Stimularea financiară a cadrelor medicale, incertă Refuz previzibil al Comisiei de administraţie publică din Senat
Stimularea financiară a cadrelor medicale, incertă: Refuz previzibil al Comisiei de administraţie publică din
23 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2771
Marime text
Un proiect legislativ care ar putea aduce schimbări în finanţarea angajaţilor din sistemul sanitar, semnat de 32 de parlamentari, printre care şi doi constănţeni - deputatul PSD Mircea Titus Dobre şi senatorul UNPR Marian Vasiliev -, şi-a început, pe final de sesiune, procesul legislativ. Însă primele semnale din Parlament nu sunt deloc încurajatoare.
La scurt timp după începerea sesiunii parlamentare - „ediţia de toamnă“, mai mulţi deputaţi şi senatori din grupurile parlamentare ale PSD au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 54, alin.1, lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform expunerii de motive, demersul a avut la bază „necesitatea identificării urgente a unor modalităţi eficiente de stopare a exodului medicilor în afara ţării“. În consecinţă, parlamentarii s-au gândit că este imperios necesară „acordarea unor sporuri salariale pentru condiţii deosebite de muncă, gratificaţii de performanţă, gradaţii de merit, prime de fidelitate etc“. Astfel, cred ei, personalul medical va fi mai motivat, iar activitatea în domeniul sanitar se va eficientiza şi va creşte din punct de vedere calitativ.
Soluţia identificată de parlamentari presupune ca, pe lângă remunerarea din bugetul Ministerului Sănătăţii şi prin decontarea serviciilor medicale prin casele judeţene de sănătate, alte stimulente băneşti să fie acoperite „din bugetele consiliilor judeţene şi locale“. Procedându-se astfel, parlamentarii cred că se lansează o competiţie între administraţiile teritoriale pentru a-şi menţine personalul medical în folosul comunităţilor pe care le conduc.
Mai mult, în spiritul acestui normativ, „managerul unităţii, cu aprobarea consiliului de administraţie al fiecărei unităţi spitaliceşti, poate înainta, lunar, consiliilor judeţene sau locale propuneri individuale de acordare a stimulentelor, iar la sfârşitul fiecărui an financiar, managerii pot negocia cu conducerea administraţiilor tutelare suma totală ce va fi prevăzută în bugetul anului financiar următor“.
Avizele obţinute nu sunt promiţătoare
Până în acest moment, proiectul legislativ a obţinut o serie de avize. De la Consiliul Legislativ şi membrii Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, avizele sunt negative. Singurul aviz favorabil a venit din partea membrilor Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială.Iniţiativa legislativă a fost trimisă spre analiză şi elaborarea unui raport şi la Comisia pentru sănătate publică, însă, deşi termenul în care trebuia definitivat raportul a fost 15.12.2015, documentul se pare că nu este gata.
Deocamdată, proiectul a depăşit câteva etape ale procesului legislativ în Senat, prima cameră sesizată, urmând ca, după vacanţa de iarnă a parlamentarilor, să ajungă în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii