Propunerea PSD pentru funcţia de premier, Liviu Voinea, şi răzmeriţa care a contribuit la decăderea lui Constantinescu (documente)
Propunerea PSD pentru funcţia de premier, Liviu Voinea, şi răzmeriţa care a contribuit la decăderea lui Constantinescu
11 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2928
Marime text
De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş, în vârstă de 46 de ani, ocupă în prezent funcţia de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranţă alimentară.
Deşi liberalii vehiculau acest nume încă de acum câteva zile, PSD a avansat o altă propunere, în persoana lui Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi membru al Consiliului de Administraţie al BNR. Voinea a fost şi ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta II, din decembrie 2012 şi până în august 2014, când a ajuns la BNR.
În trecut, Voinea a avut şi unele contre cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pe vremea când acesta deţinea şefia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. De precizat că şi actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, a fost coordonator al aceleiaşi Uniuni între anii 2007 - 2012, pe vremea când lucra la CJ Constanţa.
În martie 2013, ministrul delegat pentru finanţe la acea vreme, Liviu Voinea, trimitea o epistolă care avea să îi alarmeze pe mulţi şefi de consilii judeţene, în frunte cu Nicuşor Constantinescu, care, de altfel, îi şi reprezenta. În primăvara lui 2013, social-democratul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, „înfiera“ public scrisoarea pe care Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, o trimitea în teritoriu, pe marginea plăţii arieratelor locale. Constantinescu declara că scrisoarea „a fost trimisă parşiv“ şi, mai mult, susţinea că, dacă ministrul Voinea nu respectă promisiunile electorale ale USL, el trebuie să plece din minister.
În replică, premierul Victor Ponta spunea că el este singurul care putea să solicite schimbarea vreunuia dintre membrii cabinetului său, iar Nicuşor Constantinescu n-are decât să se supere. La scurt timp după declaraţiile la adresa ministrului Liviu Voinea, Nicuşor Constantinescu pierdea lupta pentru conducerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, în faţa lui Marian Oprişan, din Vrancea.
Supărat pentru că nu a reuşit să se impună în vârful UNCJR, Constantinescu a declarat, ulterior alegerilor, că premierul Ponta ar fi influenţat votul în favoarea lui Oprişan din cauza comentariilor pe care preşedintele CJC le-a făcut pe marginea arieratelor. „Asta este, dacă aşa am înţeles noi să respectăm autorităţile locale şi să stăm drepţi în faţa Guvernului, eu nu sunt aşa. Din păcate pentru mine, ceea ce am declarat vizavi de arierate în apărarea autorităţilor locale a deranjat Guvernul şi puterea“, declara atunci Constantinescu, făcând referire la scrisoarea lui Voinea.
Cine este cel pe mâna căruia PSD-ul ar fi lăsat Guvernul?
Ministrul delegat pentru Buget, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, este conferenţiar universitar doctor şi predă la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. De asemenea, din octombrie 2009, a fost profesor asociat la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, iar din octombrie 2009 este profesor cu drepturi depline. În 2007, el a obţinut premiul „Virgil Madgearu“ pentru economie al Academiei Române - 2007, pentru cartea „Corporaţiile transnaţionale şi capitalismul global“.Liviu Voinea a fost membru şi, ulterior, membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, director executiv al Asociaţiei Grupul de Economie Aplicată, membru şi preşedinte al Boardului European International Business Academy, Bruxelles, fiind doctor în Economie.
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, el a fost asociat, printre alţii, cu Daniel Dăianu, consilier al premierului şi fost ministru de Finanţe, în societatea comercială Gea Strategy & Consulting SA Bucureşti. Potrivit declaraţiei de avere, ministrul şi-a cesionat acţiunile din această firmă contra sumei de 332.943 de lei.
Conform celor menţionate în ultima sa declaraţie de avere, din iunie 2015, viceguvernatorul BNR deţine un teren intravilan în Bucureşti, de 284 de metri pătraţi, din anul 2011, precum şi unul de 276,2 metri pătraţi, în Pipera (Voluntari - Ilfov), cumpărat recent împreună cu soţia şi pe care este construită o casă de locuit cu o suprafaţă de 131,97 de metri pătraţi.
Voinea mai are şi un apartament de 76,81 de metri pătraţi în capitală şi o casă în curs de construcţie pe terenul din capitală. Pe numele soţiei sale figurează două autoturisme - un Renault Megane din 2005 şi un Land Rover Freelander 2 din anul 2008.
Voinea a mai declarat icoane, tablouri şi obiecte decorative în valoare de circa 10.000 de euro, dobândite în anul 2013, precum şi verighete de aur, de 6.700 de lei, din acelaşi an. La acestea se adaugă conturi bancare însumând circa 43.000 de lei şi 80.000 de lei în fondul de pensii private. Soţia lui figurează cu un împrumut acordat în nume personal de 100.000 de lei.
Potrivit aceluiaşi document, Voinea are un credit ipotecar contractat în aprilie de la Banca Transilvania, în valoare de 599.447 de lei, scadent în septembrie 2019. Totodată, a împrumutat, în 2013, de la Maria Voinea, 11.000 de euro şi 20.000 de lei.
Propunerea PSD pentru funcţia de premier a încasat anul trecut 41.564 de lei din funcţia de ministru delegat pentru Buget, 13.412 lei ca profesor universitar la ASE, iar Laura Florentina Voinea (soţia) a câştigat 44.800 de lei de la Deloitte Consultanţă, din poziţia de consultant în management. Totodată, din vânzarea de titluri la SIF-uri, Voinea a încasat aproape 12.000 de lei.
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale lui Liviu Voinea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii