Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:20 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deserveşte două milioane de abonaţi din şapte judeţe Felix Stroe - „RAJA a generat bunăstare în zona în care operează“ (galerie foto)

ro

24 Jul, 2014 00:00 3332 Marime text
Societatea RAJA SA Constanţa implementează cu succes patru mari proiecte, în valoare de 1,2 miliarde de lei, finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2013-2015. Vorbim despre „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“, „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov“, „Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“ şi „Canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian“. Absorbţia fondurilor europene de către societatea constănţeană este de peste 64%, dublu faţă de nivelul naţional, care este de doar 32%. În prezent, societatea constănţeană operează în şapte judeţe şi deserveşte două milioane de abonaţi, cărora li se adaugă şi consumatorii din timpul sezonului estival.

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a prezentat contractele deja finalizate şi pe cele aflate în curs de execuţie. „La ora actuală, avem 18 contracte finalizate. Singura problemă cu care ne confruntăm în prezent este impactul sezonului estival în desfăşurarea lucrărilor. Cred că trebuie să existe o coordonare la nivel central privind interesul absorbţiei fondurilor europene şi sezonul estival, când nu avem voie să lucrăm. Societatea RAJA a generat bunăstare în zona în care operează“, a declarat directorul Felix Stroe. Numai în municipiul Constanţa, societatea RAJA SA a reabilitat şi a extins zeci de kilometri de reţele de apă şi canalizare. Astfel, au fost reabilitaţi 39,99 km de reţea de apă, 11,68 km de canalizare şi o staţie de epurare. La acestea se adaugă şi extinderea reţelei de apă, cu 27,89 km, şi a reţelei de canalizare, cu 50,82 km. Nu în ultimul rând, au fost extinse şi cinci staţii de pompare.

18 contracte finalizate

Printre contractele duse la capăt se numără „Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“, în valoare de 118.556.985 de lei, „Construcţie staţie epurare Mangalia treapta terţiară“, în valoare de 8.915.588 de lei, „Reabilitarea reţelei de apă, inclusiv magistrala, în municipiul Constanţa“, în valoare de 23.601.394 de lei, „Reabilitare şi extindere reţele apă/canal şi trei staţii de pompare noi - ape uzate în Cobadin“, în valoare de 3.576.718 lei, „Reabilitare staţie de pompare apă potabilă, extindere reţea de canalizare şi reabilitare staţie de pompare ape uzate în Valu lui Traian“, în valoare de 4.087.345 de lei, „Reabilitare staţie de pompare ape uzate“, în valoare de 559.606 lei, „Reabilitare reţele de apă şi extindere reţele canalizare în Lumina“, în valoare de 3.351.972 de lei, „Reabilitare staţie de epurare şi introducerea treptei de epurare terţiară în Poarta Albă“, în valoare de 35.391.335 de lei, „Reabilitare reţele apă în Peninsulă, municipiul Constanţa“, în valoare de 19.966.835 de lei, „Extindere reţele apă/canal pe străzile Baba Novac, Tulcei şi staţie de pompare nouă în Constanţa, în valoare de 11.462.884 de lei, reabilitare foraje şi extindere reţea apă şi canalizare în Medgidia, în valoare de 3.833.911 lei, „Staţie epurare nouă în localitatea Fierbinţi“, în valoare de 14.120.669 de lei, „Reabilitare front captare, reabilitare şi extindere reţea de apă potabilă, extindere reţea de canalizare şi staţii de pompare apă uzată în Ţăndărei“, în valoare de 17.026.981 de lei, „Extindere reţele de apă/canal mamaia şi patru staţii de pompare noi - ape uzate în Constanţa“, în valoare de 23.448.307 lei, „Staţia de epurare Constanţa Nord, instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona obiectelor ce degajă miros, inclusiv mutarea treptei nămolului în Constanţa“, în valoare de 32.259.738 de lei.

Proiecte în derulare

Dintre cele 22 de proiecte aflate în desfăşurare, care urmează a fi duse la bun sfârşit până pe data de 31 decembrie 2014, amintim: „Construcţie staţie de epurare Constanţa Sud“, în valoare de 19.526.340 de lei, „Conductă de descărcare în Marea Neagră în localitatea Mangalia“, în valoare de 20.316.385 de lei, „Staţie de epurare nouă în Feteşti“, în valoare de 25.932.209 lei, „Reabilitare şi extindere reţele apă şi canalizare în Cernavodă“, în valoare de 24.625.570 de lei, „Reabilitare reţele de apă şi staţie de pompare în Năvodari“, în valoare de 7.124.732 de lei, „Reabilitare şi extindere reţea apă şi extindere canalizare şi două staţii de pompare ape uzate în Corbu“, în valoare de 14.527.470 de lei, „Staţie de tratare Palas, reabilitare linie nouă staţie de tratare în localitatea Constanţa“, în valoare de 17.704.234 de lei.

„Trama stradală nu se află într-o situaţie neplăcută din cauza RAJA“

Directorul Felix Stroe a ţinut să precizeze următoarele: „Vreau să vă asigur că niciun centimetru din trama stradală din municipiul Constanţa nu se află într-o situaţie neplăcută din cauza RAJA. Este vorba de lucrări realizate de alte societăţi. După fiecare lucrare executată, noi readucem trama stradală la nivelul la care a fost“.

Preţul apei rămâne neschimbat

Tot ieri, în contextul conferinţei de presă, Felix Stroe a subliniat că SC RAJA SA este singura companie de apă din România care nu facturează apa meteorică nici de la populaţie, nici de la agenţii economici. „Toate celelalte companii încasează această prestaţie, care creşte valoarea facturilor de apă cu 9,2%“, a explicat directorul societăţii constănţene. Mai mult, consumatorii trebuie să ştie că SC RAJA SA extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce creşte costurile pentru energia electrică. Anul trecut, societatea RAJA SA a plătit către Apele Române suma de 51,5 milioane de lei pentru apa cumpărată. Directorul companiei RAJA, Felix Stroe, a mai spus că, până la sfârşitul anului, preţul apei nu se va schimba. „În prezent, preţul apei la Constanţa este de 4,68 lei cu TVA, plasându-ne pe locul 21 pe ţară. Tariful pentru canalizare este de 4,15 lei cu TVA, ceea ce înseamnă că suntem pe locul cinci în ţară“, a adăugat Felix Stroe. Directorul general al RAJA a mai vorbit şi despre faptul că încearcă să scoată TVA-ul la apă: „În calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Apei, mă zbat să scot TVA-ul la apă. În acest sens, am solicitat întâlniri cu miniştrii şi parlamentarii.“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii