Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:38 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferință națională sub egida NATO, la RAJA SA Felix Stroe - „Lansarea temei privind gestiunea în condiții de criză a serviciilor de alimentare cu apă potabilă nu se putea face într-un loc mai potrivit“ (galerie foto)

ro

08 Jun, 2014 00:00 2431 Marime text
Criza şi securitatea apei potabile, problema infrastructurilor critice de alimentare cu apă şi criza mondială a apei au fost principalele teme ale conferinţei naţionale „Profilul României în NATO la 10 ani de la aderare“, eveniment găzduit de cel mai mare operator de servicii de alimentare cu apă din România, SC RAJA SA Constanța.

În perioada 6-8 iunie, la sediul SC RAJA SA s-a desfășurat conferința națională „Profilul României în NATO la 10 ani de la aderare“, organizată, sub egida NATO, de Academia Română, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane“ Iași, Asociația Română a Apei, Patronatul Român al Apei, Fundația EURISC (Institutul European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicării) și Asociația „C. Marshall“ România. Partenerii oficiali ai acestui eveniment au fost Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale și Guvernul României. Printre cei prezenţi la conferinţă s-au numărat: general (patru stele) (r) prof. univ. dr. Constantin Degeratu - fost șef al Statului Major General și fost consilier prezidențial pentru securitate națională, prof. dr. Iulian Fota - consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, general (patru stele) dr. ing. Nicolaie Spiroiu - președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, fost ministru al Apărării Naționale a României, fost ministru consilier, consilier militar la Misiunea României pe lângă ONU, general (patru stele) (r) dr. Dan Radu Ghica - fost locțiitor al șefului Statului Major General, fost comandant al trupelor românești în Irak, general maior Mărgărit Mihaiu - analist politico-militar, director de proiecte EURISC, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul Statului Major General, colonel (r) dr. Ion Petrescu - analist militar, vicepreşedinte al Asociației „George C. Marshall“ România, fondator al Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, fost director al Trustului de Presă al Armatei României, Encuțescu Sorin - secretar de stat, consilier pe probleme de securitate națională al primului ministru al României. La eveniment au fost discutate subiecte precum „România, stat membru NATO - beneficiar și furnizor de securitate“, „Armata României, prezență activă în misiuni şi teatre de operațiuni“ sau „România - NATO, preaderarea“.

„Mulți ne-am întrebat de ce s-a organizat simpozionul «România - 10 ani de la aderarea NATO» în colaborare cu Asociața Română a Apei și Academia Română? Un prim motiv s-a evidențiat în secțiunea privind criza apei - criza globală și infrastructuri critice. În calitate de cel mai mare operator regional de servicii de alimentare cu apă potabilă din țară, am considerat că lansarea în premieră națională a temei privind managementul infrastructurilor critice și gestiunea în condiții de criză a serviciilor de alimentare cu apă potabilă nu putea avea o amplasare mai potrivită. Cu atât mai mult cu cât RAJA SA este una dintre puținele instituții din țară care are elaborate programe anti-criză în ultimii trei ani. Un al doilea motiv ar fi acela că în județul Constanța este prezentă cea mai consistentă și puternică unitate militară NATO”, a declarat, ieri, Felix Stroe, directorul general al RAJA SA.

La rândul său, Encuțescu Sorin, secretar de stat, consilier pe probleme de securitate națională al primului ministru al României, a vorbit despre rolul important al sistemelor de alimentare cu apă în asigurarea securității populației. „Sistemele de alimentare cu apă fac parte din infrastructura critică. Securitatatea sistemelor cu apă este o problemă prioritară. Avem deja un cadrul legislativ al protecției infrastructurilor critice, din care face parte și apa”, a precizat Encuțescu Sorin.

Astfel, operatorii de apă ar putea primi sprijin financiar pentru a asigura securitatea rețelelor de apă. „Din anul 2010, există un comitet la nivelul Guvernului, care lucrează la o legislație ce va permite acordarea unor ajutoare financiare companiilor de apă pentru asigurarea securității rețelelor de apă, a stațiilor de epurare, a pompelor și a conductelor magistrale de apă”, a conchis directorul Felix Stroe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii