Cercul vicios al datoriilor dintre CET şi RADET Constănţenii pătimesc
Cercul vicios al datoriilor dintre CET şi RADET: Constănţenii pătimesc„În momentul de faţă, RADET are o datorie de 108 milioane către CET, care se compune dintr-o datorie de 70 de milioane lei, rămasă din anul 2003. La aceasta de adaugă o executare silită obţinută de CET în toamna anului 2010, în valoare de 60 de milioane de lei, la care se adaugă penalităţi", a explicat, ieri, Eugen Ionescu, directorul economic al RADET. Acesta a mai spus că regia mai are de încasat de la statul român 21,5 milioane de lei, sumă care reprezintă valoarea subvenţiilor acordate populaţiei în anii 2010-2011. Mai mult, şi RAJA SA Constanţa are o datorie de 0,8 milioane de lei către RADET. „Se discută despre o stingere a facturilor restante între RAJA faţă de CET şi a RADET faţă de RAJA. În luna ianuarie 2013, noi am achitat CET-ului 24,7 milioane de lei. Prin urmare au avut de unde să-şi plătească datoria", a mai spus Eugen Ionescu. În context, acesta a mai adăugat că în 2011, RADET a plătit către CET 151 de milioane de lei, în condiţiile în care CET-ul facturase doare 141 de milioane de lei.
Asociaţii de proprietari, cu facturile la zi
Directorul economic al RADET, Eugen Ionescu, a ţinut să mai adauge că Asociaţiile de proprietari din municipiu nu înregistrează datorii mari la agentul termic. „Din cele circa 1.400 de Asociaţii de proprietari, doar 50 sunt cu probleme. Restul îşi plătesc la timp facturile", precizat Eugen Ionescu.
Directorul CET susţine că datoria ar fi mai mare
Reamintim că reprezentanţii CET au declarat că Regia Autonomă de Distribuţie a Agentului Termic are de achitat o datorie de 280 de milioane de lei. „RADET are de plătit către noi 280 de milioane lei. Pe lângă cele două milioane datorate la RAJA, mai mai avem datorii de 12 milioane la distribuitorii de gaze şi alte câteva milioane către furnizorii de gaze. Am plătit pe13 februarie, 50.000 de lei către RAJA. Am discutat cu reprezentanţii RAJA şi vom încerca să negociem o eşalonare de plată. De asemenea, există o prevedere lpotrivit căreia furnizorii de energie termică nu au voie să sisteze furnizarea energiei termice în perioada dintre lunile octombrie şi martie", a declarat Doru Oşlobeanu, directorul Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa.
RAJA ameninţă cu debranşarea
Declaraţia lui Oşlobeanu vine după ce societatea RAJA SA Constanţa a anunţat că ar putea opri furnizarea apei către CET Constanţa, din cauza unei datorii de 2,866 lei. Dacă situaţia nu se va rezolva, municipiul Constanţa riscă să rămână şi fără apă caldă, şi fără căldură la mijlocului lunii februarie. „La data de 1 februarie anul curent, Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa avea de achitat către RAJA suma de 2,866 milioane lei. Deşi RAJA a dat dovadă de înţelegere şi a fost transmis către Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa numeroase notificări, somaţii de plată, dar şi avize de debranşare, nici unul din aceste demersuri nu a dus la achitarea datoriilor. În situaţia economică actuală, ne vedem nevoiţi să recurgem efectiv la măsura de sistare a furnizării apei potabile. În acest sens, societatea Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa a fost avizată şi urmează să fie debranşată în data de 19 februarie 2013, dacă până la acest termen nu-şi achită facturile restante", a precizat purtătorul de cuvânt al SC RAJA SA, Irina Oprea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp