Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:00 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii de cancer din Constanţa nu vor mai merge la Bucureşti pentru radioterapie. Anunţ important făcut de Horia Ţuţuianu şi Cătălin Grasa (galerie foto)

ro

11 Nov, 2017 00:00 3796 Marime text
Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat, ieri, că de anul viitor bolnavii de cancer din Constanţa nu vor mai merge la Bucureşti pentru şedinţele de radioterapie.
 
„Acum pregătim spaţiul (buncărul) unde va fi adusă aparatura nouă. Este o investiţie de 1,8 milioane de euro plus TVA şi constă în dotarea cu aparatură modernă a Secţiei de Radioterapie. În cel mai scurt timp, vom reabilita spaţiul, în care va fi adusă aparatură modernă, necesară pacienţilor bolnavi de cancer. De asemenea, am discutat la Guvern cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru a aduce un aparat RMN nou şi un computer tomograf la Spitalul Judeţean Constanţa“, a declarat Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC.
 
În continuare, acesta a precizat că, prin hotărâre de CJC, va fi preluată „Casa Soarelui“, unde sunt internaţi bolnavii de cancer din judeţ pentru îngrijiri paliative. Ulterior, acest centru va fi dat în administrarea Spitalului Judeţean Constanţa. „Sperăm ca în toamna anului viitor să avem o secţie de radioterapie nouă şi funcţională“, a conchis preşedintele CJC.
 
La rândul său, Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a spus că vechiul aparat cu cobalt, care a fost folosit timp de 35 de ani în şedinţele de radioterapie, va fi dezafectat până pe 1 decembrie. „Aşteptăm, săptămâna viitoare, autorizaţia de dezafectare, care va fi emisă de CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare - n.r.). Acest nou aparat, acceleratorul liniar, este esenţial pentru pacienţii de cancer. 79% dintre pacienţii bolnavi de cancer beneficiază în tratamentul lor complex de radioterapie. Echipamentul care va fi achiziţionat şi montat la Spitalul Judeţean Constanţa ne va oferi posibilitatea ca 80% dintre pacienţi să fie trataţi cu acesta. În Constanta sunt, la ora actuală, 29.600 de pacienţi bolnavi de cancer. Anual, numărul de noi depistări ale bolii este de aproximativ 2.700 de cazuri noi şi este în creştere. Vechiul aparat a funcţionat 35 de ani“, a menţionat managerul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Cătălin Grasa. „Este importat că ne vom putea trata pacienţii din judeţ acasă, fără ca aceştia să fie nevoiţi meargă la Bucureşti sau către alte judeţe ale ţării. Este foarte important ca aceşti pacienţi să trataţi în Constanţa“, a ţinut să completeze preşedintele CJC.
 
Managerul Spitalului Judeţean Constanţa a vorbit şi despre importanţa existenţei unui centru de radioterapie. „Un singur echipament este un început. Norma europeană presupune la un milion de locuitori cinci aparate. Dorinţa mea este să punem în funcţiune noul aparat. Cu ajutorul CJC, putem înfiinţa un centru de radioterapie în curtea spitalului. Să fie două buncăre. Cu încă două acceleratoare de puteri mai mari, am putea acoperi programările pacienţilor. Acesta este un început promiţător“, a continuat Cătălin Grasa. „Sper să reuşim să facem un centru oncologic la Constanţa“, a anunţat, în context, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu. „Au fost făcute studii de rezistenţă şi de radiaţii şi acestea au arătat că locaţia nu prezintă pericol. Practic, fostul buncăr poate fi folosit în continuare şi avem spaţii pentru noile echipamente“, a mai punctat Cătălin Grasa.
 
Centrul de radioterapie a fost închis anul trecut, pe 4 aprilie, după ce a expirat autorizaţia de funcţionare a aparatului cu cobalt, care prezenta un risc foarte ridicat de radiaţii.
 
Citeşte şi:
 
Este oficial. Spitalul Judeţean Constanţa va fi dotat cu echipamente de radioterapie, necesare pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice

 
Elekta Limited UK va furniza echipamentele de radioterapie pentru Spitalul Judeţean Constanţa
 
Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)
 
Se caută o bază legală pentru preluarea de către Consiliul Judeţean a sediului fostului centru „Casa Soarelui“!
 
Bolnavii în fază terminală, ai nimănui. Fundaţia Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ Constanţa, dizolvată în instanţă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii