord dând aviz favorabil, însă membrii Guvernului Ponta (n.r. la vremea depunerii proiectului guvernarea era asigurată de Cabinetul Ponta) nu a susținut propunerea legislativă.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii