UPDATE 3. Opinii pro și contra proiectelor de OUG Dezbatere publică pe tema graţierii. Declaraţii ale ministrului Justiţiei (video)
UPDATE 3. Opinii pro și contra proiectelor de OUG: Dezbatere publică pe tema graţierii. Declaraţii ale ministrului
30 Jan, 2017 10:32
ZIUA de Constanta
2859
Marime text
A început dezbaterea pe tema ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi amnistial. La întâlnire sunt aşteptaţi să participe circa 200 de persoane, care să vină cu propuneri referitoare la cele două proiecte. Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a precizat că acestea vor fi îmbunătăţite şi că nu vor fi graţiaţi criminalii şi violatorii.
„Dacă ținem în continuare această problemă sub preș, ne vom trezi în două sau trei luni de zile cu o decizie-pilot care ne va condamna, fie cum a condamnat Italia la plata a 8 euro pe zi pentru fiecare deţinut”, a declarat ministrul Florin Iordache.
După dezbaterea de astăzi, ministrul Justiţiei va propune modalitatea de promovare a celor două acte normative, respectiv adoptarea unor ordonanţe de urgenţă, trimiterea lor în procedură parlamentară sau chiar şi angajarea răspunerii Guvernului.
UPDATE 3, ora 15.50
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat astăzi, într-o conferință de presă că, în cadrul dezbaterii de la Ministerului Justiției pe tema ordonanțelor pe justiție, a oferit date statistice privind supraaglomerarea din penitenciare, iar o decizie va fi luată de ministrul de resort. De asemenea, acesta a atras atenția că în penitenciare sunt 45% recidiviști.
Citește și
Șeful ANP, Marius Vulpe
„Statisticile ne spun că circa 45% dintre cei condamnați anterior sunt recidiviști”
UPDATE 2, ora 15.40
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, astăzi, că vor fi eliminate acele prevederi care erau inițial „neclare” și „în neconcordanță” din proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
Citește și
Florin Iordache
„Voi avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu”
UPDATE 1, ora 13.46
Proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală au stârnit opinii pro și contra în rândul participanților la dezbaterea publică, organizată la Ministerul Justiției, scrie Agerpres.
Maria-Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH s-a referit la necesitatea respectării procedurilor legale privind transparența decizională. Ea și-a arătat totodată speranța că aceste proiecte de OUG vor deveni proiecte de lege.
„În niciun caz nu s-a justificat în mod real necesitatea adoptării acestor aceste normative în regim de urgență și, dacă se va reveni la calea legală, procedura este că ele trebuie puse în transparență decizională pentru minim 30 de zile. Având în vedere că vorbim de legislație care afectează sistemul penal, cele 30 de zile din punctul meu de vedere sunt un standard minimal, ar fi necesare mai multe luni de zile. De-abia apoi să fie adoptate respectivele acte normative în Guvern și transmise Parlamentului (...) APADOR-CH susține retragerea proiectelor sub forma ordonanțelor de urgență și discutarea lor în procedură normală", a declarat aceasta, potrivit Agerpres.
La rândul său, Cezara Grama de la Expert Forum a spus că textele celor două proiecte de OUG sunt „insuficient pregătite", precizând că discuțiile din spațiul public cu privire la acestea „au fost destul de confuze". „Aveți o reacție socială destul de puternică (...) Considerăm și noi (...) că trebuie retrasă procedura de urgență (...), trebuie puse în procedură legislativă normală, care să poată să ofere posibilitatea unei dezbateri complete, tehnice, pe chestii foarte sensibile", a mai spus aceasta, conform Agerpres.
Mihai Polițeanu de la Inițiativa România i-a cerut ministrului Justiției, Florin Iordache, să retragă imediat cele două proiecte de OUG și să își dea demisia.
„Sunteți compromis ca ministru al Justiției. Textele ordonanțelor și notelor de fundamentare au fost scrise conspirativ, iar cel puțin textul notei de fundamentare privind grațierea este plin de falsuri. (...) Această întâlnire este o farsă", a spus el, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, Ene Viorel, reprezentantul Asociației Victimelor Mineriadelor, a ridicat problema victimelor. „Cei care suntem victime, cărora nu ni s-a făcut dreptate timp de 27 de ani și care în momentul de față, după foarte mulți ani, vedem că Iliescu și alții sunt puși sub acuzare. Deci dumneavoastră ce propuneți ca reprezentant al PSD-ului? Ca domnul Iliescu să beneficieze de toate aceste lucruri", a spus el, scrie Agerpres.
Un alt participant l-a felicitat pe ministrul Justiției pentru „îndrăzneala" de a organiza această dezbatere.
„Cred că dumneavoastră inițiați acum o transformare a sistemului juridic, eu o văd ca o primă măsură pe care o realizați. Dacă doriți o rejuvenare, o reinventare sau o transformare cu adevărat exponențială, vă rog să o faceți impecabil (...). Dincolo de problemele tehnice, punctuale, pe anumite articole, care se pot rezolva, (...) România are nevoie de astfel de inițiative", i-a transmis acesta lui Iordache.
O altă participantă la eveniment a afirmat că foarte multă lume „politizează" discuțiile. „Foarte mulți ne gândim la oamenii (...) care trăiesc ceea ce trăiesc în penitenciare. Ca psiholog, am avut neplăcerea să văd și să iau contact cu astfel de oameni, foarte mulți dintre ei merită șansa unei grațieri (...) Aplicați clemența pentru cei care într-adevăr merită și care nu au dat dovadă de violență (...) Propun să dați această ordonanță, dar să o aplicați într-un mod nepolitizat", a mai afirmat aceasta, conform Agerpres.
Sursa foto: Captură video Youtube Agerpres
Sursa video: Youtube.com Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii