Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:19 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au constatat şi ce recomandări au făcut Universitatea Ovidius, evaluată de experţi de la European University Association

ro

30 Nov, 2013 00:00 1579 Marime text
Odată cu primirea Raportului final elaborat de experţii European University Association (EUA), la Universitatea Ovidius a fost finalizat procesul de evaluare instituţională.

În cadrul acestui program de evaluare instituţională internaţională (Institutional Evaluation Programme - IEP, www.eua.be/iep), procedurile şi procesele existente în Universitatea Ovidius au fost evaluate în raport cu bunele practici internaţionale. Acest tip de evaluare este unul comprehensiv, scopul fiind acela de a susţine instituţiile de învăţământ participante la program în efortul continuu de dezvoltare a managementului strategic şi a culturii calităţii. Întregul proces s-a desfăşurat în două etape.

European University Association a desemnat pentru Universitatea Ovidius o echipă formată din 5 experţi evaluatori, lideri de prestigiu ai învăţământului superior european: Sijbolt Noorda - preşedintele Comisiei, preşedinte al Academic Cooperation Association - ACA; Don McQuillan - coordonator evaluare, Universitatea Naţională din Irlanda; Lucka Lorber, Prorector cu problemele calităţii educaţiei, Universitatea din Maribor, Slovenia; Jacques Lanarès, Universitatea din Lausanne; Annakaisa Tikkinen - reprezentant studenţi, Academic Officer, Uniunea Studenţilor din Universitatea Oulu, Finlanda. Evaluarea de către o agenţie internaţională de asigurare a calităţii învăţământului superior, în speţă EUA, a avut drept scop sprijinirea activă a universităţii pentru îmbunătăţirea mecanismelor instituţionale de asigurare a calităţii, dar şi pentru a evalua măsura în care instituţia îşi îndeplineşte misiunea asumată.

Universitatea Ovidius a trebuit să răspundă la patru întrebări: „Ce încearcă să facă universitatea?”, „Cum încearcă universitatea să facă ce şi-a propus?”, „Cum ştie universitatea că aceste mecanisme funcţionează?”, „Cum se schimbă instituţia în scopul de a-şi îmbunătăţi procesele şi activităţile de la nivelul tuturor sectoarelor funcţionale?”. La finalul celor două vizite, membrii echipei de experţi au întocmit un Raport final, care conţine recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii şi soluţii strategice care să ajute universitatea să-şi atingă obiectivele şi misiunea asumată.
În ceea ce priveşte conţinutul Raportului, evaluarea Universităţii Ovidius a fost pozitivă. Experţii evaluatori au analizat domeniile de activitate: Educaţie şi formare, Cercetare, Relaţia cu mediul socio-economic, Cultura calităţii, Relaţii Internaţionale. Aceştia au subliniat că structurile de asigurare a calităţii existente la nivelul instituţiei trebuie să insiste pe o procedură de auto-analiză şi auto-critică, menită să consolideze cultura calităţii în toate activităţile instituţiei.

O remarcă pozitivă a fost şi aceea că Universitatea Ovidius face faţă financiar unui mediu neprietenos, ceea ce relevă existenţa unui management performant. Capitolul Recomandări reprezintă un punct de plecare în stabilirea unei strategii optime pentru a răspunde provocărilor sistemului de învăţământ românesc, care traversează un moment de schimbare profundă.
Plecând de la recomandările primite, Universitatea Ovidius  îşi propune să-şi reanalizeze viziunea, scopurile şi obiectivele, punctele forte şi punctele slabe, precum şi oportunităţile şi ameninţările cu care se confruntă, să îşi îmbunătăţească strategia, astfel încât să se menţină ca un centru universitar prestigios, ancorat în realităţile regionale, naţionale şi internaţionale. Această experienţă a adăugat un plus de valoare Universităţii Ovidius, antrenând-o într-un efort continuu de dezvoltare a managementului strategic şi a culturii interne a calităţii la nivelul tuturor structurilor funcţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii