Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţie americană, în vizită la RAJA Constanţa Skip Witunski - „În România sunt costuri scăzute pentru furnizarea apei potabile“ (galerie foto)

ro

17 Aug, 2016 00:00 3456 Marime text

 
Ieri, la sediul Centrului de Excelenţă Motorola din Murfatlar a avut loc o conferinţă de presă la care au luat parte reprezentanţii RAJA Constanţa, dar şi o delegaţie a Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii (US Navy League), condusă de preşedintele Skip Witunski, delegaţie care desfăşoară, în perioada 13-16 august, o vizită oficială la Constanţa.
 
„În cursul zilei de astăzi (n.r. ieri) ne-am întâlnit cu reprezentanții autorităților locale, dar şi cu directorul general al RAJA Constanţa, Felix Stroe. În mod cert, ne dorim să ne raliem la programul de curăţenie a municipiului, aşa cum a fost prezentat el. De exemplu, în luna octombrie ne propunem să realizăm activităţi de ecologizare în parteneriat cu Primăria Constanţa”, a declarat preşedintele Consiliului Român al Ligii Navale, Teodor Patrichi, gazda delegaţiei americane în România.
 
Teodor Patrichi anunţă că, pe viitor, vor avea loc mai multe colaborări în domeniul educaţiei pentru mediu. Patrichi a afirmat că va implica şcoli din România în parteneriate cu instituţii din America. „În principiu, vizăm un parteneriat cu oraşul Mobile din statul american Alabama. Vreau să educăm cât mai mulţi copii, dar nu numai. De exemplu, oraşul Mobile din Alabama nu are universităţi în domeniul naval, unde am putea începe o colaborare. Vrem să existe şi nişte schimburi. Oameni de aici să meargă acolo şi să se specializeze în diverse sectoare, dar şi invers”, a mai spus Teodor Patrichi.
 
Conform acestuia, pe viitor vor exista şi colaborări cu Asociaţia Americană a Apei, dar şi cu Compania Americană de Distribuţie a Apei, în domeniul tehnologic. De altfel, Teodor Patrichi a ţinut să reamintească faptul că staţia de epurare din Mamaia Nord a fost construită cu tehnologie americană.

„Nevoile principale ale oamenilor sunt legate de consumul de apă proaspătă”

Preşedintele Ligii Navale Americane a declarat: „Nevoile principale ale tuturor oamenilor sunt, bineînţeles, legate de consumul de apă proaspătă. Aproximativ 90% din ceea ce mâncăm provine din apă, de aceea am vizitat aceste unităţi ale RAJA din judeţul Constanţa. În România, am văzut că există costuri scăzute pentru furnizarea apei potabile. Vizita delegaţiei noastre arată faptul că vizăm proiecte pentru scăderea costurilor furnizării apei potabile”.
 
Skip Witunski s-a declarat plăcut surprins de calitatea apei din România şi a mai precizat că oamenii sunt foarte deschişi şi calzi, ţara noastră depăşindu-i aşteptările. Acesta s-a mai declarat un împătimit al bucătăriei româneşti, spunând că se va îngrăşa cu cel puţin trei kilograme după vizita în România. Delegaţia americană a mai vizitat, zilele trecute, şi Palatul Parlamentului, dar a asistat şi la festivităţile de pe faleza Constanţei desfăşurate cu ocazia Zilei Marine. 
 
De menţionat că la Murfatlar sunt pregătiţi periodic specialişti pentru operarea sistemelor SCADA, pregătire susţinută de către specialişti americani. SCADA se referă la un centru de comandă care monitorizează şi controlează un întreg spaţiu de producţie. Cea mai mare parte a operaţiunilor se execută automat de către Unităţi Terminale Comandate la Distanţă (RTU - Remote Terminal Unit) sau de către Unităţi Logice de Control Programabile (PLC - Programmable Logic Controller), potrivit automatizari-scada.ro.

RAJA şi guvernul american, colaborare de lungă durată

Vă reamintim că între RAJA şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare SUA din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, există o strânsă colaborare, care a dus la implementarea unui proiect pilot SCADA pentru zona Cobadin, judeţul Constanţa.
 
Investiţia valorează 2 milioane de euro, compania Motorola Solutions contribuind cu un grant în valoare de 600.000 de euro, iar guvernul american, cu o finanţare nerambursabilă de 1,2 milioane de euro. Proiectul presupune controlul computerizat, de la distanţă, al tuturor parametrilor legaţi de furnizarea de apă şi servicii de canalizare în 25 de localităţi. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii