Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:57 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Casei de Cultură Constanţa, Gheorghe Ungureanu, la ceas aniversar

ro

14 Apr, 2014 00:00 3867 Marime text
Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS) Constanţa, Gheorghe Ungureanu, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Director al CCS din 2002, Gheorghe Ungureanu a început managementul cultural un an mai târziu. S-a născut în Moldova, a venit la Constanţa acum mai bine de 40 de ani, şi a rămas aici. Iniţial, s-a angajat la IAS Murfatlar şi s-a înscris la Liceul de Horticultură de la Poarta Albă. În 1970, s-a angajat la Întreprinderea pentru Legume şi Fructe. Mai întâi a fost şofer, apoi lucrător comercial, iar în final a ajuns şeful depozitului de legume şi fructe. În 1990, a devenit lider de sindicat. În acelaşi an, împreună cu mai mulţi lideri de sindicat constănţeni, a înfiinţat Uniunea Judeţeană a Sindicatelor, care avea sediul la Casa de Cultură. A fost ales secretar general. În 2002, directorul Casei de Cultură, Filip Pop, a ieşit la pensie, iar Gheorghe Ungureanu a fost numit la şefia instituţiei.

Datorită implicării lui Gheorghe Ungureanu, pe scena Casei de Cultură au urcat artişti de renume, precum Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Florin Piersic, Dan Puric, Ştefan Radof, , Horaţiu Mălăele, Tudor Gheorghe sau regretatul Gheorghe Dinică, iar constănţenii au putut asista, de-a lungul anilor, şi la concerte simfonice, pop-rock sau la reprezentaţii de balet.
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa pe 18 septembrie 2013, Gheorghe Ungureanu mărturisea: „La început, a fost foarte greu să aduc publicul constănţean în sala Casei de Cultură, care are o capacitate mare, 735 de locuri, şi oamenii nu erau obişnuiţi.

Cu perseverenţă, am reuşit. M-au încurajat şi actorii, în special Horaţiu Mălăele şi Florin Piersic. Au văzut sala goală uneori, s-a jucat şi cu doar 200 de persoane în sală. Dacă nu eram susţinut de ei, poate aş fi abandonat. Dar mi-am spus «nu». Iar lumea, încet-încet, a început să vină la spectacole. După un an de zile, greu, foarte greu, am reuşit. Tot ce s-a desfăşurat pe scenă, concert, teatru, balet, mi-a marcat sufletul. Mai pot menţiona evenimente inedite de pe scena Casei de Cultură. Începând cu trupa Smokie, continuând cu «Crăciunul de la Viena», cu orchestra vieneză, sub bagheta dirijorului Peter Guth, şi ajungând la dansuri irlandeze. Am reuşit să aduc şi baletul pe gheaţă «Lacul lebedelor»... campioni ai Moscovei! Nu m-a crezut nimeni că voi pune gheaţă pe scenă. Au fost zece tone de gheaţă. Emoţiile au fost mari. Dar şi succesul a fost extraordinar. Îi urmăream de cinci ani de zile“.

Preşedintele Traian Băsescu semna, pe 28 ianuarie, o serie de decrete de decorare a mai multor oameni de cultură. Printre aceştia s-a numărat şi Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa, care a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii