„Alimentaţia bolnavilor este o componentă a tratamentului“ Arimex Comexim 2000 SRL, demersuri pentru majorarea alocaţiei de hrană a bolnavilor
„Alimentaţia bolnavilor este o componentă a tratamentului“: Arimex Comexim 2000 SRL, demersuri pentru majorarea
26 May, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3122
Marime text
Alocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice a rămas neschimbată din 2008, adică 6,42 de lei pe zi (fără TVA), din care numai o pâine, cât primeşte zilnic un pacient, costă mai bine de un leu, iar din diferenţă trebuie să primească şi mic dejun, şi prânz, şi cină.
Societatea Arimex Comexim 2000 SRL, care prestează servicii de preparare şi livrare a hranei pentru pacienţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, reprezentată de Petre Preda, a făcut nenumărate memorii către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice, prin care atrage atenţia asupra nivelului alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. Cele două ministere pasează însă responsabilitatea de la unul la altul.
„Hotărârile Guvernului nr. 1916/2006 şi nr. 429/2008 au stabilit nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. De atunci şi până în prezent, adică de mai bine de şapte ani, această alocaţie a rămas neschimbată. Într-un spital obişnuit, majoritatea pacienţilor beneficiază de regimul comun, care are o alocaţie de 6,42 de lei/zi fără TVA, din care numai o pâine costă mai bine de un leu. Tot în anul 2008, Guvernul a emis Hotărârea nr. 421/2008, care a stabilit nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială de 10,30 de lei cu TVA.
Începând cu data de 1 ianuarie 2015, această hotărâre a fost abrogată. Guvernul României a emis Hotărârea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice. Conform acestei hotărâri, începând cu data de 1 ianuarie 2015, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice a crescut de la 10,30 de lei cu TVA la 16,50 de lei cu TVA, deci cu peste 60%.
Tot din acest an, cu peste 50%, respectiv de la 11 lei cu TVA, la 16,60 de lei cu TVA, a crescut şi nivelul alocaţiei de hrană a persoanelor internate în căminele pentru persoane vârstnice. Prin aceeaşi hotărâre, tot din acest an, cu 50% a crescut şi nivelul alocaţiei din cantinele sociale, de la 6 lei cu TVA, la 12 lei cu TVA. La fel şi norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor, începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 de lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale, de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi. Alocaţia de hrană pentru persoanele aflate în arest, conform Normei 16, este de 17,24 de lei cu TVA, conform Normei 17, este de 17,74 de lei cu TVA, dar aceştia beneficiază şi de un supliment de hrană, în valoare de 10,73 de lei cu TVA, care se acordă în sărbătorile legale.
Media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns, în anul 2014, la 32,109 lei, prin completare, pentru că Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în folosinţă terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obţin produse vegetale şi animale, gestionând efective importante de suine, bovine şi ovine, iar producţia obţinută este destinată integral consumului intern.
Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării proprii, cu care să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor. Suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost şi este şi acum 10 lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România.
Ne punem fireasca întrebare: de ce Guvernul României nu a majorat şi alocaţia de hrană a bolnavilor internaţi în spitale? Dacă ambele hotărâri de Guvern - nr. 421/2008 şi nr. 429/2008 - au fost emise în 2008, dacă ambele au reglementat nivelul alocaţiilor de hrană, de ce numai o hotărâre dintre cele două a fost abrogată? De ce nu s-a majorat şi alocaţia de hrană a pacienţilor? Hrana lor este pregătită cu alte alimente, cu utilităţi, combustibili şi cu forţă de muncă mai ieftine? În acest caz, legislaţia este discriminatorie.
În plus, este incorect ca statul să aloce o alocaţie de hrană mai mare unui deţinut decât unui bolnav. Este inuman să cheltuiască lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient. Condiţiile actuale impun ajustarea alocaţiei de hrană, alocaţie care trebuia actualizată anual, dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008. Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator, de decenţă, ci o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi ar trebui tratată cu prioritate“, scria, în noiembrie 2015, Petre Preda.
„Guvernul a acţionat discriminatoriu“
Ulterior, în februarie 2016, Petre Preda a revenit cu un memoriu, adresat ministrului Sănătăţii de la acel moment, Patriciu Achimaş-Cadariu, care, între timp, şi-a dat demisia. „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor nu este numai un act reparator de decenţă, ci o reală necesitate, care influenţează direct actul medical, dar înseamnă şi că grija pentru pacienţi, semeni ai noştri aflaţi în suferinţă, trebuie tratată cu prioritate. În opinia ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, aşa cum rezultă din răspunsul primit, vinovat pentru situaţia existentă, pentru neindexarea alocaţiilor de hrană, este Ministerul Sănătăţii. În răspunsul primit de noi, se precizează că ultimul proiect privind ajustarea alocaţiilor de hrană a fost respins pentru că în nota de fundamentare întocmită de Ministerul Sănătăţii nu s-au precizat sursele de finanţare din care să se suporte această cheltuială, calculul în detaliu al influenţelor financiare, respectiv numărul mediul de bolnavi internaţi şi numărul de zile de spitalizare, dar şi pentru că nivelul alocaţiilor de hrană propus de ministrul Sănătăţii ar fi mult superior ratei inflaţiei pentru perioada 2008-2015. (…).Recunoaştem că Guvernul a acţionat discriminatoriu atunci când anul trecut a indexat/ajustat/actualizat numai alocaţia de hrană a persoanelor instituţionalizate asistate, a militarilor şi a poliţiştilor, fără să indexeze şi alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi în spitale.
Recunoaştem cu tristeţe studiile care certifică faptul că un pacient internat în spitale este hrănit cu bani mai puţini decât este hrănit un câine din adăposturi sau un deţinut din penitenciar.
Recunoaştem cu tristeţe şi faptul că valoarea unui tichet de masă, în anul 2008, era de 7,88 de lei, iar în prezent, aceasta este de 9,35 de lei“, a precizat Petre Preda, reprezentantul SC Arimex Comexim 2000 SRL.
Ministerul Sănătăţii aruncă piatra în curtea Finanţelor
În replică, reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au formulat, pe data de 2 martie 2016, un răspuns în care precizează că, în anul 2014, pentru actualizarea nivelurilor alocaţiilor de hrană s-au avut în vedere calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi şi de boli, rata inflaţiei pentru mărfurile alimentare în perioada septembrie 2014 - mai 2008, majorarea TVA de la 19% la 24% în 2010, cu impact asupra creşterii preţurilor la mărfurile alimentare.„În opinia noastră, alimentaţia bolnavilor constituie o componentă a tratamentului afecţiunilor medicale şi are un rol important în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti, pentru asigurarea necesarului caloric şi a conţinutului în proteine, lipide şi alte elemente nutritive, precum şi a unor regimuri alimentare corespunzătoare diverselor afecţiuni, iar Ministerul Sănătăţii are responsabilităţi în acest sens“, se arată în răspunsul primit de Petre Preda de la Ministerul Sănătăţii, semnat de fostul ministru, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Mai mult, reprezentaţii Ministerului Sănătăţii au anexat şi un răspuns primit de la Ministerul Finanţelor Publice, din data de 23 martie 2015: „Considerăm că în acest moment nu este oportună măsura de majorare a nivelului alocaţiilor de hrană, fapt pentru care vă restituim nota de fundamentare neavizată şi proiectul de hotărâre a Guvernului privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.“
Citeşte şi Arimex Comexim 2000 SRL apelează la ministrul Sănătăţii „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este un act reparator“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii