Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:54 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât ne costă în acest an masa de Paşte? Meniul tradiţional cu miel şi ouă roşii goleşte buzunarele (galerie foto)

ro

16 Apr, 2013 00:00 4286 Marime text
Chiar dacă până la Paşte mai sunt trei săptămâni, constănţenii au început deja să-şi umple cămările şi frigiderele cu cele necesare pentru pregătirea mesei tradiţionale. În plus, în ajunul sărbătorilor preţurile la mâncare cresc simţitor. Dar ce la preţuri se vând  produsele necesare preparării meniului tradiţional în magazinele şi pieţele constănţene?

Meniul tradiţional de Paşte la români este compus din friptură de miel sau porc, ciorbă de miel, cozonac, pască, drob, caş, ceapă verde, ridichi, toate stropite din plin cu vin. Dar cât costă toate produsele necesare preparării acestui meniu delicios? Spre exemplu, carnea de miel va ajunge la 30 de lei kilogramul. Cel puţin aşa a declarat, recent, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, care a precizat că fermierii au avut costuri foarte mari cu întreţinerea oilor în această iarnă, dar se ţine cont şi de puterea de cumpărare. Şi dacă familia este compusă din mai multe persoane, trebuie să cumperi cam 3 kilograme de carne, plus organele din care gospodinele prepară drobul. Deci, o sută de lei se duce pentru carnea de miel. Cui nu îi place carnea de miel, poate opta pentru carnea de porc. Astfel, un kilogram de carne de porc, în carmangerii şi în magazinele specializate, costă 28 de lei. Puţin mai ieftin îi costă pe constănţeni – peştele şi carnea de pui. Un kilogram de macrou congelat se vinde cu 10 lei, iar unul de pulpe de pui – 14 lei. În afară de friptura de miel, porc sau pui, obligatorie pe masa de Paşte, alte alimente care nu lipsesc sunt ouăle roşii, cozonacii, pasca şi vinul.

Pentru un carton cu 10 de ouă, trebuie să scoatem din portmoneu – 15 lei, la care se adaugă şi banii pentru vopseaua cu care le colorezi. Cel mai ieftin plic cu vopsea roşie, care îţi ajunge pentru 20 de ouă, costă 2 lei. Apoi vine rândul drobului, pentru prepararea căruia ai nevoie de organe de miel, pătrunjel, ceapă verde şi ouă. De la pasa de paşte nu trebuie să lipsească nici caşul dulce, care costă 16 lei kilogramul, dar şi legumele. Astfel un kilogram de ridichi costă - 7 lei, o legătură cu 4 fire de ceapă – 1 leu, roşiile – 8 lei, iar castraveţii – 7 lei. Pentru pască mai scoatem din buzunare între 15 şi 30 de lei. Preţul cozonacilor variază între 7 şi 25 de lei. Cu stafide, stafide, cu ciocolată, rahat, nuci, mac, susan şi arome de tot felul, cozonacii sunt nelipsiţi de pe mesele românilor, indiferent de sărbătoare. La astea se adaugă, băuturile alcoolice şi sucurile. Un litru de vin la cramă se vinde cu 7 lei. Cine are preferinţe mai selecte, poate opta pentru o sticlă de vin care costă şi destul de uşor circa 10 lei. O sticlă de suc costă de la 4 lei în sus, iar dacă ai familie mai numeroasă cumperi mai multe sticle. Pe lista de cumpărături mai punem şi fructe. Şi dacă ţinem cont de sfaturile nutriţioniştilor, în coş trebuie să punem mere, portocale, ananas şi kiwi, deoarece ajută la digeste. Şi uite-aşa, la un simplu calcul ajungem la o sumă de 400 de lei pentru tradiţionala masă de Paşte. Şi fiecare dintre noi va face tot posibilul ca să nu se abată de la tradiţie şi din meniu să nu lipsească nici un fel de mâncare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii